Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ateliér KOGAA oživuje ulice Brna. Teď je na řadě Praha

Ateliér KOGAA oživuje ulice Brna. Teď je na řadě Praha

Usměvavá designérka Alexandra Georgescu toho už stihla spoustu. Narodila se v Rumunsku, vyrůstala v Itálii, procestovala celý svět, vystudovala interiérový design a pracovala pro několik ateliérů. Nakonec ale zakotvila v Brně, kde s dalšími dvěma kolegy Tomášem Kozelským a Viktorem Odstrčilíkem založila ateliér KOGAA. Dnes společně překračují hranice architektury i designu a v Brně vymýšlejí jeden projekt za druhým – třeba coworkingové centrum, brněnské dny designu nebo bar, který stojí na pouhých pěti metrech čtverečních.

Foto: Dominik Šmuhař

KOGAA sídlí v Pekařské ulici nedaleko centra Brna. V neděli je tu naprostý klid, rozhodně byste tu nečekali místo, kde to žije skoro každý večer. Na jednom z činžovních domů visí nenápadná cedulka s nápisem The Distillery – právě tak se útočiště ateliéru jmenuje.

Malý dvorek, spousta dveří a zákoutí. Jak už název napovídá, The Distillery je bývalý lihovar – dodnes nad dveřmi visí nápis „umývárna lahví“. Právě za nimi KOGAA pracuje, najdete toho tu ale daleko víc. O pár metrů vedle stojí malý bar, který dostal příznačné jméno 5m2. Otevřel se v bývalém výtahu a provozuje ho parta lidí z kavárny SKØG, oblíbené destinace milovníků dobré kávy.

Foto: Dominik Šmuhař

Jiná vrata vedou do dvoupatrového prostoru, kde je teď pop-up holičství a coworking. „Postupně chceme celý objekt renovovat a vytvořit alternativu kancelářských prostor,“ plánuje Alexandra, „jsme vlastně investoři a architekti v jednom. The Distillery nám umožnila vidět projekt také z druhé strany, a díky tomu lépe chápeme myšlení klientů.“ Designérka nám ukazuje nám i Kino Art, biograf, který tu provozuje město. Zaměřuje se především na umělecké snímky.

Foto: Dominik Šmuhař

Foto: archiv Kinoart

Barber shop, coworking, kino. The Distillery má hned několik využití. Foto: Lukáš Pelech

To všechno je součástí filozofie ateliéru, který chce stimulovat společenský život v ulicích Brna. Proto „likérce“ přibylo další jméno – Social Reactor, tedy společenský reaktor. Kromě promítání sem místní chodí na dobré drinky, kávu či různé akce, od blešáků po přednášky. Tím se dostáváme k další zálibě Alexandry: vzdělávání, propojování lidí a osvětě. Vloni začala s projektem Brno Design Days. „Musím říct, že první impuls byl vlastně dost sobecký,“ směje se designérka, „nikoho jsem v Brně neznala, a tak jsem zorganizovala akci, kde by se architekti a designéři mohli potkat. Letos chceme veřejnosti ukázat, co všechno design dokáže a zároveň zprostředkovat spolupráci mezi lidmi z různých oborů.“ V rámci festivalu vystupují zahraniční i lokální profesionálové, kteří také vedou workshopy. 

První ročník se konal přímo v The Distillery, letos se Alexandře podařilo získat pasáž Jalta, která byla dlouho zavřená. Slavnostně se otevře právě v rámci designového festivalu, který se plánuje na 5. až 8. října. S organizací podobných akcí má Alexandra ostatně zkušenosti: letos na jaře v Brně připravila výstavu Italian Design Act, která představila práci nadaných italských designérů a výtvarníků.

Italian Design Act přivezl práci italských profesionálů do Brna.

Brno Design Days sdružují architekty a designéry, další ročník se chystá na začátek října. Foto: Lukáš Pelech

V portfoliu studia KOGAA ale najdete i klasické architektonické projekty. Jeho tvorba je ovlivněna desítkami zahraničních zkušeností, které Alexandra, Tomáš a Viktor mají. Dlouhodobě s nimi také pracují stážisti z celého světa, o nové impulsy tu není nouze. „Každá země, kde jsem byla, změnila to, jak vnímám architekturu a prostor,“ říká Alexandra. Vyzkoušela si studium a práci v Miláně, Rotterdamu, Koldingu, Pekingu a Tokiu. V Číně si sáhla na projekty v měřítku, které je u nás nevídané. „Od té doby si také víc cením práce čínských řemeslníků, kteří jsou neuvěřitelně zruční, ale bohužel také nedoceňovaní,“ dodává designérka, která v rámci pekingského týdne designu přichystala výstavu nestárnoucích předmětů spojovaných s čínskou kulturou. Upozornila tak, že i v Číně může vznikat kvalitní design. Vyzkoušela si ale i návrh showroomu a další projekty.

Návrh showroomu, který Alexandra Georgescu vytvořila v Pekingu.

Itálie Alexandru zase naučila vnímat prostor všemi smysly a ukázala, že design může být drzý a honosný. „V Japonsku má zase každý objekt duši. Hodně se tam řeší spirituální přístup k designu,“ shrnuje Alexandra. Na Dánsku cenila, že je design běžnou součástí životů většiny obyvatele a téměř každý mu rozumí. „Soustředí se také na přírodní barvy i materiály,“ říká designérka. Největší vliv na ni ale mělo Nizozemsko – zjistila, že prostor může mít nekonečně mnoho využití a nemusí být sevřen v limitech a parametrech.

Všechny zkušenosti pak Alexandra zúročila po návratu – pustila se s Tomášem Kozelským do návrhu kanceláří pro Lumitrix, úspěšný hardwarový start-up. KOGAA ráda vzpomíná i na realizaci obchodu THEÓ & COMPANY, jenž nabízí designové produkty z Česka i zahraničí. Architekti tu sami stavěli nábytek a jak rádi říkají, nebáli se ušpinit si ruce. V interiéru kladli důraz na rukodělnost a linearitu.

Obchod Theó & Co.

Důležitá je pro studio KOGAA také nová realizace pro advokátní kancelář Kreston. Architekti pro právníky vytvořili zázemí v budově Rozmarýn. V tomto případě pracovali s úžasným výhledem na město a použili spoustu transparentních ploch – světlo prostupuje celým prostorem. „Místnosti jsme navrhovali tak, aby reflektovaly denní chod ve firmě a plynulý pracovní režim," vysvětlují architekti. Zároveň hledali rovnováhu mezi open-spacem a soukromým prostorem, který umožňuje nerušenou práci a soustředění.

Kanceláře pro advokátní kancelář Kreston patří k nejlepším projektům ateliéru. Foto: Lukáš Pelech

 

A co dál? Alexandra teď se svým týmem pracuje na renovaci funkcionalistické vily. „Je to velmi komplexní projekt, právě zkoumáme stávající konstrukci a zjišťujeme, co všechno budeme muset nahradit,“ říká designérka. KOGAA pracuje i na dalším domě, kde navrhuje ubytování a kavárnu. „V tomto případě pracujeme s multifunkčností prostoru, podobně jako u The Distillery,“ nastiňuje ateliér.

Ani o komerční projekty nemá KOGAA nouzi. Alexandra zmiňuje třeba zakázku pro jihomoravský inkubátor mladých firem JIC, které pomáhá růst nadějným projektům. „V podstatě jednotlivé start-upy vychovávají a učí. A tak musíme vymyslet prostředí, které bude vývoj reflektovat. Nejde tedy jen o samotný návrh celé budovy, pracujeme také s filozofií firmy a veškerými interními procesy,“ prozrazuje Alexandra. KOGAA zároveň spolupracuje s hubem Industra; pro ten zase navrhuje laboratoř a dílnu, kde budou mimo jiné 3D tiskárny, CNC, lasercuttery a další stroje.

Projekt pro kavárnu a kreativní hub Industra. 

Brno už ale začíná být ateliéru KOGAA malé. „Máme spoustu skvělých nápadů, pro které si v Praze chystáme zázemí,“ přibližuje Alexandra Georgescu, konkrétní plány ale zatím zmiňovat nechce. Jisté je, že už brzy přinese do hlavního města svůj elán a nadšení pro všechno, co souvisí s designem a architekturou.


Ateliér KOGAA

Pekařská 76, Brno-střed

www.kogaa.eu

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 27.09.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...