Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bottle-up: Vzkaz v láhvi pro další generace

Bottle-up: Vzkaz v láhvi pro další generace

Sklo jako hrozba pro naši planetu? Většinou slýcháme, že reálným problémem pro životní prostředí je plast. V africkém Zanzibaru je však skleněný odpad velkým tématem především kvůli rostoucímu turistickému ruchu. Tamní zdroje nestačí sklo recyklovat či zpracovávat. Nizozemský pár Hubert a Elisabeth van Doornovi, pravidelní návštěvníci Zanzibaru, se rozhodli s tím něco udělat. Zrodil se projekt Bottle-up, jehož cílem je ulevit Zanzibaru od skleněného odpadu skrze ekologický design.

Skládka, kde končila většina skleněného odpadu.

Recyklace je v designu stále aktuálnější a designéři hledají nové cesty, jak využít sekundární materiál a jak s ním dále pracovat. Nejenže materiál dostane tzv. druhou šanci, ale navíc je zde i faktor udržitelnosti a odpovědnosti. S touto ideou se v roce 2015 vydalo do Zanzibaru šest mladých designérů, aby se spojilo s místními umělci a společně posunuli zpracování skleněného odpadu kupředu. Zakladatelé Bottle-up, Hubert a Elizabeth, získali pro svůj projekt podporu holandské nadace Creative Industries Fund NL a Dutch Design Foundation. Mezi zapojená studia patří OS Δ OOS, Studio Klaas Kuiken, Super Local nebo Stonecycling.

Šestice tvůrců, stojící zároveň za nizozemským Design Weekem, navrhla a za pomoci místních výrobců představila prvotní sérii výrobků z prázdných skleněných lahví. K prodeji byly přímo na ostrově, čímž se kruh recyklace uzavírá a sklo se vrací zpět do oběhu – v odlišné formě. První řada produktů symbolizuje vykročení k lepším zítřkům Zanzibaru, co se týče skleněného odpadu.

Svítidla Sky Light.

Svítilna Luminous Breeze.

Nádoby na koření.

Výroba ze skla s sebou nese i mnoho odřezků, kterých se v Bottle-up rozhodli zbavovat v souladu se svou filozofií – ani kousek na zmar. Skleněná drť, ručně zpracovaná, našla své místo v následující kolekci nazvané Trending Terrazzo. Jedná se o dekorativní materiál vyráběný z bílého cementu, ve kterém barevná tříšť působivě vynikne. Tento typ hmoty našel své místo v oblasti udržitelného designu a používá se hlavně na výrobu nábytku, která probíhá přímo v Zanzibaru. První produkty z této řady vznikaly z věcí nalezených na ostrově, které sloužily jako formy. A tak třeba kus vlnitého plechu a wok daly vzniknout malému stolku.

Zpracování terrazza broušením.

 

Vlnitý plech posloužil jako forma pro odlití nohy stolku.

Bottle-up investuje většinu příjmů do dalšího technologického vývoje, přičemž se soustředí na využití skleněného odpadu ve větším měřítku než pouze ve formě nádobí, svítidel a dalších doplňků. Momentálně na výrobu těchto produktů připadají zhruba dvě procenta z celkového množství skla na ostrově. Díky distribuci nábytku z řady Trending Terrazzo do resortů, hotelů a restaurací se týmu daří získávat další finance na další projekt: Bottle | Brick.

Bottle | Brick se snaží o masovější efektivní zpracování skla do materiálů, které následně najdou své uplatnění přímo na ostrově. Cílem je výroba stavební hmoty a současně probíhá výzkum proveditelnosti a technických parametrů. Výsledky jsou zatím překvapivě příznivé a tvůrci si od „skleněných cihel“ slibují, že by takto mohli Zanzibar zbavit veškerého skleněného odpadu.

Bottle-up je projekt, jehož prvotním zájmem je životní prostředí a udržitelnost. Nicméně zakladatelům šlo i o to, aby vyráběné věci měly duši, estetiku a celý projekt zkrátka dával smysl. Přístup, nasazení celého týmu i pozitivní výsledky mohou být inspirací pro další podobné projekty v oblasti ekologického designu.


Bottle-up 

www.bottle-up.org

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: bottle-up.org, klaaskuiken.nl, super-local.com

Publikováno: 10.04.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...