Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Budiž světlo: designově i při práci

Budiž světlo: designově i při práci

 

Pracovna je část domova, ve které občas trávíme více času než v obývacím pokoji. Měla by být zařízena jednoduše, abychom se mohli soustředit, i vzdušně, aby nám dobře proudily myšlenky. Velký důraz by se měl klást i na osvětlení – při práci v pološeru vás totiž nápady jen tak neosvítí.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Světlo ze závěsného svítidla nad stolem.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Světlo z bodového osvícení rozmístěného rovnoměrně po místnosti.

Pro pracovnu platí stejná pravidla jako pro kancelář. Osvětlit by se měl celý prostor, samotný stůl by měl být přisvětlený navíc.  Nejlepší volbou pro celkové osvětlení jsou stropní svítidla, která zajistí dostatečnou hladinu světla i jeho rovnoměrnost. Ideální jsou světla s parabolickou a hliníkovou mřížkou. Pracovní stůl zase nejlépe přisvětlí stolní či stojací lampa.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Světlo ze stojací lampy.

Osvětlení prostoru by mělo být přizpůsobené délce vašeho pobytu v pracovně. Záleží také na druhu prováděné činnosti, kancelářská práce si vyžaduje jiné svícení než ta ruční. Například grafici či švadleny, kteří musejí perfektně rozeznávat barvy, by měli zvolit osvětlení s vysokým indexem podání barev. Zapátrali jsme na českém trhu a posvítili si na ty nejlepší produkty, které jsou u nás k dostání.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Použití světelných panelů.

Sant

Sant je lineární hliníkové svítidlo oproštěné od všech zbytečností, které dokazuje, že i funkční design vytváří působivá díla. Pro společnost HALLA ho navrhl nizozemský architekt Rob van Beek, který se specializuje mimo jiné na osvětlení královských paláců v Nizozemsku. Za své kvalitní zpracování obdrželo toto svítidlo několik ocenění, například mezinárodní ocenění Red Dot 2015. Minimalistická konstrukce svítidla je opatřena opálovým difusorem a snímatelnými LED zdroji, s přímo-nepřímým vyzařováním a možností míchání teploty bílé barvy dle aktuální potřeby (tunable white). Tím lze nastavit optimální světlo pro všechny příležitosti – od práce v kuchyni či na počítači, až po příjemně tlumenou atmosféru v obývacím pokoji či v ložnici. K dostání je v černé, bílé, stříbrné a elox variantě.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Unda

Dalším počinem nizozemského návrháře Roba van Beeka, které vzniklo ve spolupráci s firmou HALLA, je svítidlo Unda. Kombinací několika individuálních produktů se otevírá škála trojrozměrných konfigurací, do kterých se dají svítidla uspořádat, ať už se jedná o kruh či vlnu. Tento unikátní výrobek vybaven LED zářivkami zajišťuje vysokou propustnost světla. Rámy jsou k dispozici v bílé, stříbrné nebo černé barvě, se strukturovaným povrchem.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Nebel

Svítidlo Nebel rozhodně neujde vaší pozornosti a díky svému překvapivému objemu vyvede z rovnováhy i toho nejzkušenějšího milovníka designu. Pokud se  mu poskytne dostatek prostoru, rozehraje hru stylizovaných obrysů, tvarů a teplého světla. Jedná se o organickou iluzi či optický klam? Ať už je váš úhel pohledu jakýkoli, tento produkt je zárukou přidané hodnoty. Nebel je k dostání s čistě bílými zářivkami, které se mohou nebo nemusí tlumit, nebo se sadou LED zářivek s dálkovým ovladačem nebo ovládáním na dotyk, které poskytnou jakoukoli barvu hodící se k vašemu domovu či k vaší náladě.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Hazy Day 

Hazy Day je svítidlo vyrobené z opálové skla, které plynule přechází do čirého ve vypouklé spodní části. Tento detail rozbíjí strohost geometrického tvaru.  Skleněný oblý skvost navrhl Uli Budde, německý designér působící v Berlíně.  Jak název napovídá, Hazy Day projasní i ten nejzamlženější den. K dostání je ve dvou průměrech: 32 a 44 cm.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Metronome XXL

METRONOME XXL je unikátní výtvor, který zmodernizuje malý i velký prostor, přičemž se díky své výšce 2,10 m stane jeho nepopiratelnou dominantou. Tohoto designového obra má na svědomí belgický módní návrhář Tim Van Steenbergen. Při jeho navrhování se inspiroval obyčejným kuželovitým tvarem slupky. Tu rozsekal na panely jako prostředek, který světlu dodává různou intenzitu, když se filtruje přes jednotlivé štěrbiny. Záměrem designéra je umožnit uživatelům díky posouvání panelů měnit jas a podobu světla dle svých potřeb a atmosféry, které chtějí dosáhnout.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při prácicor.cz/public/content-images/cz/article/metronome-xxl-49681_big.jpg

Tam Tam

Barevnost hravého závěsného stínidla z produktové řady Tam Tam si můžete díky širokému výběru barev personalizovat. K dispozici jsou bílá, oranžová, zelená, písková, šedá a černá barva. Mixování se meze nekladou – každé stínidlo může být jinak barevné. Zvolit si navíc můžete ze tří velikostí kombinace centrálního svítidla s bočními stínidly, nebo ze dvou velikostí samotného centrálního svítidla. Tuto barevnou divočinu pro společnost Marset navrhl Fabien Dumas, který se narodil na Martiniku, neméně pestrém ostrově. Dnes působí v Berlíně.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Superdome

Svítidlo Superdome je důkazem, že útulnost přichází ve velké a kulaté formě. Bude se výborně hodit do prostor s vysokými stropy. Vynikne také jako atmosférická kopule nad jídelním stolem, jako dominanta u vchodových dveří či v pracovně. Tělo produktu je vyrobeno z polyesteru a je k dostání v černé nebo bílé variantě. Samotný difuzor je v bílé barvě, která optimálně rozptyluje světlo. Na první pohled vypadá Superdome velmi jednoduše, ale je velmi dobře promyšlené. Světelný zdroj se skrývá za velkým difuzorem, který je skryt v kopuli a zabraňuje přímému pohledu a následnému oslnění.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Leira

Stojací svítidla rodiny Leira vynikají svým neobvyklým řešením i lehkým a nadčasovostým designem. Existují ve třech různých provedeních, a to s nestmívatelným elektronickým předřadníkem, stmívatelné pomocí tlačítka či automaticky řízené prezenčním a pohybovým čidlem. Svítidla jsou osazena zdroji TC-L a mikroprizmatickým optickým systémem s vysokou optickou účinností. Jsou vhodná jak do společenských prostor, tak právě do kanceláří, pracoven, nebo jednacích a zasedacích místností. Můžete volit ze dvou barevných variací, klasické bílé či černé.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Arbo

Abstrakntí dřevěná svítidla ARBO se díky svému designu stanou jak funkční, tak organickou složkou vašeho domova. Dřevo příjemně zateplí jakýkoliv prostor a při jeho použití si svítidla díky světelným zdrojům LED zachovávají vysokou účinnost. Tvarová rozmanitost a různé způsoby natáčení dodávají těmto svítidlům nápaditost a hravost. Poskytují příjemné a rozptýlené osvětlení. Pro společnost HALLA je navrhl designér Luka Křižek.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

N°411

Industriální lampa N°411 francouzské značky DCW se vyrábí od dvacátých let minulého století. Tento ikonický produkt původně sloužil k účelům v průmyslovém a kancelářském prostředí takových architektonických velikánů jako byl např. Le Corbusier. Lampe Gras, jak se následně pojmenovala, se díky nadčasovému designu, jednoduchosti a funkčnosti stala oblíbenou v domácnostech po celém světě. Ze stejné rodiny pochází neméně zajímavé, ergonomické a robustní stropní svítidlo N°312 a nástěnná lampa N°222.

Osvětlení - Budiž světlo: designově i při práci

Pokud vás náš výběr zaujal, více informací hledejte u společností Delta Light, HALLA, Light Works a Stockist. Nový světlý zítřek si zaslouží i vaše pracovna!

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: HALLA, Delta Light, Lightworks, Stockist

Publikováno: 24.09.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...