Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bydlení v továrně na tužky

Bydlení v továrně na tužky

Elegantní byt v centru hlavního města Dánska je domovem Mortena Bo Jensena, designéra dánské společnosti Vipp, jeho partnerky Kristiny a jejich dvou dcer. Před rekonstrukcí sloužil prostor jako továrna na tužky. Pomocí originálního nábytku, jednoduchých příček a posuvných dveří si však manželé vytvořili loft, který je přesně šitý na míru životnímu stylu celé rodiny. Styl spojený s industriálním významem budovy byl při realizaci zachován.

Jak jinak začít s rekonstrukcí než od podlahy. Jednoduchý design dřevěných podlah Dinesen Douglas se objevuje v celém  obytném prostoru. Jako dělící prvek mezi prostorem jídelny a obývacím pokojem slouží betonové květináče s praktickými postraními poličkami. Rostliny společně s vyskládaným dřevem vedle kamen přináší příjemný organický element do interiéru, který je jinak založen na jednoduché barevnosti. Stolek z papírové lepenky je dílem Mortena, který nazastírá, že inspiraci nalezl u ikonického Franka Gehryho. Knihovna z jednotlivých čtvercových částí je zhotovena podle společného návrhu obou partnerů tak, aby pojala i velkoformátové knihy a časopisy.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Morten chtěl do bytu vnést alespoň kousek historie této budovy. Ze 195 tužek proto vytvořil působivý obraz, který zavěsil nad věhlasnou bílou židli One od Konstantina Grcice.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Je hezké mít k dispozici prostor, kde můžete skutečně pracovat, říká Morten o své kuchyni, která je dílem jeho společnosti Vipp. Na praktičnosti svých věcí si základá a dodává, že musí být potěšením je používat každý den. Základním materiálem kuchyně je antracitový lakovaný hliník. Její povrch kryje 5 mm masivní nerezová deska s robustními plynovými hořáky. Kvádrová digestoř taktéž pochází z dílny společnosti Vipp a svou masivností vymezuje prostor kuchyně.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Jídelní stůl z recyklovaného teakového dřeva na subtilní hliníkové konstrukci je jeden z prvních Mortenových počinů pro Vipp. Závěsné lampy skvělě doplňují vintage ráz jídelního koutu. Jde o původní pouliční lampy, které byly zrenovovány, aby barevně ladily s dřevěnou deskou stolu. Židle Gubi 1 jsou při stolování zárukou pohodlí.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Čistota linie a barevnost celého interiéru je zachována i v pojetí posuvných dveří, díky kterým nevzniklo nepraktické zádveří a nebyla tak narušena otevřenost prostoru. Levitující kolo potvrzuje prohlášení majitelů, že sport je blízký celé rodině. Koenig od dánského Morfoso je nejen lampa, ale v případě potřeby slouží i jako odkládací stolek.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Knihovna i pracovní stůl jsou také Mortenovým dílem.  Police vytváří pravidelnou dekorativní strukturu, která navíc zajišťuje pevnost a stabilitu celé knihovny. Zdá se až neuvěřitelné, že stůl byl vytvořen z papírových kousků dokonale slepených do tvaru klasického pracovního stolu. Praktičnost a estetika jsou zkrátka základními atributy, které oba partneři uznávají.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Když potřebujete uniknout ruchu velkoměsta a odpočinout si od dynamického života, můžete bez výčitek využít toto nenápadné zákoutí. Úložný prostor vytvořil Morten ze zbylých podlahových prken a vznikla tak nenápadná, a přesto prostorná skříň. Obraz Mlhavý den od Kristin Funch pomáhá navodit relaxační náladu.

Interiér - Bydlení v továrně na tužky

Stejně jako zbylý interiér je i koupelna zařízena střídmě bez zbytečného nábytku a rušivých dekorací. Podlaha je pokryta velkými dlaždicemi Frisia od La Faenza. Vana Oval Slim 180 od Spacenteret přímo vybízí k nerušené relaxaci. Obraz pochází z fotografické dílny Hagedornhagen, která se specializuje na focení přírodních detailů.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Zdroj: dwell.com

Publikováno: 05.12.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...