Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Cassina, ikonický nábytek, který se nebojí inovací

Cassina, ikonický nábytek, který se nebojí inovací

Cassina, italská značka, která se stala synonymem pro kvalitní industriální design nejen 50. let. Již přes 90 let úspěšně předpovídá budoucnost interiérového designu. Je také jediným výrobcem autentického nábytku od proslulého návrháře Le Corbusiera.

Přední italský výrobce nábytku Cassina je známý po celém světě. Významně se o to zasadily ikonické kousky nábytku jako například relaxačního lehátko LC4, vypolstrované křeslo LC2 , otočná židle LC7 nebo dřevěná židle Zig-Zag. 

Otočnou židli LC7 navrhla Charlotte Perriandová pro svůj pařížský byt v roce 1927. Židle se okamžitě stala hitem a putovala z výstavy na výstavu. 

Relaxační lehátko LC4 od Le Corbusiera, Pierra Jeannereta, Charlotte Perriandové. Vzniklo již roku 1928 a od roku 1965 se stalo velmi oblíbeným. Lehátko je výsledkem snahy tří designérů, kteří se rozhodli postavit do centra designu člověka a funkci podřídit relaxaci. 

Kolekce LC2 Poltrona je nadčasový model křesla a pohovek, k dispozici je i podnožka, která píše historii interiérového designu již od roku 1928. Autorem je designérské trio Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriandová.

Židle Zig-Zag z roku 1934 od Gerrite Thomase Rietvelda je příkladem dokonalého tesařského umění značky Cassina. Židle ve tvaru písmene Z je dalším nezapomenutelným kouskem.

Značka si už v 50. letech osvojila zcela nový přístup, který přinesl posun od řemeslné výroby k výrobě sériové. Neznamenalo to však odklon od kvality řemesla, právě naopak. Cassina vždy měla – a stále má – výrazný sklon k výzkumu a inovacím, takže spojuje technologické dovednosti moderní doby s tradičním řemeslem. O tom svědčí i skvělý nápad zapojit do designu nábytku významné architekty. V jejich katalogu se tak snoubí mladá generace designérů (Patricia Urquiola, Ronan & Erwan Bourollec, Jean-Marie Masaud a Philippe Starck) s návrhářskými kolosy jako Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand,  Gerrit Thomas Rietveld a Frank Lloyd Wright. 

Ikonická židle Red and Blue byla navržena Gerritem Thomasem Rietveldem již roku 1917. Snažil se tehdy navrhnout dostupnější nábytek v reakci na hospodářskou krizi. Původně chyběly výrazné barvy, které byly přidány až roku 1923. Barvy jednoznačně odkazují na malíře Pieta Mondriana, který s Rietveldem sdílel lásku pro vše geometrické. Židle je ztělesněním rané avantgardy. 

Židle Superleggera reprezentuje modernitu v italském designu. Navrhl ji Gio Ponti v 50. letech. Práci na ní shrnul slovy: „Čím je tvar minimalističtější, tím důrazněji promlouvá.“

Křeslo Willow vzniklo z návrhu Charlese Rennieho Mackintoshe již z roku 1904. Opěrka křesla je dřevěnou geometrickou krajkou, která společně se zaoblením konstrukce stylizovaně připomíná vrbu. Mnozí Charlese Rennieho Mackintoshe považují za evropského Franka Lloyda Wrighta. Ten je autorem židle Taliesin, která je ztělesněním origami v designu nábytku. Je totiž vyrobena z jedné desky skládané překližky. Navrhl ji roku 1949. 

Značka stojí na pevných základech svých ikonických kousků, tvoří ale stále nové a rozšiřuje své pole působnosti. 

Velkou novinkou značky Cassina je vstup do outdoorového sektoru a představení kompletní kolekce venkovního nábytku, v jehož čele stojí trampolínová sedačka od Patricie Urquioly. Ta vznikla jako ztělesnění štěstí života venku a svou inspiraci čerpá z maličkých trampolín, které mají lidé v Grónsku na svých zahrádkách. Přímo vybízí k odpočinku, dostupná je jako nízká pohovka, ale i jako přepychová pohovka s ocelovými nebesy, které zajišťují stín v horkých letních dnech. 

Patricia je autorkou i dalšího barevného skvostu, křesla Gender. Svár tuhé konstrukce s měkkostí polstrování tvoří dynamický kousek, který vyzývá k lenošení. Je dostupné v mnoha barevných kombinacích a získalo hned dvě prestižní ceny: Elle Decor International Award 2017The NYCxDESIGN Award 2016

Do portfolia venkovního nábytku zasáhl i Philippe Starck svou kolekcí relaxované elegance Fenc-e Nature. Kombinace klasické funkcionalistické ocelové konstrukce s pohodlnými polstrovanými sedáky a jedinečnou novinkou: zády vypletenými přírodní vrbou či ručně pleteným provazem. Inovace a elegance jdou ruku v ruce s Philippem Starckem. 

Cassina je mimo jiné známa i dokonalou technologií zpracování dřeva, kůže a dalších vzácných materiálů. Na jejich kouscích je doopravdy vidět láska k řemeslu a respekt k materiálu. I díky tomu se jejich židle – konkrétně Passion od Philippa Storcka a Ico od Ora Ita – dostaly až do prezidentské kanceláře. 

V duchu vzácných materiálů a přepychové elegance se nese i kolekce Jean-Marie Massauda. Strohé, ale hravé křivky pohovky Aspen v brilantně jednoduchém designu se dají kreativně využít a například ze dvou pohovek vytvořit celé interiérové pohoří, buď textilní, nebo z kůže. Křesílko s lenoškou a odnímatelnou opěrkou Auckland je ztělesněním stylu a pohodlí, které nejlépe vynikne v černé kůži. 

Cassina se mimo jiné drží starých návrhů, které znovu realizuje. Jako například u stolu Rio, který byl navržen již roku 1962 pro dům Jacquese Martina v Riu, vyrábí se nově od roku 2015. Kulatý stůl se skládá z šesti klínových sekcí různých poloměrů, které jsou uspořádány osově nesouměrně. Charlotte Perriandová jej navrhla ve dvou velikostech a dvou provedeních – světlý ratanový/mramorový s dubovým dřevem, nebo s tmavým mramorem a dubem mořeným na černo.

V roce 2016 Cassina upravila v duchu svého nového směřování ikonickou otočnou židli LC7 s koženým polstrováním téže autorky pro venkovní použití. 

Ikonický nábytek Cassina pořídíte v Praze v showroomu Designpropaganda na Vinohradské ulici. 


Designpropaganda

www.cassina.com

Vinohradská 34

Praha 2

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...