Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Milovníci umění, zbystřete. Zveme vás výstavu, a to ne do ledajaké galerie, nýbrž Galerie Budoart. Pokud jste ještě tento výstavní prostor, který se nachází v secesním činžovním domě na pražských Vinohradech (Perunova 15), nenavštívili, máte jedinečnou příležitost: právě dnes tu proběhne slavností zahájení výstavy Černý trh (Black Market). Čí díla budou vystavena? Pojďme si oba umělce představit.

Intimní prostory Galerie Budoart, která se zaměřuje na současné české a slovenské umění, zaplní díla partnerské dvojice. Kurátorka Barbora Klímová vybrala několik prací Filipa Černého a Hany Vinklárkové. Těšit se můžete na rozmanitou výstavu, která představí díla obou umělců, kteří zároveň tvoří pár.

Filip Černý vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze (AVU). V Galerii Budoart budou představeny jeho obrazy, při jejichž tvorbě používá techniku airbrush, tedy nanášení barvy v proudu vzduchu, v kombinaci s klasickým štětcem. Maluje na plátno, ale i například samet. 

A proč právě technika airbrush? Začínal jsem kresbou, pokračoval malbou štetcem, pak přidal airbrush - logicky z toho pak vznikla fúze," říká. Na technice se mu líbí ostrost a mlha, měkkost a tvrdost, prostor, vzduch a země. Rád své obrazy vystavuje ve velkých světových galeriích. „A doma třeba i s oblibou na záchodě. To je místo pro hluboké zadumání nad uměním," vypráví.

Události - Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Cyklus Spíč v galerii NoD.

Na otázku, která série obrazů pro jeho dílo byla zlomová, odpovídá: „Každá série obrazů je nějakým způsobem důležitá, originální. Důležitý je každý obraz, který udělá záblesk, osvícení, které ukáže a otevře cestu. Nějaké východisko. Ale dokonce i  ty nejvíce chybné věci  ukazují  nějaký směr. Kudy ano a kudy ne. Takže skoro všechny." Jmenovitě odkazuje třeba k sérii vodních hladin, která vznikla dlouhým pozorováním vlnící se hladiny na břehu Vltavy. „Přestože miluji barvy, je pro mne důležitá i černobílá série. Jde vlastně o kresbu a relax od barev a malby. Také série bradavek a cyklus Jízda a Spíč."

Události - Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Konzultuje svou tvorbu se svou partnerkou, Hanou Vinklárkovou? „Občas. A někdy mě dokáže dost vytočit," říká. Na chleba si Filip Černý vydělává mimo jiné ilustracemi do ekonomických a marketingových periodik, nyní také vede malířské výtvarné kurzy.

Při tvorbě ho inspiruje téměř vše - od člověka po vzpomínky. Na jeho obrazech najdete jak přírodní, tak figurální výjevy, a to většinou ve spojení s nadsázkou. Jeho obrazy jsou barevné, zábavné, někdy provokativní, jindy melancholické. Pokaždé však plné emocí. A proč se vlastně výstava jmenuje Černý trh? „Exkurze do ateliéru Filipa Černého připomínala prodírání se nabouchaným tržištěm,“ říká kurátorka výstavy.

Události - Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Hana Vinklárková vystupuje pod uměleckým jménem Artistka a pochází ze Zlína. Stejně jako Filip Černý vystudovala AVU a v současnosti se věnuje hlavně malbě a porcelánu – s notnou dávkou konceptuálního přístupu, symboliky a ironie. Její dílo těží z kýčovitosti porcelánu; výsledkem je hravé a nápadité nádobí.

Co ji při tvorbě inpiruje? Není to žádná velká věda. Každého normálního člověka inspiruje nebo ovlivňuje všechno kolem něj. Spíš si člověk vybírá, co na sebe nechá působit. Já žiji v Praze, přátelím se hlavně s umělci, je to takový můj skleník. Ovlivňuje mne město, jeho život, jeho kultura. Ale stejně tak potřebuji ventil v lese," odpovídá. Inpiraci mi přinásí i to, když jednou za čas změním prostředí a prostě odjedu pryč," dodává.

Každý vznik nové věci Haně Vinklárkové prý dlouho trvá, často je se svou prací nespokojená a dílo předělává. Těší mne třeba má malovaná Hřbitovní série. Na té stále pracuji. Mé současné malby rozhodně nejsou příjemné a to je to, co mne baví. Bílý porcelán je symbolem čistoty až panenskosti a moje dekory ho spíše špiní. Podobně jako sedliny v šálcích a miskách," vysvětluje.

Události - Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Talíř ze Hřbitovní série.

Jestli spolu s Filipem konzultujeme své věci? Samozřejmě, to je výhoda i nevýhoda soužití s umělcem. Není to vždy příjemné, ale člověk potřebuje ze svého snění pravidelně proplesknout," říká. 

Co se obživy týče, přiznává Hana Viklárková, že uživit se u nás uměním či designem je oříšek. Teď pracuji externě pro Národní galerii v Praze jako lektor, koordinátor doprovodných pořadů a realizátor merkantilií. Předtím jsem 7 let navrhovala dětské pokoje pro jednu francouzskou značku. Vlastní tvorba se pak stává více arteterapií," vypráví. 

Před rokem měli oba umělci společný projekt Plenér v rámci Klubovny 02 v Galerii SPZ. Plenérový artkemp patřil všem milovníkům indoorové romantiky. Opékali jsme buřty v sudu v centru Prahy a malovali na papírové tácky hořčicí a kečupem," popisuje Hana Vinklárková. Klubovna je neformálním výstavním projektem. Stejně jako Galerie SPZ, která se nachází v prostorách bývalé garáže.

Díla obou výtvarníků jsou vystavena i v Národní galerii, a to jako součást výstavy Drak se probouzí. Zde je k vidění tvorba inspirovaná východoasijským uměním, a to především z rukou současných umělců. Na této skupinové výstavě se prezentují oba solitérně. V Galerii Budoart vystavují oba poprvé a také jejich spolupráce s kurátorkou Barborou Klímovou je premiérová. Hanka Vinklárková si však galerii hned zpočátku chválí: Člověk se může rozhodnout, jestli ji zabydlí, nebo nechá vyčištěnou dimenzi jen umění. Členitý prostor, má právě to lidské měřítko, kde naddimenzované umění neválcuje malost člověka. Zkrátka umění tu zůstává příjemným kamarádem."

Události - Černý trh v Galerii Budoart: Lascivní i něžná výstava

Cílem výstavy je představit změť různých uměleckých stylů, zahustit prostory galerie, představit smršť barev, materiálů i námětů, v níž si každý najde to" své. Z obrazů Filipa Černého na vás dýchne lascivnost, svůdnost a neskrývaná sexualita. V kontrastu k tomu se Hana Vinklárková představí svými jemnými porcelánovými a skleněnými objekty.

Výstava potrvá do 12. listopadu 2014. Dveře vinohradské Galerie Budoart jsou pro vás otevřené každou středu od 13 do 18 hodin. Domluvit si můžete i individuální návštěvu nebo navštívit dnešní vernisáž od 18.00. Na viděnou na Černém trhu!

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: novinky.cz

Publikováno: 25.09.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...