Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

České pivní sklo

České pivní sklo

Češi mají rádi pivo. A stejně tak i český design, který v průběhu posledních několika let posunul kulturu konzumování piva do nových výtvarných rovin. Připomeňme si některé zásadní návrhy pivních sklenic od současných českých designérů.  

Rony Plesl je autorem oblých křivek série sklenic pro Budějovický Budvar. Ty jsou inspirovány jak tvarem písmena B, tak i ženskými křivkami.

Doplňky - České pivní sklo

Designu výročního půllitru pro Pilsner Urquel se zhostil Lars Kemper. Designér vytvořil ke 170 letům existence pivovaru tento robustní abstraktní soudkový tvar. 

Stejný designér je též autorem tohoto speciálního poháru pro Pilsner Urquel, který byl v roce 2013 určen jako dar pro nového papeže Františka.

Autorem tohoto speciálního poháru pro Pilsner Urquel, který byl v roce 2013 určen jako dar pro nového papeže Františka, je Rony Plesl.

Doplňky - České pivní sklo

Průmyslový a produktový designér Jan Čapek má za sebou celou řadu návrhů pro pivovary. Jedním z nich je i půllitr pro značku Radegast, který je charakteristický ostrým tvarováním.

Doplňky - České pivní sklo

Dalším Čapkovým návrhem je půllitr pro Velkopopovického Kozla, u kterého se designér nechal inspirovat typickým znakem značky.

Doplňky - České pivní sklo

V roce 2005 navrhlo pražské studio Olgoj Chorchoj tento set sklenic s názvem Goblet, který je založen na spojení elementárně tvarované nožky s baňatým objemem samotné sklenice do výsledného rubostně elegantního tvaru.

Doplňky - České pivní sklo

V rámci své kolekce Fast představila v roce 2005 značka Qubus i tyto subtilní pivní sklenice od Maxima Velčovského. Designér v nich ironicky komentuje konzumní způsob života a tvar plastového kelímku povyšuje na trvalou hodnotu ze skla.

Doplňky - České pivní sklo

Vzorem mnoha designérů a ideál pivních půllitrů stále u mnoha zůstává ikona českého designu: půllitr z lisovaného skla, který v sedmdesátých letech navrhl v několika dekorativních variantách Jiří Brabec pro Sklo Union.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: olgojchorchoj.cz, ronyplesl.com, qubus.cz, jancapek.net, larskemper.com

Publikováno: 16.01.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...