Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Designblok 2014 hrou

Designblok 2014 hrou

Instalace, které vzaly letošní téma Designbloku – dětství – opravdu seriózně a vyrazily o několik let zpět do doby, kdy jejich autoři byli ještě malými dětmi. Právě ty najdete v našem článku. Vybrali jsme pro vás čtyři instalace, jež nás zaujaly jak svým zpracováním, tak tématem.

 

Snový vesmír a instalace DECHEM & Michal Bačák pro Galerii Křehký

Jako první bychom rádi představili dílo Michala Bačáka, na němž spolupracoval se studiem DECHEM a které jste si mohli prohlédnout v Superstudiu Hra. Velká černobílá otevřená kniha s jemnými ilustracemi nás dojala i rozesmála.

„Vytvořili jsme instalaci, která vypadala jako otevřená kniha. Každá její stránka byla součástí příběhu,” vyprávějí autoři. Mohli jste si tedy přečíst příběh malého chlapce, jenž chytá planety na noční obloze.

Události - Designblok 2014 hrou

Na první stránce jste se setkali s chlapcem, který seděl na zdi magické zahrady. Na provázku měl místo papírového draka planetku. Velkou předností konceptu byla i interaktivita: patříte-li mezi zvědavce, mohli jste po schůdcích vylézt po zdi za chlapcem a nahlédnout do teleskopu.

Události - Designblok 2014 hrou

Další, v pořadí druhá strana knihy, vás vzala přímo do zahrady. Květiny v této zahradě neměly listy, ale peří. Nejen v tomto místě odkazovali autoři instalace  k dětským představám a fantazii bez hranic…

Události - Designblok 2014 hrou

Třetí část příběhu, představující mikrosvět, byla vpravdě sladká. Podívat jste se mohli do mikroskopu na pestrobarevné viry. Tedy pardon, sladké bonbony, které viry tak věrně připomínaly.

Události - Designblok 2014 hrou

„Předpodposlední část vyprávění bylo vlastně takové malé divadlo, ve kterém se dítě snažilo chytit planetku,” popisují autoři.

Události - Designblok 2014 hrou

Na závěr se vám naskytl pohled na hvězdnou oblohu posetou planetami. Podívat jste se na ni mohli skrze rozbité sklo.

Události - Designblok 2014 hrou

Atmosféru celého objektu perfektně podtrhoval text na zdi:  Kdybych tak vzal provázek a přivázal k němu nějakou planetu a pouštěl ji oblohou jako draka na podzim... Ta planeta by mě strhla s sebou a unášela přes zdi zahrad do vesmíru a dál. Až budu velký, ta zahrada i s planetou asi zmizí... No a?”

Studiu DECHEM a Michalovi Bačákovi se zkrátka podařilo splnit téma Designbloku na jedničku. A to jako vždy osobitým a kreativním způsobem. 

 

Samsung dvacet tisíc mil pod mořem

V mezaninu Hotelu Evropa se nacházela jedna z nejzajímavějších instalací výrobce elektroniky: firmy Samsung. Podobně jako v instalaci Michala Bačáka tu šlo o knihu, ale tentokrát jste ji v prostorách velkého pokoje secesního hotelu vidět nemohli. Designér Vojtěch Geryk z kreativní agentury Cheil se jí totiž nechal jen volně inspirovat.

Řeč je o notoricky známé knize Dvacet tisíc mil pod mořem francouzského spisovatele Julese Vernea. A opravdu: jako byste se se Samsungem potopili hluboko do moře a ocitli se v dobře těsněné a zábavné ponorce.

Události - Designblok 2014 hrou

„Chtěl jsem zanechat původní prvky pokoje a k nim přidat novou a zábavnou instalaci,” říká Vojtěch Geryk. To se mu povedlo: mohli jste si tu vyzkoušet virtuální realitu, nové telefony i tablety.

Na instalaci Vojtěch Geryk spolupracoval s firmou, která vyrábí kulisy do filmů. „Podařilo se nám vytvořit takové kulisy, které nevypadaly uměle, ale vskutku realisticky,” říká Vojtěch.

Události - Designblok 2014 hrou

U podobných firem jsme zvyklí na sterilní minimalistické interiéry. Tento stereotyp se Samsungu, lépe řečeno Vojtěchu Gerykovi, podařilo zbořit a vytvořit veselou a zároveň tajemnou instalaci, ve které ani dveře od pračky nevypadají jako nesmírná nuda, ale jako okna od průzkumné ponorky, jež vás vezme na dobrodružnou plavbu po hlubinách moře.

 

Lajka letí na Měsíc

Třetí expozice, jejíž pojetí letošního tématu nás zaujalo, vás v Superstudiu Hra přenesla na Měsíc: i tady šlo pozorovat inspiraci dílem Julese Vernea. Ocitli jste se ve vesmíru, kde si kosmický pes Lajka hraje s krátery a obdivovat jste mohli velorex, jenž stoupal ke hvězdám. Instalace je především dílem návrhářky Markéty Kopecké, která s firmou Kříž spolupracuje.

Události - Designblok 2014 hrou

Instalace patřila firmě Kříž. Ta zdobí textil výšivkou, laserem či tiskem. V instalaci byly k vidění produkty zdobené právě druhou ze zmíněných metod. Záře reflektorů patřila laserem zdobenému velorexu. Další produkty z dýhy či plsti představila firma Kříž pod názvem Lajky Lajk.

Události - Designblok 2014 hrou

A kde se zrodil nápad vytvořit právě takovou instalaci? „Chtěli jsme být kreativní, hrát si a zároveň ukázat naše řemeslné a technologické schopnosti. Tento ročník nám nešlo o vytvoření superdesignu. Cílem bylo, aby se návštěvníci pobavili a pocítili lehkost snění,“ vysvětluje jednatel společnosti Libor Kříž.

 

Pohádky Janjy Prokić

Janja Prokić, již etablovaná šperkařka na scéně, na letošním Designbloku představila svou pohádkovou kolekci Hidden Place. Šperky, které pod jejíma rukama vznikly, přímo navazují na téma „dětství".

Autorka se při tvorbě nechala inspirovat svými oblíbenými pohádkami - v Domě U Minuty jste se mohli osobně setkat s Alenkou, Dorotkou a Ariel. 

Události - Designblok 2014 hrou

Všechny šperky a zároveň postavy spojuje natažená dlaň se srdcem, jež se stalo ústředním motivem této snové kolekce. Soubor obsahuje rozličné doplňky od korunky po drobné přívěsky, svůj šperk si tu našel každý.

Události - Designblok 2014 hrou

Místnost pojatá jako uzavřená laguna vytvářela v Openstudiu paralelní svět, který vás doslova pohltil svou atmosférou. Jemný třpyt písku na podlaze korespondoval s lesklými doplňky a tajuplná modrá krajina dávala vyniknout precizním detailům.

Autorka na své instalaci spolupracovala s Lenkou Míkovou a přímo na výrobě s Jakubem Vávrou z Ateliéru Mánes. My se těšíme nejen na další tvorbu této sympatické autorky, ale i na příští Designblok a téma, jež se s ním bude pojit. Je totiž opravdu dobrodružné pátrat po instalacích, které ho na 100 % ovládly: tak jako tyto čtyři expozice, s nimiž jsme vás v našem článku seznámili.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor, Petr Navrátil, www.ceskatelevize.cz, www.samsungmagazine.eu

Publikováno: 20.10.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...