Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Dům nad bažinou

Dům nad bažinou

Mladé architektonické studio vytvořilo pro starší manželský pár unikátní interpretaci tradiční české chalupy a v divočině Jizerských hor postavilo útulné bydlení v bezprostředním kontaktu s přírodou. 

Architetki David Maštálka a Lenka Křemenová se museli již od začátku projektu potýkat s místními stavebními regulemi. Parcela se totiž nachází v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a lokální stavební regule nařizují přísné a někdy až absurdní dodržování tradičních stavebních forem a postupů. Nakonec dokázali autoři prosadit jednoduše a moderně koncipovaný tvar, který však i přesto odkazuje k tradičním formám a typologiím. Největší problém byl pak prosadit vykonzolovaný arkýř s panoramatickým výhledem do okolí, který pracovně pojmenovali "lebedín". "Nakonec přijali dům i obyvatelé z okolních chalup a jejich názor: „že dům vypadá jakoby zde stál odjakživa“, je pro nás po všech úředních peripetiích nejlepším uznáním," popisují boj s regulemi architekti.

Interiér - Dům nad bažinou

I vnitřek domu kombinuje tradiční rustikálnost a přírodní surovost s vyčištěnými formami a minimalismem. V obývacím pokoji se nachází i tradiční kachlová kamna, která jsou pro chalupy v této oblasti typická.

Interiér - Dům nad bažinou

Hlavní obývací pokoj spojený s kuchyní i jídelnou sahá v některých místech přes dvě podlaží a vytváří vzdušný prostor, který vizuálně i pocitově komunikuje s oběma podlažími.

Interiér - Dům nad bažinou

"Lebedín" v prvním patře je čistý prostor určený pouze pro relaxaci a nekonečné výhledy do horské krajiny. Všudypřítomné dřevo dodává interiéru na pocitu útulné chalupy.

Interiér - Dům nad bažinou

V západní části přízemí je zázemí nejstarších členů rodiny - ložnice, knihovna a sprcha s toaletou.

Interiér - Dům nad bažinou

"Dům má celkem tři vstupy, dva hlavní jsou umístěny ve štítové stěně. Jeden vstup je letní a druhý zimní, který ústí přímo na zasklenou verandu. Ta poskytuje potřebný prostor a závětří na oklepání sněhu, nebo přípravu lyžařské výbavy před výletem. Veranda s posuvným zasklením též v přechodných obdobích jara a podzimu doplňuje hlavní obytnou část, neboť ve slunných dnech poskytuje příjemné teplo a bezvětří," komentují fungování domu architekti.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: a1architects.cz

Publikováno: 16.02.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...