Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

František Kast z PageFive: Lidé nejvíc kupují knihy jako dárek

František Kast z PageFive: Lidé nejvíc kupují knihy jako dárek

Pokud hledáte knihkupectví, kde najdete jedinečné umělecké publikace a knihy s krásným grafickým designem, zamiřte na adresu Veverkova 5. Najdete tu malé, ale nadupané knihkupectví jménem PageFive. Stará se o něj grafik František Kast, vizuální umělec Štěpán Soukup a kurátorka ilustrátorského festivalu LUSTR Nadia Sheshukova.

                                                            

Vedle knihkupectví provozujete i stejnojmenné vydavatelství. Jak vznikl jeho název?

Cestou do Berlína, kam jsme jeli nakoupit první knihy. Měli jsme spoustu názvů, ale nějak se nám se Štěpánem zalíbil právě PageFive. Je to možná i tím, že obchod je na adrese Veverkova 5.

Knihkupectví Page Five vzniklo před třemi lety. S jakými největšími problémy jste se potýkali, když jste začínali?

Problémy jsme ani moc neřešili. Měli jsme štěstí, že se uvolnil prostor ve Veverkově naproti Bistru 8. Pak jsme o sobě museli dát vědět, a to šlo díky sociálním sítím samo. Ze začátku jsme neměli žádnou placenou reklamu. Jsme jediné unikátní kamenné umělecké knihkupectví tohoto druhu v Čechách. Nabídli jsme lidem takové knihy, které si předtím museli vozit z dovolených a výletů. S tím vznikl také prostor pro studenty, kteří u nás nabízejí své tisky a autorské knihy. Dřív je prodávali pouze na klauzurách a marketech, párkrát do roka.

Podle čeho knihy vybíráte?

Na výběr knih dáváme velký důraz. Musí se nám líbit jak obsahem, tak i formou zpracování. Důležitá je pro nás grafická úprava, vazba, papír a také to, jak na nás publikace zapůsobí. Poslední dobou se kvalita knih stále zvyšuje. Zákazníci si je chválí a nás to těší. Já ke knize přistupuji jako k objektu. Musí mít dobré obě formy – obsah i vzhled.

Knihy v PageFive jsou většinou dražší než publikace, které běžně vídáme v knihkupectvích. Lidé často nevidí pozadí vzniku knihy, zpracování a distribuce. Co jejich vyšší cenu způsobuje?

Záleží na tom, se kterými knihami to srovnáváte. Například beletrie je většinou tištěná jednou barvou v měkké lepené vazbě a vychází v desetitisícových nákladech, protože pokryje větší trh. Ze sériových uměleckých knih máme výběr knih kvalitně zpracovaných, a to jak obsahově, tak i vazbou, výběrem papíru a samotného tisku. Dobře je to vidět na příkladu bestselleru Cabin Porn. Kniha nejdříve vznikla v krásné pevné vazbě, později vyšla i její levnější verze – v měkké vazbě a o dost menší velikosti. Je o polovinu levnější.

U malonákladových a autorských publikací je pak dražší tisk a výroba. Ale samotná kniha má vyšší hodnotu, když například vzniká pouze ve sto kusech. Většinu autorských knížek očísluje a podepíše přímo autor. Některé autorské knihy jsou už dnes dobrou investicí a jsou považované za umělecké dílo.

Jak moc jsou Češi naučení platit za knihy, které jsou sice skvělé, ale dražší?

Lidé u nás si už zvykají kupovat dražší knížky. Sice ne v takovém množství jako v zahraničí, ale lepší se to. Přeci jen jsou u nás stále slabší platové podmínky, než venku. Nejvíce lidé kupují knihy druhým jako dárek.

Jak často rozšiřujete nabídku o nové tituly?

Skoro každý den hledáme nové knihy. Vzniká toho opravdu hodně a jsme propojení s jinými nakladateli. Spoustu nabídek nám posílají oni. Dokonce i samotní zákazníci nám dávají tipy, narazíme tak na tituly, které jsme ani neznali.

Organizujete i festival LUSTR. Jak nápad vznikl?

Během jednoho večera, když jsme dostali nabídku na prostor v budově Microna v Modřanech. Šlo o 1000 metrů čtverečních a mohli si vymyslet, co tam proběhne. Nečekali jsme, že to takhle budeme opakovat každý rok. Letošní třetí ročník se podle ohlasu návštěvníků hodně povedl a už začínáme připravovat další. Nově vzniklo i nakladatelství LUSTR, které se bude zaměřovat na ilustrátorské publikace.

Jak je to s projektem SQUAT iD23?

Pro SQUAT jsme dodali knihy a časopisy do všech bytů. Naše knihy se hodí do každého bytu – ať už se jedná o luxusní apartmá v Pařížské, nebo studentský pokojík na Žižkově. Potěšilo nás, že většina architektů, kteří se na SQUATu podílejí, nás znali a byli nadšení, že mají k dispozici knihy právě od nás.

Knihy od PageFive zdobí byt od Jerryho Kozy a Ateliéru SAD.

Co chystáte do budoucna?

Chystáme pár malonákladových titulů a příští rok velkou publikaci o porevolučním samizdatu v Čechách. Na tu se moc těším. Jsem velkým fanouškem a sběratelem zinů.

Můžete jmenovat svou oblíbenou publikaci? Proč vás zaujala?

Musím zmínit naši první vydanou publikaci Umělec, vila a bazén. Hodně se nám líbil koncept, se kterým přišly holky z projektu Pod čarou, tedy mapovat příběhy těch, ktěří se nedostali přes přijímací řízení na uměleckou vysokou školu, a přesto jsou v oboru úspěšní. Splňovalo to vše, co jsme s PageFive plánovali: podporu studentů a šíření uměleckého povědomí.


PageFive

Veverkova 458/5, Praha 5

www.pagefive.com

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Dagmar Vyhnalkova, archiv PageFive, Dita Havránková

Publikováno: 06.12.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...