Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

GHIDINI 1961: Rodinný poklad z mosazi

GHIDINI 1961: Rodinný poklad z mosazi

Mosaz je slitina mědi a zinku, která byla podle archeologických nálezů objevena již ve starověku. Tehdy se ale jednalo spíše o náhodný chemický proces, který se začal záměrně využívat až o několik staletí později. Dnes se pro svůj zlatý vzhled mosaz používá především k dekoraci. Díky dobré tvarovatelnosti a trvanlivosti se z ní také vyrábí dechové hudební nástroje, zámky nebo kliky. Není tedy žádným překvapením, že si tuto přívětivou surovinu pro svoji tvorbu vybírají také interiéroví designéři.

Spojením několika designérů se zkušenou italskou společností Ghidini Giuseppe Bosco, která se již 50 let specializuje na výrobky z mosazi, letos přišla na svět značka Ghidini 1961. Jejím hlavním záměrem je navázat spolupráci s výjimečnými tvůrci, kteří si práci s mosazí i dalšími kovy osvojí, a pod značkou Ghidini 1961 představí nový rozměr interiérového designu celému světu. „V naší rodině se mosaz zpracovává již po tři generace, takže nynější nápad vzít naše znalosti a schopnosti z této oblasti a nabídnout je skrze významné italské i zahraniční designéry lidem, jen potvrzuje naši nezkrotnou vášeň. Díky GHIDINI 1961 se nám zkrátka splnil tolik očekávaný sen," říká k založení firmy její výkonný ředitel Roberto Ghidini.

Proces tvoření

Firma je v rámci celého výrobního procesu závislá pouze na vlastním vybavení i zaměstnancích - ať už při počátečním navrhování podoby produktu, nebo jeho konečném odlití. U samotné výroby vše začíná vytvořením lisovací formy. Jde o zdlouhavý proces, který zahrnuje vyřezávání speciální nerezové oceli, jelikož licí formy musí být kvůli tavení mosazi odolné i při 1000°C. Jakmile je produkt ulitý, je následně ručně obroušen a vyleštěn. Nakonec se pro delší výdrž na výrobek aplikuje transparentní lak.

http://www.insi

Kreativní tým

Tým designérů, v jehož čele stojí Stefano Giovannoni, vyvinul bohatou kolekci zahrnující nábytek i doplňky pro každodenní užití. Pozornost každého určitě upoutá zrcadlo Kaleidos od proslulých Campana Brothers složené ze šesti destiček, které se dají otevírat a zavírat. Díky podsvícení může navíc zrcadlo sloužit zároveň jako lampa. Pokud hledáte do svého interiéru něco hravého, potěší vás také objekt Rabbit, který Stefano Giovannoni navrhl ve variantě slánky a pepřenky, těžítka i dveřní zarážky. Polička na stěnu Incrocio z dílny ikonického italského designéra Andrey Branzi unese vaše oblíbené knihy, květináč i drobné doplňky.

Zrcadlo Kaleidos navržené studiem Campana brothers.

Slánka a pepřenka Rabbit navržené Stefanem Giovannonim.

Polička na stěnu Incrocio navržená Andreou Branzim.

Populární kolekce

Pomyslnou přední příčku v oblíbenosti výrobků Ghidini 1961 obsadila kolekce Take me to Miami slavné slovinské návrhářky Niky Zupanc. Produkty této talentované designérky v sobě skrývají emoční náboj, který je dokreslen precizním zpracováním materiálu. Od časopisu ELLE DECOR USA si proto pro svoji tvorbu vysloužila přezdívku “punk elegance”. V jejích dílech najdete něco z divadelní sféry i filmového žánru Film noir. I to je důvod, proč se v přítomnosti každého nového kousku můžete cítit jako pravá filmová hvězda. V kolekci Take me to Miami ihned spatříte třpytivé okamžiky dávné minulosti exotických říší.

Kolekce Take me to Miami navržená Nikou Zupanc.

Česká architektka Ivanka Kowalski si Ghidini 1961 vybrala pro spolupráci na přípravě bytu, který je součástí projektu SQUAT iD23. V interiéru tak zahlédnete vázu Nowhere bullet od neméně proslulého dua Studio Job, věšák Butterfly a chladič na vína Double O z portfolia Richarda Huttena, i nápaditou mísu Florida bowl od Niky Zupanc. Tím však její volba nekončí. Co dalšího z mosazných skvostů architektka do bytu umístila, můžete zjistit už 24.11., kdy výstava v Pařížské 23 začíná.

 

 

 

UložitUložit

UložitUložit

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: Dagmar Vyhnalkova pro SQUAT iD23, archiv GHIDINI 1961

Zdroj: GHIDINI 1961, Ghidini Giuseppe Bosco, www.nikazupanc.com

Publikováno: 19.11.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...