Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Herní krajina Pecka: další důvod, proč s dětmi vyrazit do Krkonoš

Herní krajina Pecka: další důvod, proč s dětmi vyrazit do Krkonoš

Motivovat rodiny s dětmi k pobytu v přírodě – takový byl jeden z cílů autorů projektu Herní krajina Pecka, který před nedávnem vyrostl v kopcích nedaleko krkonošské Velké Úpy. Krajina v sobě slučuje řadu zábavných i poučných prvků pro děti, pro které autoři připravili les plný instalací na pomezí sochařství a architektury. Autorem krajiny jsou Matěj Hájek a Tereza Kučerová ze studia Moloarchitekti.

Herní krajina Pecka se nachází ve výšce 1062 metrů nad mořem na místě, které turistům nabízí krásné výhledy a čistý horský vzduch. Aby architekti v dětech probudili zájem o pobyt na čerstvém, vysokohorském vzduchu, rozhodli se investoři z nedalekého SkiResortu do krajiny umístit velké outdoorové hřiště.  Prostor, kde se děti budou moct vyřádit, lépe poznat místní přírodu a být ve styku s přírodními materiály, jako je dřevo, voda a kámen. Proto se architekti Matěj Hájek a Tereza Kučerová rozhodli do místní krajiny umístit sochy místní fauny v nadživotních velikostech.

„Při návrhu jsme se snažili co nejvíc zachovat krajinu v původní podobě a herní prvky do lesa jen ohleduplně vložit,“ tvrdí autoři. Celý areál tematicky rozdělili mezi svět v korunách stromů a svět zvířat žijících v lese. Zatímco v horní části se tedy návštěvníci můžou projít po lávkách mezi hnízdy čápa černého, dole je čeká hned několik místních zvířat obrovských rozměrů. Některá zvířata, například rys nebo zmije, jsou ztvárněna velmi popisným způsobem. Jiná autoři vyobrazili abstraktněji, a děti tak musí víc zapojit představivost.

Sochař a architekt Matěj Hájek mluví o Herní krajině

Jak se můžou děti na jednotlivých zvířatech vydovádět? Jako prolézačka slouží obří vřetenovka nebo rys. Kostra a paroží padlého jelena ležícího na louce zase skrývá vyhlídku s tobogánem. Po hřbetě mloka sedícího na místním prameni je možné pustit dolů dřevěnou pecku a sledovat její cestu. Aby ale nešlo pouze o hru, u jednotlivých zvířat stojí informační panely, ze kterých se děti nevtíravou formou dozvědí něco o místní přírodě.

Herní krajinu tvoří ucelená kombinace certifikovaných herních prvků, kde je každá stavba prototypem svého druhu. Dominantním materiálem je zde dřevo ze sibiřského modřínu, většinou umístěné na ocelových nebo dřevěných konstrukčních prvcích. Podle výrobce zvířat společnosti Taros Nova byla při práci na projektu největší výzvou neustálá konfrontace technického řešení s uměleckým záměrem projektu. Každý z herních prvků je jedinečný, stejně tak jako jeho konstrukce a technologie, kterou byl vyroben. Zatímco těla mravenců tvoří nosná svařená ocelová kostra, ke které jsou připojené prvky z lepeného nebo masivního modřínového dřeva, tělo rysa je pak tvořeno především modřínovými kulatinami a hranoly různých povrchů. Místní stezku mezi stromy zase tvoří sedm plošin v podobě čapích hnízd, která propojují visuté lanové lávky. Každá z plošin je umístěna na sloupu a upevněna kotevními lany. Zvenku jsou plošiny obložené akátovými větvemi o průměru 50 až 100 milimetrů, které dohromady vytvářejí dojem ptačího hnízda.

Lesem vede visutá lávka mezi dřevěnými hnízdy černého čápa

Každý prvek bylo třeba složitě rozplánovat

Projekty jako je Herní krajina Pecka pomáhají rozvíjet místní turismus a vyzývají k tomu, aby lidé trávili více času v přírodě. Pokud tedy nevíte, kam s dětmi vyrazit na výlet, české Krkonoše teď nabízí zase o jeden atraktivní cíl navíc.

 


Herní krajina Pecka

www.pec-ka.cz

U lanovky Velká Úpa - Portášky

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 14.06.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...