Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Kdo by chtěl tvrdit, že fabriky na kovové zboží patří do starého železa, tomu vezme designové centrum Holport vítr z plachet. Letitý tovární komín je jednou z posledních relikvií dob minulých, všude kolem něj probíhaly od roku 2000 rekonstrukční a revitalizační práce, které daly prostoru jeho soudobou podobu. Nedá se však říci, že pamětník by někdejší fabriku Karla Jeřábka z roku 1911 nepoznal. Architektonické úpravy byly vedeny citlivě – s ohledem na její více než staletou minulost.

Rekonstrukce probíhala na etapy a nejvyšší měrou se na ní podepsalo studio D3A a jeho architekti Jaroslav Zima, Stanislav Fiala a Daniela Polubědovová. Krása původní továrny zůstala zachována a dostavba se nesla v moderně-industriálním duchu s přihlédnutím k současným požadavkům na výstavní, prezentační a nákupní středisko zaměřené na kulturu a design. Průhledy rozměrnými skleněnými okny, terasy nebo uklidňující zeleň, to vše se rozkládá na ploše o výměře přes 2200 m2 a slouží jako přístav milovníků interiérů.

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Interiérové inspirace tady najde každý – od hoteliérů, přes majitele drobných kavárniček až po prosté nadšence do tohoto designového odvětví. Přední české i světové značky si v Holportu podávají kliku, už v začátcích zde měly showroomy firmy jako Vitra nebo Bulb. Ať už vám jde o vybavení kuchyně nebo koupelny, stínící techniku, textil, tapety nebo nejrůznější doplňky, Holport vám vyjde vstříc.

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Avšak nejen designem je tento holešovický přístav živ. Holport, to je především místo setkávání, vzdělávání, výměny nápadů a myšlenek a prezentace progresivních směrů. Energie studentských výstav i prestiž módních přehlídek, výstavy mezinárodně uznávaných autorů i premiéry knih, to vše dotváří unikátní atmosféru a náboj, kterými tyto prostory oplývají. Architekti, designéři a grafici se tady potkávají na nevšedních večírcích, různé oblasti lidské činnosti se střetávají a kreativita zde proudí se stejnou vervou jako nedaleké vody majestátní Vltavy.

Mezi současné výstavní klenoty patří instalace společností Artemide, Lasvit a Konsepti.

Artemide, držitel několika světových cen včetně ceny Compasso d'Oro za celoživotní přínos, patří mezi naprostou špičku světových výrobců osvětlení. Unikátní design a kvalitní materiály se v jejich pojetí snoubí s dlouhou životností a funkčností, jde tedy o kombinaci tří „E“ – estetiky, ekonomičnosti a ekologického přístupu. Za každým výrobkem stojí navíc originální idea, která mu dává jeho duši.

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Firma Lasvit se drží hesla, že Česko bylo, je a bude sklářskou velmocí. Tisíciletá tradice v kombinaci s moderními technologiemi a za spolupráce s předními světovými architekty a designéry – z toho snad ani nemůže vzejít nic obyčejného. Umělecká dílna Lasvitu se zaměřuje především na foukané sklo, které dodává předním hotelům, privátním rezidencím a do všech možných neobvyklých interiérů i kolekce určené pro koncového zákazníka. Její výrobky najdete v Paříži, Moskvě, Hongkongu, L.A. nebo Praze. Portfolio hovoří samo za sebe.

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Interiér coby významný faktor ovlivňující kvalitu života, interiér jako vyjádření životního postoje, interiér jako jedna z dimenzí osobnosti. Takovou filosofií se řídí v Konsepti a dodávají, že interiér je samozřejmě také místo, kde by se člověk měl cítit opravdu dobře.

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Obchod - Holport: Suchozemský přístav designových nadšenců

Pečlivý výběr dodavatelů, lpění na vysokých standardech a vysoké nasazení celého týmu přineslo své ovoce: Z původního dovozce nábytku se firma vypracovala na dodavatele komplexních interiérových řešení, zaměřených na komfort, estetiku a funkčnost v rozumných ekonomických mantinelech. Koupelny, polstrovaný nábytek nebo doplňky, to vše má Konsepti v nabídce. Zaměřuje se však i na atypické požadavky a netradiční řešení – zkrátka cokoli, co je v lidských silách vymyslet a vytvořit. Od prvotní studie až po finální montáž a záruční i pozáruční péči, u Konsepti budete v dobrých rukou.

V rámci Dnů Architektury se v Holportu 4.10. ve 12:00 uskuteční komentovaná prohlídka továrny s architektem Jaroslavem Zimou. Jde o jedinečnou příležitost dozvědět se o unikátní budově něco více.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: insidecor

Zdroj: www.holport.com

Publikováno: 01.10.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...