Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

I.D. Arch a Monika Ciprová: konzervativní byt se špetkou extravagance

I.D. Arch a Monika Ciprová: konzervativní byt se špetkou extravagance

Místo, kde konzervativní design rozbíjí extravagantní doplňky. To je byt od ateliéru I.D. Arch, který dostal na starost dispoziční řešení všech apartmánů v projektu SQUAT iD23. Mimo to vytvořil povrchy a vestavěný nábytek v posledních třech patrech a interiér bytu ve čtvrtém patře. Na pomoc si přizval Moniku Ciprovou ze společnosti Innex.

Ivana Dombková, zakladatelka ateliéru, ráda pracuje s univerzálními materiály, jež jsou kvalitní a nadčasové. Tak je tomu i v Pařížské: v bytě je chytře využitý prostor pro vestavěný nábytek. Použitým materiálem je přírodní dub. Monika Ciprová, která s ateliérem spolupracuje dlouhodobě, pak doladila vybavení interiéru, barevnost, aranžmá látek a umění tak, aby do sebe vše zapadalo. „Vnímáme stejně prostory i přírodní materiály. Naším cílem je vtisknout do projektu harmonii, byt nezaplnit, nechat ho dýchat, vytvořit funkční moderní bydlení 21. století a zároveň zachovat kouzlo historického domu,“ vysvětluje Monika, která se při vybavování držela hesla „méně je někdy více“.

V bytě žijí dva muži. Jeden z nich sbírá umění, druhý pracuje jako šéfkuchař, s partnerem však nadšení pro galerie sdílí. Podle toho vypadá i jejich byt: každé dílo je pečlivě vybrané, ať už jde o vázu, sochu, obraz či fotku. Visí zde i díla mladé generace českých umělců: například olejomalba od Daniela Vlčka odkazuje na zlatou éru vinylu 70. a 80. let. Tematicky do prostoru zapadá, protože majitel sbírá vinylové desky," říká Monika, která umění vybrala spolu s galerií Drdova Gallery.

Najdete zde díla od významného designéra a skláře Ronyho Plesla, umělce Tadeáše Podrackého, držitele ceny Jindřicha Chalupeckého, Moniky Žákové či Pavly Scerankové. V ložnici visí fotografie Václava Kopeckého. „Obrazy mají působit svěže a mladistvě, zároveň dodávají interiéru hloubku a jistou útulnost, byt se stává soukromou galerií,“ popisuje Monika.

Obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní je největší místností v bytě, jeho strop je vysoký téměř šest metrů. A jaká je první věc, která Moniku Ciprovou napadla, když prostor viděla poprvé? Lustr a zrcadlo. „Když už bylo jasné, jaký dáme do obývacího pokoje lustr, věděla jsem, že chci, aby se odrážel v zrcadle. Zrcadlo Overview připomíná zamrzlý vodopád, ve kterém se tiše jiskří elegantní krása celého prostoru,“ vysvětluje spoluautorka interiéru, které se prostor díky práci se světlem a podsvícení nábytku podařilo zútulnit.

Velký lustr Souls obývacímu pokoji dominuje, je však lehký a vzdušný. Navrhla ho Eva Eisler pro firmu Preciosa. Prostor je navíc krásně světlý a díky hře se zrcadlením se ještě opticky zvětšuje. Světlo se od lustru odráží do celé místnosti. K zastínění oken slouží Duette Linen žaluzie od Innexu. Nádobí do jídelny dodala společnost Potten Pannen - Staněk, květiny firma Floren. Velkoformátový obraz nad jídelnou nese název Return to Black Mountain, dodala ho Drdova Gallery a pochází od Daniela Vlčka.

V obývacím pokoji je nahoře galerie, oddělená prosklenou plochou. Konflikt nesourodých prvků podtrhává i tapeta se vzorem oprýskané omítky Elizabeth Oxford. Přísnou linii stolu zase doplňují pohodlné židle FLÛTE od italské rodinné firmy Sovet. Vintage křesla a úžasná sedačka SAGA představují pohodlí domova, které musí mít každý interiér. Potahové látky ve sladěné kombinaci barev (béžová, teplá šedá, jemná modrá) souzní s kobercem i tapetou.

Variabilní stolky ITISY můžete sestavit do několika podob. Dodal je obchod Ligne Roset (na obrázku vpravo u okna).

Co se barevnosti týče, Monika zvolila zemité a přirozené odstíny. „Chtěli jsme nechat vyniknout jen pár prvků, třeba zrcadlo, lustr a umění,“ vysvětluje a pokračuje, „miluji práci s látkami, je to můj hlavní obor. Oblékám okna, křesla i zdi. Výběr textilie je pro interiér stejně klíčový jako výběr dřeva." Jelikož Monika také nesmírně ráda vaří, vychutnala si i aranžmá jídelního stolu z masivního dřeva. Porcelán a nádobí pochází od firmy Potten Pannen-Staněk, vypínače a zásuvky v celém bytě jsou z řady Future linear od společnosti ABB.

Dodavatelem luxusní vodky Belvedere i jedinečného šampaňského Moët&Chandon je Moët Hennessy Czech Republic.

Koupelny si vzala do parády firma Hansgrohe. O jejich vybavení se postaral Innex. Parfémy a vonné svíčky The Merchant of Venice pak dodal obchod Maison&Tulipes.

„Cílem není zahltit prostor nábytkem, ale mít vzdušné a příjemné bydlení, kde nic nechybí ani nepřebývá,“ uzavírá Monika Ciprová. Přijďte se do 22. prosince podívat, jak funguje interiér, který je na jednu stranu velmi učesaný, na druhou ho však sem tam naruší výrazný prvek.

V největším z bytů mají své místo také módní kousky oděvních návrhářů. Skříně a šatny zde naplnil Jiří Kalfař, Miro Sabo, Pavel Brejcha a značky JSEM, Chatty, Ether a Odivi. Procházení jejich originálních šatníků vás rozhodně nebude nudit.

____________________________________________________________________________________

 

SQUAT iD23

24. listopadu  – 22. prosince 2016

Pařížská 23,  Praha 1

facebook

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Dagmar Vyhnálková

Publikováno: 07.12.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...