Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiér stockholmského domu z 19. století ovládly pastelové barvy

Interiér stockholmského domu z 19. století ovládly pastelové barvy

Místo skandinávského minimalismu, jak byste v severské zemi očekávali, se švédští architekti z ateliéru Note Design Studio zaměřili na barvy. Lépe řečeno na pastelové barvy, které se opět dostávají do popředí. V domě z 19. století použili odstíny žluté, zelené i růžové, když měnili bývalou stockholmskou kancelář na domov.

Více než sto let stará nemovitost o ploše 200 metrů čtverečních byla dřív sídlem módní značky. Noví majitelé si přáli tyto prostory změnit na rodinný dům, který by měl být moderní a zároveň si zachovat krásu 19. století.

V srdci bytu se nachází bledě žlutá jídelna s kuchyní. Velký, dřevěný stůl poskytuje dostatečný jídelní prostor pro šest osob, zatímco terrazzo ostrůvek je jakýmsi dělícím panelem, který odděluje kuchyňskou část od té jídelní.

Některým místnostem vládne pouze jedna barva, zatímco jiné pokoje vás okouzlí různými tóny. Vše je postaveno na nedávném švédském trendu: začíná se upouštět od typicky bílých či šedých minimalistických domů a do popředí se pomalu, ale jistě začínají dostávat tmavé či barevné interiéry, které působí útulněji.

Architekti si pohráli s paletou barev, založenou na určitých tónech, které v interiéru již byly. Tyto barevné odstíny aplikovali také na stěny, lišty, rámy dveří a oken.

K původní barevné škále, která sloužila jako most mezi silnými originálními odstíny, jsme přidali vlastní tóny. Nakonec z toho vznikla osmitónová paleta, ke které nás dovedly skryté stopy starého bytu,“ vysvětlují architekti z Note Design, kteří tento projekt stylově nazývají „skryté odstíny“.

V obývacím prostoru se objevuje podobná paleta barev jako v kuchyni. Jsou zde tradiční stropní štuky, které kontrastují s moderním geometrickým osvětlením. Historickou vzpomínkou a zároveň stylovým kouskem v interiéru jsou původní zdobná kamna. Ty architekti ponechali nejen v obýváku, ale také v ložnicích.

Barva pomáhá zdůraznit nádheru v detailech architektury,“ říkají architekti a dodávají: „Ve skutečnosti byl přístup k barvám v architektuře za starých časů mnohem odvážnější, než je tomu dnes. Zaslouží si to znovu!

Kromě optimistických barev najdete v domě také další originální prvky, kterými jsou kromě kamen například i dřevěné podlahy. Ale nechybí zde ani nově přidané moderní kusy nábytku a doplňků. Vše, staré i nové, se spolu ideálně doplňuje, a tvoří tak příjemný a útulný interiér.

Architekti do výzdoby zahrnuli kromě designového nábytku také rostliny, černobílé fotografie v decentních rámečcích i jednoduché koberce.

V obou ložnicích, které se v domě nacházejí, jsou originálně zpracováné skříně i obložení stěn. Lze na nich spatřit diagonální čáry, které mají napodobovat parketové podlahy. Na stropě nechybí ani zdobné rozety s moderním osvětlením.

Výsledkem této rekonstrukce je nejen harmonický interiér, ale především bohatý zážitek z barev,“ dodávají na závěr architekti.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...