Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Izraelský design

Izraelský design

Současný izraelský design prokazuje stále větší a větší úroveň. Kromě toho, že mnoho původem izraelských designérů působí v Evropě (Ron Arad, Arik Levy, Raw Edges) či v USA (Dror Benshetrit), přichází na mezinárodní scénu i celá řadu mladých talentů posouvající limity současného designu a jeho významy celkově.  

Shay Alkalay a Yael Mer tvoří designérské duo Raw Edges již několik let a úspěšně se věnují experimentálnímu nábytkovému designu, ve kterém hledají především nové typologické možnosti, limity materiálů a v několika svých pracích konkrétně zcela nové pochopení úložného prostoru. To je napříkald vidět jak v jejich projektu Stack pro Established & Sons, tak i netradiční knihovně Booken pro značku Lema, kterou navrhli minulý rok.

Designéři - Izraelský design

Tel Aviv patří k hlavním centrům designu blízkého východu. Působí zde i specialista na design svítidel Asaf Weinbroom, který používá k výrobě svých interiérových svítidel nejčastěji dřevo a kombinuje ho s ušlechtilými kovy nebo kamenem. V rámci izraelského současného designu působí jeho tvorba velmi minimalisticky a uhlazeně.

Designéři - Izraelský design

Ezri Tarazi působí především jako pedagog designu na jeruzalémské akademii Bezalel, která vychovává ty nejzajímavější představitele současného izraelského designu. Vedle toho však pracuje i jako nezávislý tvůrce, pracuje pro velké značky i na svých vlastních projektech. Jeho stůl New Baghdad patří mezi jeho nejznámnější návrhy a v roce 2007 ho do své kolekce uvedla značka Edra. Jeho deska je tvořena abstraktními kusy hliníku a vytváří tak jakousi mapu města.

Designéři - Izraelský design

Designér Nir Meiry z Tel Avivu použil v roce 2011 na výrobu této stojací lampy pouštní písek. Stínidla lamp z kolekce s názvem Desert Storm vznikly nasypáním písku do speciální formy s lepidlem, které písek spojilo v jednotný kompaktní tvar. Tvůrce se inspiroval pradávnými primitivními pískovými obydlími v poušti.

Designéři - Izraelský design

Ayala Serfaty se ve své poslední kolekci nábytku In Vein zabývá manipulací s materiály a jejich napodobováním. Kolekce polstrovaných nábytkových kusů vznikla pro newyorskou galerii Cristina Grajales. Polstrování připomínající různé přírodní kamenné struktury je vytvořené kombinací vlny, hedvábí a dalších příměsí.

Designéři - Izraelský design

Křeslo Zaza je dílem mladého designéra Omri Barzeeva. Kus plstě tvůrce pouze natvaroval do trychtýřovité formy a zasadil do mohutné dřevné podnože a zajistil plastovými šrouby.

Designéři - Izraelský design

Kreativní studio Reddish často pracuje s experimentálními materiály a s nezvyklými způsoby jejich zpracování. Od roku 2002 ho tvoří Naama Steinbock a Idan Friedman a působí v Tel Avivské Jaffě. Stoly Cluster z roku 2012 jsou inspirovány šperky osazenými drahými kameny. Stejné tvary kamenů a jejich uspořádání v nadimenzovaném měřítku tvoří i deska samotného stolu.

Designéři - Izraelský design

Práce Itaye Ohalyho je celosvětově uznávanou součástí současného experimentálního a konceptuálního designu. K jeho posledním projektům patří například i série nádob a nábytku Unpacking, které vytvořil odléváním v polystyrenových formách představujících i obaly samotných produktů. Podobně jako Reddish studio často pracuje s novými výrobními postupy.

Designéři - Izraelský design

Molecules je jedna z kolekcí izraelské značky na výrobu svítidel Aqua Creations založená autorskou dvojicí Albi a Ayala Serfaty. Na této sérii, kterou tvoří dřevěné mahagonové podstavce a papírová skládaná svítidla spolupracovala značka se specialistou na vytváření papírových struktur Ilanem Garibim.

Designéři - Izraelský design

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: raw-edges.com, weinbroom.com, reddishstudio.com, ohaly.com, aquagallery.com, tarazistudio.com, ohaly.com

Publikováno: 21.03.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...