Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

K eleganci rezidence El Mirador přispívá i použití železničních pražců

K eleganci rezidence El Mirador přispívá i použití železničních pražců

 

El Mirador znamená ve španělštině „divák“ nebo „pozorovatelna“. Dům od studia CC Arquitectos, který nese tento název, se nachází v mexickém údolí Valle de Bravo u břehů jezera Avándaro. Budova je šikovně zasazená do svého okolí a díky promyšleně vybraným materiálům s okolní přírodou spíše splývá, než že by ji zastiňovala.

Hlavní obytné části domu jsou položené pod hranicí úrovně příjezdové cesty, aby byly ochráněny před nepříznivým klimatem údolí. Z cesty je tak vidět pouze horní podlaží, kde se nachází vchod do domu, garáž a stáje.

Jinak jednoduchý prostor horního patra ozvláštňuje přírodní bazén. Jeho středu dominuje socha zápasící dvojice, která vyniká zejména v noci, kdy je osvětlená. Najdeme zde i koryto pro koně. Vedle koryta se pak nacházejí schody vedoucí do dolního podlaží: zde jsou umístěny obytné části domu.

Tým architektů v čele s Miguelem Cervantesem Céspedesem použil jako hlavní stavební materiály dřevo a ocel. Architekti byli dokonce natolik kreativní, že na železné spoje použili recyklované železniční pražce. Dům to ozvláštnilo a starý materiál tak nezůstal bez využití. Opěrné stěny jsou vyrobeny z místního kamene.

Rezidence sice zabírá plochu o velikosti 459 m2, přesto se zde obytné prostory skládají pouze z jedné ložnice, dvou koupelen, kuchyně a obývacího pokoje. Největší důraz je zde kladen na společný obývací pokoj a na venkovní terasu, která je s ním propojená. Cílem totiž bylo podpořit společenský život v domácnosti. „Architektonické řešení odráží silnou osobnost majitele, který vede intenzivní společenský život,“ říkají architekti.

K zútulnění vnitřních prostor často posloužily dřevěné obklady z bílého dubu. Ty do domu vnesly hřejivost a útulnost. Bílý dub tak najdeme například v kuchyni nebo v ložnici.

V centru kuchyně se nachází velký bar vyrobený z břidlice. Chladný kámen příjemně kontrastuje se světlým dřevem. Nad barem jsou zavěšená dvě masivní svítilna. Domácky působí nástěnné police zakrývající celou jednu stěnu se starými kufry, knihami či nádobím. Bar rovněž slouží i jako jídelní prostor, protože samostatnou jídelnu tu nenajdeme.

Obývací pokoj je největší a nachází se mezi kuchyní a ložnicí. Prostor je z obou stran vymezen dvěma bílými kamennými stěnami. Dále tu najdeme dvě velkorysé sedací soupravy.

Obývací pokoj je pouze meziprostorem pro toho, kdo chce vstoupit na terasu. Okna se dají totiž plně zasunout do podlahy a obývací pokoj se tak může stát součástí venkovního obytného prostoru. Terasa je položená o několik stupňů níže než obývací pokoj. Několik sedaček a stůl zajišťují možnost příjemného posezení, když je zrovna hezky.

Ložnice je zajímavá tím, že všechny její stěny jsou obložené bílým dubem, dokonce i strop. V ložnici se nachází i prosklená stěna poskytující výhled do okolí. Příjemné večery s knihou mohou majitelé strávit na příjemném sofa u okna.

Masiv z bílého dubu použili designéři na parkety i v koupelně.

Na celém projektu je znát, že architekti přikládali největší důležitost tomu, aby byl v domě udržován společenský život a aby stavba co nejlépe zapadla do svého lesnatého okolí. Obojí se jim povedlo. Rozsáhlý prostor obývacího pokoje a venkovní terasy umožňuje sociální interakce za každého počasí. A střídmost v užití materiálů pro exteriér pak udržuje dům architektonicky čistý a zvenku poměrně nenápadný. Přesto dům ani z vnějšku nepostrádá elegantní šmrnc, který mu dodává vodní bazén nebo luxusně pohodlná terasa.  

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Rafael Gamo

Zdroj: archdaily.com, thecoolhunter.net, dezeen.com

Publikováno: 21.02.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...