Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Karlínský obchod NILA: z truhlárny centrem udržitelného designu

Karlínský obchod NILA: z truhlárny centrem udržitelného designu

Jak může vypadat domácnost, která je od základu udržitelná? Odpověď přináší karlínský obchod NILA. Ten na dvou patrech představuje stovky produktů, které ctí poctivé řemeslo a jsou šetrné k životnímu prostředí. Od kosmetiky po oblečení a doplňky do domácnosti, to vše v minimalistickém interiéru od ateliéru FAR.

Obchod NILA založili Eva a Pavel Urbanovi. Architektka Kateřina Žentelová z ateliéru FAR s nimi spolupracovala od úplného začátku, ještě než se otevřel první kamenný obchod. „Navrhovala jsem tehdy jednoduchý a snadno přenosný stánek, který sloužil pro předvánoční prodej. Spolupráce byla vždy nesmírně příjemná. Nejen proto, že jsou majitelé hrozně milí lidé, ale zároveň jsou všemu otevření a dokážou pro projekt nadchnout celý tým,“ vzpomíná architektka. A tak brzy přišly další projekty.

První prodejna se otevřela na Vinohradech v roce 2014. Karlínská pobočka je však o poznání větší, má víc jak 350 metrů čtverečních. I tady si architektka Kateřina Žentelová vyhrála s přírodními materiály, jako je masivní dub, voskovaná překližka či ocel. „Nejdůležitější pro nás je denní světlo. Chtěli jsme, aby ho byl v prostoru dostatek,“ vysvětluje Kateřina. To se podařilo otevřenému stropu nad jedním ze schodišť. Architekti pracovali rovněž se světlými plochami, které světlo odrážejí, či se zrcadly. „Nábytek jsme zároveň umístili tak, aby nestínil,“ doplňuje spoluautorka návrhu.

Dalším kritériem byl přirozený pohyb po prostoru – celý obchod projdete na jeden zátah, aniž byste se museli kamkoliv vracet. Absolvujete tak jakousi pomyslnou designovou tour; začnete u oblečení a postupně se dostanete k domácnosti. Jedním z důležitých interiérových prvků, které umožňují plynulý pohyb po prodejně, je ocelové schodiště.

Tam, kde se dnes vyjímá sortiment NILA, kdysi pracovali truhláři. Na původní interiér navazují třeba odhalené cihlové stěny, které architekti nabílili, betonové nosníky nebo industriální detaily dřevěných polic a skříní, jež vznikly na míru z ohoblovaných dubových prken. „V obchodě se čas od času mění dekorace a aranžmá zboží. Proto jsme chtěli, aby byly solitérní prvky lehce přemístitelné a daly se využít v různých kombinacích,“ popisuje Kateřina Žentelová.

A další nábytek? Architekti pracovali hlavně s doplňky, které NILA prodává. Jednoduchý a přehledný interiér jim dává skvěle vyniknout, ať už jde o nejrůznější proutěné koše, ratanové židle, světla, háčky či koberce a nádobí. „NILA vystavuje zboží nejrůznějších tvarů a barev. Aby přitahovalo pozornost, ostatní doplňky a nábytek by měly být neviditelné. Občas nám přijde, že pracujeme spíš pro galerii,“ uzavírá Kateřina Žentelová.

Udržitelným obchodem NILA nekončí. Na blogu Eva Urbanová pravidelně publikuje aktuality ze světa zodpovědného designu a módy. Neustále se rovněž rozšiřuje také nabídka e-shopu. Co víc, NILA dokonce pořádá workshopy a přednášky. Udržitelnost je totiž nejen o produktech, ale hlavně o filozofii a životním stylu. A ten chce NILA lidem co nejvíc přiblížit. „Rádi bychom otevřeli další pobočku NILA na druhé straně Vltavy, aby to k nám nikdo neměl daleko,“ plánují Eva a Pavel Urbanovi.


 

NILA Karlín

Šaldova 5, Praha 8

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 26.08.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...