Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kavárna na kolejích

Kavárna na kolejích

Navštívili jsme místo, které  přišlo s originálním nápadem a menší průmyslovou revolucí v jednom. V Golden Pacific Café totiž obsluhují zákazníky mašinky. Držte se, vyjíždíme!

V prvním patře obchodního centra Galerie Butovice se v prosinci otevřela kavárna, která nemá obdoby.  Po více jak 200 metrech kolejí se tu prohání 11 mašinek: houkají, vypouští páru a navíc vám lokomotivy přivezou objednávku ve vagónech až pod nos.

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

Pod kolejemi je umístěn složitý elektrický systém, díky kterému mašinky vědí, kde zastavit. V odstupu několika metrů jsou v kolejišti umístěny senzory, které provoz zastaví vždy, když vlak vykolejí či někdo položí na koleje třeba vidličku. 

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

„Zpracování kolejiště je unikátní. Museli jsme dbát na to, aby celá plocha byla naprosto rovná a bylo tak možné bezpečně převážet poháry či latté,“ vysvětluje Michael Korb, spolumajitel kavárny. Za zády mu mezitím projede lokomotiva s třemi vagóny plnými dobrot vlastní výroby.

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

Jak jistě dobře víte, do vlaku lze naskočit pouze s platnou jízdenkou. Golden Pacific Café nabízí dva druhy. Sladká jízdenka za 89 Kč znamená neomezený přísun dortíků, zlatá jízdenka do světa gurmánů vám zase zajistí přísun nejen sladkých, ale i slaných dobrot – svezete se s ní za 139 korun. Měříte-li méně jak 120 centimetrů, zaplatíte za oba all you can eat zážitky asi o polovinu méně. 

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

V jídelním lístku najdete širokou nabídku pokrmů od drobných laskomin až po hlavní jídla.  Každý den se připravuje jiné polední menu s důrazem na domácí kuchyni. Lze si objednat i dorty na zakázku dle nejnáročnějších požadavků. Všechny pochutiny se vyrábí přímo v prostorách kavárny a podnik je otevřen i narozeninovým oslavám.

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

O design interiéru se postarala architektonická kancelář P6PA Architects. Ta mimo Prahu působí i v Londýně a New Yorku. Stoly jsou vyrobeny z oplechovaného HPL laminátu, koleje stojí na dřevěných základech a dekorace v podobě barevných mašin na stěnách jsou ručně vyřezávané ze styroduru. Architekti zvolili kombinaci červené, bílé, šedivé a černé.

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

Detaily dodávají prostředí na autentičnosti: interiér zdobí nápisy jako na přepravovaných krabicích a na zdi visí hodiny ukazující čas ve světových metropolích. Hned vedle nich se promítají záběry ze setkání příznivců parních lokomotiv.

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

V Golden Pacific Café se především o víkendu mašinky nezastaví. „Před kavárnu brzy umístíme několik křesel a další stolky. Neradi totiž odmítáme zákazníky s tím, že je plno a nemáme pro ně místo,“ říká Michael Korb. „Součástí rozšíření bude také stůl s mašinkami, kde si děti budou moci vyzkoušet ovládání,“ doplňuje.

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

A plány do budoucna? „Podnik jsme založili s ambicí uspět jako franchisa a tomu odpovídá i způsob realizace a dokumentace celého projektu. V nejbližší době plánujeme otevřít další pobočky. Pravděpodobně zamíříme někam do zahraničí, nejspíš do USA, kde máme velmi dobré kontakty,“ zní odpověď spolumajitele.

Nápadů na další inovace je spousta. Mimo jiné mají být do stolů zabudovány dotykové obrazovky komunikující s jedinečným software vlastní výroby, prostřednictvím kterých budou mít děti možnost poručit mašince, aby odjela nebo zahoukala.

V neposlední řadě plánuje kavárna lákadlo i pro rodiče. Ve vagónku vám již brzy dorazí ke stolku i sklenka něčeho ostřejšího. 

Bar / restaurace / café - Kavárna na kolejích

Stačí snad jen dodat, že na návštěvu Golden Pacific Café je třeba si vyhradit dostatek času. Jakmile totiž jednou naskočíte do rozjetého vlaku, cesta zpět není jednoduchá.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Golden Pacific Café

Zdroj: goldenpacificcafe.com

Publikováno: 04.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...