Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Když Alchymista čaruje

Když Alchymista čaruje

Již po otevření vstupních dveří je vám jasné, že jste vkročili do neobyčejné kavárny. Hned u vchodu vás do nosu ťukne příjemná vůně kávy, za barem kmitá obsluha v retro oblečení a když vejdete do zadní místnosti, o nohy se vám otře černý kocour. „Jednou se objevil u našich dveří a už tu s námi zůstal,“ vypráví Petr Holata, který v nekuřácké cukrárně a kavárně Alchymista pracuje už dobrých sedm let. U kocoura ale čarovná a přátelská atmosféra tohoto letenského podniku nekončí: své kouzlo tu má i interiér od nábytku až po jídelní servisy. A co teprve ta zahrada!

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Alchymista na adrese Jana Zajíce 7 funguje již 16 let. V prostorách se dříve nacházela galerie Scarabeus, která byla založena roku 1995 a dnes ji najdete hned vedle kavárny stejně jako muzeum kávy. Všechny tři prostory pojí jedno jméno: Kateřina Ebelová.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Tato žena, která neskrývá svou vášeň pro kávu, umění i sběratelství, založila v roce 1998 malou prvorepublikovou cukrárnu o několika mramorových stolcích. Dostala jméno Alchymista - název měl symbolizovat proces transmutace, tedy pražení kávových zrnek. V dnešní zadní části cukrárny se tehdy nacházela galerie Scarabeus. Ta se v roce 2005 přesunula do vedlejších prostor, díky čemuž mohlo dojít k navýšení kapacity Alchymisty.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Přední místnost zdobí malba od Jana Kristoforiho, umělce a blízkého přítele Kateřiny Ebelové. V roce 1998 nástropní malbu na plátně vytvořil speciálně pro Alchymistu. Vzor malby se objevuje i na některých hrnečcích, jež pro Alchymistu vyrobila karlovarská porcelánka Thun.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Paní Ebelová nechala v 90. letech pro Alchymistu vyrobit stolky a dřevěný nábytek na zakázku u firmy Kubert a Tandler. Interiér byl pak vytvořen ve spolupráci s architektem Martinem Stránským. Původní nábytek zdobí interiér doteď – společnost mu ovšem dělají nové kusy, jež personál a majitelka shánějí po různých obchodech se starožitnostmi. Na lov se vydávají třeba do pražské Kolbenky, kde se v blátě kolikrát najdou neuvěřitelné poklady.

Mimo to sami zákazníci či sousedi často darují nějaký interiérový doplněk. Zadní místnost zdobí klavír, který je naladěn, plně funkční a hraje se něj nejen o vernisážích. Nádobí se v Alchymistovi vybírá velmi pečlivě. „Zjistili jsme, že když jídelní servis odpovídá nápoji či pokrmu, gastronomický zážitek je lepší. Snažíme se nádobím dané jídlo vystihnout ,“ vypráví Petr Holata. Nikdy nevíte, v čem vám čaj nebo káva přistane na stůl. Každý hrneček je totiž originál.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

„Kavárna se stále mění, stále je v pohybu a živá. Nábytek různě dle potřeby přestavujeme, a tak se stane, že když se zákazník vrátí po nějaké době, diví se, co je tu zase nového,“ vypráví Patricie Ebelová, dcera majitelky. Stejně pestrá a proměnlivá je i nabídka menu, která se mění dle sezóny; pokrmy a nápoje jsou tu vždy připravovány ze surovin, které jsou v daném období k sehnání. 

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Vyhlášená je místní káva. K Alchymistovi patří malá pražírna v Brocně u Mělníka, odkud se pak upražená zrnka vozí přímo do cukrárny. Na přípravě kávy si dávají baristé velmi záležet, účastní se i různých soutěží. Kdo nerad kofein, dostane tu dokonce náhražkovou kávu. Mimo to si můžete objednat jak moderně (třeba dripem nebo aeropressem) připravovanou kávu, tak například správně připravené espresso nebo kavárenskou klasiku – vídeňskou kávu. 

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Čas od času vyrazí Petr, Patricie a zbytek party od Alchymisty se svou rikšou na nějakou akci, kde nabízejí skvostný catering: mimo jiné třeba kávu a sladké občerstvení. Nejen milovníci kávy by měli navštívit  přilehlé muzeum, které vedle Alchymisty funguje od roku 2009 – k vidění tu jsou zrnka ze všech koutů světa, historické dózy, pražičky i kávovary. V těsném propojení s muzeem funguje galerie Scarabeus, kde se momentálně připravuje výstava ke 130. výročí vzniku městské části Praha 7 .

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Že umí Alchymista čarovat, dokazuje i vyprávění Petra: „Do každého, kdo tu pracuje, se Alchymista otiskne. Stává se, že když tu lidé začínají dělat, přijdou v džínách, teniskách a blyštivých tričkách s nevkusnými nápisy. Navíc třeba nikdy neměli blízko k gastronomii. Zakrátko je ale atmosféra kavárny pohltí a oni začnou péct, vařit a oblékat se v naprosté symbióze s podnikem.“

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Do Alchymisty se lidé vracejí nejen za příjemnou obsluhou a stylovým zázemím, ale i za nádhernou, jako z pohádky vytrženou zahrádkou. Tu vytvořila sama Kateřina Ebelová. „Maminka miluje květiny. Vybírala je tak, aby v každém ročním období nějaká kvetla. Občas se na zahradu dokonce jezdí dívat jeden pán z botanické zahrady,“ vypráví Patricie. Posadit se tady můžete i v zimě, zahrada se nezavírá. Jelikož je posezení venku velice oblíbené, pracuje se v současnosti na jeho rozšíření. Ve hře je například možnost, že se budou hosté moci posadit v jiné části zahrádky s piknikovým košem, který si zakoupí na baru.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Posezení v kavárně zpestřují zaměstnanci čas od času různými soutěžemi. Nedávno proběhla Velká lodičková soutěž: tři nejhezčí papírové lodičky byly ohodnoceny cenami. „K létu patří hravost a navíc spousta lidí už neví, jak lodičku postavit. A tak jsme jim to chtěli připomenout,“ vysvětluje Patricie. Soutěžilo se ve třech kategoriích a vyhlášení vítězů proběhlo 6. září přímo v Alchymistovi. Další akce se koná 30. listopadu v rámci závěru kampaně Movember (muži si nechávají narůst knírek, aby zvýšili povědomí o rakovině prostaty a darují finanční prostředky), kterého se baristé z Alchymisty účastní již potřetí. Od října pro vás parta z Alchymisty opět promění interiér i sezónní nabídku, takže se máte na co těšit.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Čtenáře potěší knihovna, kde jsou volně k rozebrání či za dobrovolný příspěvek všelijaké knížky. Odnést domů si ale knihu můžete pod jednou podmínkou: musíte slíbit, že si ji opravdu přečtete. Přinesete-li knihu, kterou už doma nepotřebujete, dostanete kávu zdarma.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

Kavárna Alchymista je čarovný prostor s duší, který vás neustále bude něčím překvapovat. Jelikož se tu všechny nápady rodí spontánně a dlouhodobé plánování se tu moc nenosí, nikdy nevíte, co přijde příště. A to nás baví.

Bar / restaurace / café - Když Alchymista čaruje

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor, fotobanka cukrárny Alchymista

Publikováno: 12.09.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...