Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

 

Nejen část sošky pro vítěze ve formě křišťálových koulí poskytla letos pro karlovarský filmový festival sklářská dílna Moser. Ve spolupráci s výrobcem prestižního šampaňského Moët & Chandon vznikl unikátní designový výtvor ve formě podstavce pro láhev, který odkazuje k nejlepším tradicím českého sklářství, aniž by se propadal do archaičnosti. Skleněný objekt unikátně určený pro šampaňské Moët & Chandon v sobě svým designovým řešením snoubí filosofii úspěchu a krásy s úctou k tradici a řemeslnému mistrovství.

Obchod - Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Spolupráce sklárny s festivalem trvá už několik let, křišťálovou kouli, ocenění pro vítěze jednotlivých kategorií a neformální symbol celé události, zpracovává právě Moser. Zvláštní dynamiku dostává toto propojení v posledních letech, kdy se oficiální design festivalu ubírá pod taktovkou Studia Najbrt spíše minimalistickým směrem, zatímco sklárna zůstává věrná staletému řemeslnému odkazu a uchovává si vlastní rukopis. Na podstavci je to skutečně znát, v dnešní době asketické grafiky a formálně „čistých“ designových řešení působí zlacený pás oroplastiky s palmetami a akantovými listy až opulentním dojmem. Estetická velkorysost podstavce stojí v přímém protikladu k hranatému „pašíkovi“, jak oficiálnímu logu 49. karlovarského festivalu někteří přezdívají. 

Obchod - Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Mistrovský dekor spadá do souboru Splendid, jež odpradávna platí za předního reprezentanta sklárny a výrobky z této řady zdobí interiéry mnoha prominentních osob a institucí včetně královny Alžběty II. Soupravu Splendid jí v roce 1947 daroval jako svatební dar prezident Edvard Beneš. Náročnou dekorační technikou zvanou oroplastika navíc sklárna rozhodně neplýtvá, technologický postup zahrnující rytí, leptání a potírání čtyřiadvaceti karátovým matným zlatem vypáleným v ohni, zůstává vyhrazen pro ty nejprestižnějších výrobky. 

Obchod - Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Unikátnost díla podporuje i jeho tvar, koncipovaný jako ledák na víno. Průzračně čistý křišťál zvoleným zdobením připomíná sněhové vločky či zmrzlé kapky vody, což podstavci dodává nádech křehkosti. Tavený blok podloží pak určují dvě barvy: pro Moser typická barva eldor se mísí s odstíny šampaňského, zataveného přímo do bloku. 

Obchod - Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Za návrhem stojí Lukáš Jabůrek, absolvent sklářské školy v Novém Boru, který se přes krušné začátky nakonec propracoval až na vedoucího designového a vývojového střediska Studia Moser. Do jeho portfolia spadají jak solitérní umělecká díla, vystavovaná v galeriích a muzeích u nás i v zahraničí, tak užitné sklo světové kvality a proslulosti. Návrhy pak zpracovávají ruce těch nejlepších formařů, sklářů, brusičů a rytců, a tato organická spolupráce dává výrobkům karlovarské sklárny jejich přidanou hodnotu.

Obchod - Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Také spolupráce s Moët & Chandon rozhodně není náhodná. Produkty tohoto vinařství s téměř třísetletou tradicí se na veřejnosti ukazují jen v té nejlepší společnosti, proslulá je především značka vytříbených vín Dom Perignon. I proto si je už léta za své hlavní dodavatele vybírají pořadatelé předních filmových festivalů po celém světě, díky čemuž se šampaňskému Moët & Chandon přezdívá „Champagne of cinema“. 

Obchod - Když šampaňské, tak jedině z křišťálu

Láhev jednoho z nejlepších šampaňských bude v rámci karlovarské Moët party podepsána filmovými hvězdami a poté společně s podstavcem odkoupena do soukromé sbírky Moët & Chandon. Výtěžek z prodeje bude věnován sdružení Linka bezpečí, která je oficiálním neziskovým partnerem letošního MFF Karlovy Vary. Jelikož podstavec prozatím nebyl veřejnosti oficiálně představen, jsme sami napjatí, jak bude výsledný unikát vypadat. Můžeme se tedy do Karlových Varů těšit nejen na každodenní premiéry nových filmových trháků. Čeho se ve Varech nemůžete dočkat vy? 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: www.moet.com, www.moser-glass.com, www.kviff.com

Publikováno: 04.07.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...