Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kostelní 16: Bistro, kde se mluví čtrnácti jazyky

Kostelní 16: Bistro, kde se mluví čtrnácti jazyky

Za barem Skot a Slovenka, v kuchyni Francouz. A za tím vším Češka a Brazilec. Kostelní 16 je adresa ryze česká, čeká vás tu ale vskutku mezinárodní zážitek. Bistro, které nese stejné jméno jako ulice, je další letenský podnik, který stojí za návštěvu. Nejen kvůli jídlu, ale i útulnému interiéru.

„Ještě ladíme detaily,“ říká výtvarnice Petra Novotná Stránská a na jednu ze zdí věší zrcadlo. Na návrhu bistra dělala s architektkou Michaelou Chvojkovou – společně už několik let pracují v ateliéru Blok_architekti. Na přání majitelů, Markéty Černé a Joaa Paula Tessariho Villely, se studio snažilo vytvořit co nejsvětlejší interiér. Bistro se totiž nachází v suterénu. „Řekli jsme architektkám, že chceme světlý sklep,“ směje se majitelka.

Pro architektky to nebyl lehký úkol, prostor byl totiž v dezolátním stavu. Dřív tu byla truhlárna a později pekárna, která ale zkrachovala, a tak suterén pět let chátral. Architektky nechaly obnažit původní zdivo. Díky tomu odhalily mimo jiné netypické klenby, jejichž historii se nepodařilo dohledat. Pracovaly se světlým dřevem, stěrkou i na bílo natřeným kovem, a do bistra tak dostaly požadovanou světlost.

„Původně jsme koukali spíš po dolních Holešovicích,“ vzpomíná Markéta Černá, která se s rodinou do Prahy přestěhovala z Pyrenejí. Nakonec ale s manželem narazili na Letnou, kde v poslední době vzniká čím dál tím víc zajímavých podniků. Na Letnou kývli i proto, že se jim líbila zahrada ve vnitrobloku – v letních měsících tu v zeleni posedávají hosté. Majitelé zároveň s nadsázkou říkají, že nechtěli další hipsterský podnik, ale spíš restauraci odkazující k Provence a Francii jako takové, oblíbené destinaci majitelky.

To byla výzva pro Petru Novotnou Stránskou, která má v ateliéru na starost grafický design a branding projektů. Pro Kostelní 16 vymyslela jednoduché oválné logo, které odkazuje k poupěti levandule, symbolu jižní Francie. Ateliér pak logo propsal do celého interiéru: vyřízl ho do dveří kuchyně, a  umožnil tak pohled na unikátní gril na dřevěné uhlí. Stylizovaná poupátka pak najdete i na stěnách. Jednou ve formě barevné tapety s pastelově růžovým potiskem, podruhé obtisknutá do bílé stěrky. Nechybí ani na jídelníčku. „U komerčních projektů můžeme identita podniku prostoupit celým prostorem, to se u rezidenčních návrhů moc nestává,“ uvažují Petra a Michaela.

Většina nábytku z dubového dřeva vznikla na míru v lomnickém truhlářství Jarošík. Nad prostorným stolem v druhé části bistra visí dva obrazy – přímo pro Kostelní 16 je namalovala sama Petra. Z jednoho z nich na hosty kouká dcera Markéty a Joaa. Za povšimnutí stojí i stěna pokrytá bílou roxorovou konstrukcí, kam se ukládá víno. „Prostor jsme doplnili rostlinami, které do interiéru přidávají trochu zelené,“ popisuje Michaela.

Moderní a nový nábytek tu stojí po boku vintage kousků, pro které má majitelka slabost. Nakupuje mimo jiné v antiku Spomyšl – odsud pochází třeba bílý kabinet u dveří. Židle s hnědým a černým polstrováním jsou zase z antiku Design Robot v Nuslích. Osvětlení je záměrně tlumené, edisonky s viditelnými vlákny vytvářejí teplou a příjemnou atmosféru. Markéta Černá nechala také dovézt stylové nádobí, které dokresluje atmosféru celého podniku a umocňuje zážitek z jídla.

Kostelní 16 nabízí příjemný mezinárodní mix, od personálu přes jídlo až po interiér. „Nedávno jsme zjistili, že se tu mluví čtrnácti jazyky,“ uzavírá Markéta Černá. Až tedy dostanete chuť na dobré víno, kávu, středomořské speciality či popovídaní v cizím jazyce, víte, kam zamířit.  Bistro v Kostelní každopádně najdete snadno – koukejte po zářivě modrých dveřích. 


Bistro Kostelní 16

Kostelní 16, Praha 7

www.kostelni16.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Jiří Ernest

Publikováno: 10.11.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...