Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Krkonošská krajina Petra Hájka

Krkonošská krajina Petra Hájka

Nová budova Krkonošského centra environmentálního vzdělávání (KCEV) umístěná v zámeckém parku ve Vrchlabí, představuje moderní pojetí vědy a jejího sblížení s širší veřejností. Projekt byl iniciován Správou Krkonošského národního parku (KRNAP) s cílem otevřít odborné debaty veřejnosti a zapojit návštěvníky parku do ochrany přírody a jejího zkoumání. Od počátku bylo hlavním hlediskem návrhu propojení stavby s přírodním charakterem lokality.

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Návrhem a realizací budovy pověřila Správa Krkonošského národního parku pražskou kancelář Petr Hájek Architects. Ve všech svých realizacích přistupuje Petr Hájek k projektu individuálně, zkoumá jeho souvislosti a inteligentně komentuje svým jasným konceptem i formou celé budovy její význam, určení i polohu. Stejně přistoupil i k návrhu nového výukového centra, které se stává jakýmsi symbolem místní přírody, geologie a topografie. "Hlavní myšlenkou návrhu je představa domu, který by sám o sobě sloužil jako nástroj ke studiu a pochopení topografie Krkonoš. Objekt je navržen jako hybrid domu a krajiny. Jeho geometrie vychází z geometrie pohoří Krkonoš. Jednotlivé sklony a úhly lomenicové střechy mají svůj přírodní protějšek. Na střeše jsou do polí mezi kovové vektory, které představují horské hřebeny, vysazeny rozchodníky. Budova je odsazena od stávající správní budovy a vzniklý meziprostor slouží jako nástupní platforma do objektu," popisuje svůj projekt architekt Petr Hájek.

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Stavba, která se stává krajinou a její střecha, která je v podstatě jediným viditelným prvkem budovy z úrovně země, porůstá travou a i přes svou radikální abstraktní geometrii elegantně splývá se svým okolím. Stává se horskou loukou, na které mohou návštěvníci názorně pochopit prastaré utváření místní krajiny, stává se jakýmsi výukovým modelem. Jestliže exteriéru stavby dominuje přírodní porost a sklo v její vstupní části, v interiéru se celá vektorová struktura odhaluje v surové betonové podobě.

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Pohledový beton symbolizuje skaliska a na míru vytvořený dřevěný mobiliář zase lesní porosty Krkonoš. Uvnitř částečně pod zem zakopaného interiéru nalezneme výukové prostory včetně velké posluchárny s kapacitou 76 míst, laboratoře, knihovny i menší učebny pro 30 studentů. Nevšedně pojatá vstupní část představuje účelné spojení rozměrného volně plynoucího prostoru garáže a galerie s betonovým zastřešením, kovovými stěnami a černou pryskyřicí na podlaze. Univerzální hala může sloužit pro větší akce nebo speciální výstavní projekty či instalace.  

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Stavba jistě patří mezi nejzajímavější aktuální architektonické realizace u nás. Spojení lokální správy s prestižní architektonickou kanceláří představuje v českém kontextu spíše výjimku a příklad hodný následování. Architektura zde nefunguje pouze jako stavební nástroj, ale i jako prostředník nových výtvarných hodnot, kulturní katalyzátor malého horského města a turistický bod, který může město zviditelnit. Ze své samé podstaty pak budova reaguje na danou lokalitu, na geologickou historii střední Evropy a pomocí jednoduchých architektonických elementů i svou náplní zprostředkovává návštěvníkům unikátní přírodní oblast, jakou Krkonošský národní park bezesporu je.      

Další - Krkonošská krajina Petra Hájka

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Foto: Benedikt Markel

Zdroj: www.hajekarchitekti.cz

Publikováno: 02.09.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...