Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Lascaux IV: zrodila se nejmodernější prehistorická jeskyně

Lascaux IV: zrodila se nejmodernější prehistorická jeskyně

Ve francouzském Montignacu nedaleko jeskyně Lascaux – jinak známé jako Sixtinská kaple pravěku – vyrostlo Mezinárodní centrum jeskynního umění. Holisticky pojaté muzeum dává návštěvníkům možnost poznat jeskynní malby zblízka, jako kdyby je sami právě objevili. Je nabité nejmodernějšími technologiemi, scénografickými technikami a architektonickou finesou.

Prehistorické malby v jeskyni Lascaux byly objeveny roku 1940. Zpřístupněny veřejnosti byly již roku 1948, kvůli nekonečnému poškozování však byly v roce 1963 opět uzavřeny. Roku 1979 byly malby zapsány na seznam UNESCO. Při 70. výročí objevení byl oznámen záměr vytvořit Mezinárodní centrum jeskynního umění. A tak vzniklo Lascaux IV – nejmodernější replika nejstaršího umění. Navrhlo ji studio Snøhetta, SRA Architects a scénograf Casson Mann. Všichni spolupracovali s týmem archeologů, aby vzniklo toto interaktivní muzeum.

Centrum je navrženo jako trhlina v krajině. Leží na pomezí dvou silně rozdílných krajinných typů – hustolesa a zemědělské krajiny. Stojí přímo na jejich hranici, nezasahuje ani do jedné, ale vybízí je k dialogu. Prosklená fasáda návštěvníky doslova táhne dovnitř.

Budova polopohřbená v okolí je založena na kontrastu průhledné lesklé elegance skla a surového betonu. Střecha, stěny, pás fasády a všechny podlahy (vnitřní i vnější) jsou z architektonického betonu, což budově dodává monolitický vzhled. Surovost a nedokončená úprava materiálu evokuje geologický svět minerálů, kamenů, kopců a jeskyní. Zapomeňte na rovné stěny a pravé úhly, ty tu nikde nenajdete. 

Muzeum jeskynních maleb pracuje se dvěma zdroji přirozeného světla – horizontální, které dovnitř proudí fasádou, a vertikální, které je do budovy vpouštěno světlíky shora. Intenzita světla se během dne mění, ale vždy podtrhuje konkrétní funkce a atmosféru každého prostoru: temnota v replice jeskyně, otevřené nebe v atriu, hra stínů v orientační zóně. Návštěvník prochází řadou světelných podmínek, které jsou pečlivě navržené s důrazem na to, jak lidské oko reaguje na kontrast světla a tmy.

Celá návštěvnická zkušenost je pečlivě navržena od prvního kroku až po e-mail, který vám přijde po odchodu. Začíná se v hale lehkým výstupem k výtahu, který návštěvníky vyveze na střechu k panoramatickému výhledu do krajiny Montignacu a údolí Vézère. Obří obrazovka v digitálním přístřešku návštěvníky přenese téměř o 20 tisíc let zpět a zobrazí krajinu, jak vypadala tehdy. Jedním krokem se pak přenesete do roku 1940 a náctiletí objevitelé jeskynních maleb zvou návštěvníky do jeskyně. Poté se mírným svahem a klikatou cestou schází k replice jeskyně, kterou se prochází do atria, digitálního ateliéru, 3D kina a imaginativní galerie. Průvodcem je chytrý tablet, který poskytuje v jedenácti jazycích informace na konkrétním místě, můžete s ním ale i fotit a natáčet videa, která vám poté přijdou e-mailem.

Vrcholem muzea je replika jeskyně, která návštěvníkům dovoluje tyto úchvatné malby doslova prožít – dotknout se kontur malby, osahat texturu kamene a vnímat pravěkou malbu. Teplota v jeskyni klesá na 16 °C a uvnitř je vlhko a tma. Vytvořit jen samotnou repliku trvalo přes dva roky, pracovalo na ní přes 25 umělců, byly použity ty nejmodernější technologie (například 3D laserové skenování s přesností na 1 mm). Zabrání ale ničení původní památky a poskytuje lidem zážitek pro všechny smysly.

Lascaux IV otevírá novou éru této kulturní památky zážitkem, který vás doslova pohltí. To vše sedí k přístupu studia Snøhetta, které bere interakci, službu konkrétní funkci a návštěvnickou zkušenost jako hlavní měřítka svých návrhů. Návštěvu doporučujeme všema deseti. Doufáme, že tento jedinečný počin inspiruje vznik dalších replik památek, do kterých již nemáme přístup. 


Lascaux IV

 

Avenue de Lascaux
24290 Montignac, Aquitaine, France

www.lascaux.fr

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...