Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

 

Co se vám vybaví, když se řekne město? Rušný život na ulicích, muzea, divadla nebo snad veřejný prostor? Právě venkovní prostor ve městech je tématem našeho nového článku. Jen málo měst se dnes může pyšnit přátelskými venkovními a zároveň veřejnými prostory, kde se lidé mohou scházet, povídat si nebo jen tak odpočívat. S životem ve městě je spíše spojena rychlost, efektivita a davy lidí. Přesto se ukazuje, že zelený veřejný prostor ve městech, který tvoří například parky, ale i nábřeží, náměstí a podobně, jsou klíčovými faktory spokojenosti a zdraví obyvatel jednotlivých měst – poskytuje jim totiž přístup k přírodě. Nedostatkem pozornosti věnované venkovnímu prostoru ve městech a perspektivní budoucností krajinných architektů se zabývá článek Kirta Martina, víceprezidenta společnosti Landscape Forms, která se zaměřuje na venkovní a pouliční nábytek.

Kirt Martin v něm jako profesionál v dané oblasti tvrdí, že investice vydané do venkovního prostoru jsou velmi nízké v porovnání s penězi, které investujeme do budov a interiérů. A to je chyba. Existují studie, které dokazují, že lidé s přístupem k přírodě, včetně zelených veřejných míst ve městech, mají sklon být zdravější a spokojenější, dokonce se dožívají i vyššího věku než lidé, kteří přístup k zeleni a přírodě nemají.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Třetí sekce High Line parku v New Yorku

Je zajímavé, že podle Martina si lidé z velkoměst, jako je například New York, Chicago nebo Paříž, nejvíce pamatují právě venkovní prostor. Ne budovy či zajímavé interiéry, ale to, jak to vypadá mezi stavbami a jaká je tam atmosféra. Čím dál tím více lidí se stěhuje zpátky do měst, od mladých po staré, a ukazuje se, že právě zeleň ve městech na veřejných prostranstvích a živo v ulicích jsou hlavními lákadly, které je do metropolí táhnou.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Recyklační systém v Central Park navržený Landor Associates

Za stěžejní ke zlepšení a zefektivnění těchto míst Martin považuje krajinné architekty. Ti by podle něj měli rozumět přírodě i stavebnímu průmyslu a také spojení mezi těmito dvěma oblastmi. To je činí nejkvalifikovanějšími k převzetí hlavní role ve vytváření veřejného a rovněž soukromého venkovního prostoru ve městech. Jak Martin rovněž poukazuje, venkovní prostor začíná hned za prahem našich domovních dveří, tudíž je nesmírně důležité, abychom ho spoluvytvářeli.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Socha "Brána mraků" od Anishe Kapoora v Millenium Park v Chicagu

Podle Martina existuje celá řada talentovaných a inspirujících krajinných architektů, a ti by podle něj měli být v centru navrhování a vytváření venkovního prostoru. Za konstruktivní v této oblasti rovněž považuje i průmysl a jako víceprezident společnosti, která vyrábí venkovní a pouliční nábytek, jako jsou třeba lavičky či odpadkové koše, říká: „Jsem nadšený z této práce a věřím, že ve spolupráci s krajinnými architekty a designéry můžeme pozdvihnout a zlepšit investice do venkovního prostoru, které mohou vytvořit vzpomínku a smysl. Můžeme opravdu změnit městskou krajinu. To je naše budoucnost.“.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Kolekce MultipliCITY navržená Yvesem Beharem v rámci Fuseproject

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Stay: Konzolová lavička, specifická pro svůj široký a velkorysý podpůrný systém.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Stojan na kola The Loop: Jednoduchý, velký kruh s přetočením. Je jak funkční, tak sošný.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Mingle: Otevřený a vstřícný sedací systém, který ke stolu přiláká každého.

Venkovní prostor - Lepší veřejné prostory = lepší kvalita našich životů

Chill: Lounge židle vhodná pro venkovní komerční prostory.

„Veřejný prostor je největší důvod, proč lidé zůstávají ve městě,“ tvrdí další expertka na tuto problematiku, Amanda Burdenová, urbanistka New Yorku. V tomto poutavém videu dále říká, že veřejný prostor musí být vytvářen pro lidi, aby se v něm cítili co nejlépe, protože města nejsou o ulicích či budovách, ale právě o lidech. Veřejný prostor spoluvytváří charakter města a dokáže změnit, jak lidé ve městě žijí a jak se v něm cítí. Jedním z největších nepřítelů veřejného prostoru, parků a míst, kde se lidé mohou setkávat a trávit svůj čas, je komerce. Komerce parky a příjemná místa k odpočinku ve městech nechápe. Nejsou zde žádné obchody, kde by lidé mohli utratit své peníze a žádná možnost obchodního úspěchu. Proto navrhují, abychom místo parků postavili obchody, kina a podobně. „Ale to by pak nebyl park, ale obchodní centrum,“ tvrdí Burdenová ve své inspirativní řeči. 

Pokud vás téma veřejného prostoru ve městech zaujalo, nezmeškejte stále probíhající Landscape Festival Praha 2015, kde můžete navštívit až do konce září přednášky, výstavy, debaty a sympozia na toto téma. Jedná se již o třetí ročník a cílem tohoto projektu je setkání a debata o tom, jakým způsobem by se v současné době měl přetvářet veřejný prostor v České republice. Událost by tedy neměla minout nikoho, komu není lhostejné, jakým směrem se jeho město ubírá.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Iwan Baan, Image Courtesy of Landscape Forms, Courtesy of Landscape Forms, Urban Land Institute

Zdroj: archdaily.com, landscape-festival.cz, ted.com, landscapeforms.com

Publikováno: 02.09.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...