Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Loft F5.04 - industriální byt s houpačkami pro mladé

Loft F5.04 - industriální byt s houpačkami pro mladé

Rekonstrukcí pražského bytu vzniklo krásné bydlení v industriálním stylu pro mladý pár. Za celým konceptem s originálními výstupy stojí architektka Klára Valová ze studia SMLXL. Byt se honosí nejen zajímavým názvem LOFT F5.04, ale také vysokými stropy a velkým množstvím denního světla.

Architektka dostala k realizaci byt ve stavu kolaudačního minima, jak ho klienti zakoupili. Což je vždy ideální, protože není třeba nic moc odstraňovat a lze se pustit rovnou do práce. Prvním krokem byly úpravy dispozice bytu. „Hlavním cílem bylo vytvořit zajímavý prostor s industriálním nádechem a podpořit tak původní budovu, která byla trochu nešikovně zrekonstruována developerem, vyřešit úložné prostory a celkově byt přizpůsobit mladému páru,“ říká Klára Valová.

Otevřený prostor bytu je vzdušný. Obývací pokoj volně přechází do prostoru jídelny i kuchyně, kde je dominantním prvkem ostrůvek s houpačkami. „Ty jsou pro byt nejvíce charakteristické a jsem ráda, že do toho klienti šli. Není to úplně běžné řešení a to mě baví..,“ říká s potěšením architektka.

Budova, ve které se byt nachází, je bývalá továrna Eta. Její industriální charakter si přáli klienti zachovat také v interiéru. „Neměl to být ale úplný punk, spíš takový jemný industriál,“ říká s úsměvem architektka a dodává: „Rohový byt má atypický půdorys, vysoké stropy a hodně světla. Takže řešit takový prostor mě opravdu bavilo. Navíc jsme si s klienty skvěle sedli, což je strašně důležité a vše pak jde skoro samo.

Ozdobou ložnice je veliká postel s čelem téměř ke stropu, které je zároveň jakýmsi dělícím modulem místnosti. Za postelí, z druhé strany, je chytře zakomponován prostor šatny. Tlumené barvy v přírodních odstínech dodávají celému interiéru harmonický nádech, který podpoří klidné snění.

V bytě je položena kvalitní dřevěná podlaha, která propojuje většinu místností. Její šikmá zakončení vytvářejí zajímavý zdobný prvek a zároveň kontrast k napojující se světlé podlaze.

Designová koupelna vyniká keramickým obkladem v tmavších barvách a vytváří tak příjemné prostředí pro relax. "Oprýskaný" vzhled dlaždic z industriální série i luxusní stěrkové stěny, tak stylově doplňují celý interiér. Dominantním prvkem je zde veliké zrcadlo, pod kterým se vyjímají dvě umývadla. Nejsou tu zbytečnosti, pouze to, co by v koupelně nemělo chybět.

Pro vyřešení úložných prostor spolupracovala architektka také s truhlářem, u něhož nechala vyrobit vestavné skříně na míru.

Designerka tuto realizaci pojala velice moderně a pro mladý pár vytvořila úžasné bydlení. Jediné co ji zklamalo, byla nešetrná původní rekonstrukce celého domu, kdy byla tovární okna nahrazena obyčejnými plastovými. „Celkově mě mrzí, že v Praze je velice málo původních, ať už továrních nebo atypických projektů. Developeři volí spíš objekt zbourat a postavit nový. Což je hrozná škoda. A když už se nějaký takový najde, je většinou rekonstrukce dost nešetrná“, říká na závěr architektka Klára Valová.


Studio SMLXL

Bořivojova 998/103

Praha 3

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...