Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Long Story Short – ráj nomádů v centru Olomouce

Long Story Short – ráj nomádů v centru Olomouce

Z pekárny moderním hostelem. Tak by se dal ve zkratce popsat příběh nového lákadla v centru půvabné Olomouce. V historickém centru nedávno vznikl hostel Long Story Short, kde se potkávají lidé napříč věkem i národnostmi. Stylové ubytování v příjemném prostředí nabízí také skvělou kavárnu Cooking bar, která je určena nejen ubytovaným hostům, ale i široké veřejnosti. Celý koncept harmonicky propojuje historii i současný životní styl.

Název Long Story Short odkazuje nejen na bohatou historii místa, ale i samotnou dispozici budovy s dlouhou chodbou. A taky na krátkodobé ubytování, které hostel nabízí. Historie budovy sahá do 17. století. Dříve místo sloužilo jako pevnost, tzv. bastion, která v průběhu let zažila mnoho bitev. V 19. století se změnila na vojenskou pekárnu a krmila vojáky místní armády. Pekárna zde fungovala i dlouho po válce a pece definitivně vychladly až před dvaceti lety.

Za projektem stojí Eva Dlabalová, mladá cestovatelka a podnikatelka v jednom. Po několika letech cestování po širém světě načerpala mnoho inspirace, kterou mohla v projektu využít. Ve spolupráci s interiérovou designérkou Denisou Strmiskovou a majitelkou objektu přebudovala celé jedno patro historické budovy. Výsledkem je přátelské a kosmopolitní ubytování pro nomády i náročnější klientelu z Čech a celého světa.

Celý koncept hostelu vznikal od nuly, a to včetně veškerého vybavení a výtvarného řešení. Hlavní myšlenkou bylo podtrhnout historickou architekturu a přidat citlivé úpravy i současný design. „Náš plán byl jasný, chtěli jsme proměnit toto místo v pulsující hostel a kavárnu pro cestovatele napříč věkem i světem,“ říká designérka Denisa Strmisková, která na projektu pracovala dva roky. „Nechala jsem představy volně plynout. Prostor si o spoustu věcí řekl sám. Zásadní pro mě bylo použití kvalitních jednoduchých materiálů, jako je dřevo, kov a beton, a jejich kombinace s pastelovými barvami,“ dodává.

Prostory hostelu dekorují originální umělecká díla českého výtvarníka Davida Minaříka, absolventa kodaňské akademie, kterého zastupuje prestižní dánská galerie Hans Alf Gallery.

Denisa Strmisková pracovala s jednoduchými tvary a kombinovala staré prvky s moderními povrchy. „Chtěla jsem dostat světlo do prostoru absolutně nenápadně a citlivě. Ale zároveň tak, aby splňovalo funkční požadavky,“ říká. Interiér tak zdobí jednoduché linie měkkých světelných pásků, které svítí do ploch a vyzdvihují rozmanité klenutí oblouků chodeb.

Hostel má 1000 metrů čtverečních a hosté můžou obdivovat spoustu zajímavě řešených detailů. Například otočné vypínače z kolekce 1930 německé značky Berker nebo branding na směrovkách chodeb a jiné elegantní prvky. „Ráda pracuji s linkami a kresbou v prostoru. Je to vidět na jemných černých liniích, které se prokreslují prostorem prostřednictvím detailů, ale i na nábytku na míru," říká designérka. Minimalistický navigační systém, který vychází z komplexního vizuálního stylu hostelu, pochází z dílny českého grafického designéra Jana Košátka.

Většina vybavení vznikla na zakázku. Pro pokoje byly na míru navrženy postele, zrcadla, svítidla, poličky i vybavení koupelen, a to ve spolupráci s lokálními výrobci. Vše designérka elegantně sladila s designem minulého století, na jehož výběru spolupracoval Miroslav Bednář z pražského obchodu Retroobjects. „S panem Bednářem jsme trpělivě vybírali a repasovali staré kousky více než rok. Díky jeho výběru můžou každého hosta zaujmout například křesla organických tvarů, která u nás nejsou tak běžně k vidění.“

Ubytování, jež se může směle srovnávat s evropskými i světovými standardy, se nachází pár minut od hlavního náměstí i dalších pamětihodností. Hosté se můžou ubytovat v několika soukromých nebo společných pokojích s celkovou kapacitou 56 lůžek. Soukromé ubytování nabízí komplexní komfort s vlastní koupelnou. Naopak větší společné pokoje s originálné řešenými spacími zónami koupelnu nemají. Hravě ji však nahradí pohodlně zařízené společné koupelny.

Designové koupelny jsou řešeny minimalisticky a najdete tu řadu elegantních prvků. Například černé vodovodní baterie vznikly na zakázku a patří mezi detaily, které podtrhují atmosféru interiéru.

Myslelo se i na nejmenší detaily. Prvky loga hostelu nechybí ani na hygienických lahvičkách a spatřit je můžete také na polštářích v jednotlivých pokojích.

Srdcem celého hostelu je recepce, která funguje zároveň jako společenská místnost a kavárna. Kromě ubytování nabízí hostel také snídaňový servis a drobné občerstvení v podobě malého bistra, kde si dáte vynikající domácí polévky, sendviče a zákusky.

V létě přibyla venkovní zahrádka se samostatným barem. Letos by se měl prostor ještě rozrůst o větší kavárnu s restaurací, kam se přesune provoz té stávající. Vznikne tak místo pro kuchyňku, kterou budou využívat hosté. Budete-li mít do Olomouce cestu, určitě se v Long Story Short stavte alespoň na kávu a dobrý zákusek. Nebudete vědět, kam dřív s očima.


Long Story Short Hostel
 
www.longstoryshort.cz

Koželužská 945/31, Olomouc
 
 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Josef Kubíček

Publikováno: 07.09.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...