Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na prázdninách u Zumthorů

Na prázdninách u Zumthorů

Oberhus, Unterhus a Türmlihus. To je trio tří horských chat z roku 2009, známých pod jménem Zumthor Ferienhäuser. Do prvního z domů se jezdí rekreovat sám Peter Zumthor se svou ženou Annalisou, zbylé dva domy manželé pronajímají.

 „Annalisa si vždy přála žít v domě ze dřeva. Kdykoliv o tom mluvila, v duchu jsem si představoval útulný dům v horách,“ říká architekt. Manželce přání splnil: v osadě ze 14. století jménem Leis postavil tři dřevěné třípatrové domy se štítovými  střechami, které korespondují s architekturou okolních staveb.

 „Annalisa si vždy přála žít v domě ze dřeva. Kdykoliv o tom mluvila, v duchu jsem si představoval útulný dům v horách,“ říká architekt. Manželce přání splnil: v osadě ze 14. století jménem Leis postavil tři dřevěné třípatrové domy se štítovými  střechami, které korespondují s architekturou okolních staveb.

Další - Na prázdninách u Zumthorů

Osada, která se nachází v bezprostřední blízkosti městečka Vals v nejvýchodnějším a největším švýcarském kantonu, leží ve výšce 1526 metrů nad mořem. Peter Zumthor dokázal této polohy perfektně využít a všechny domy vybavil velkými prosklenými plochami, díky kterým se návštěvník může kochat horskými vrcholy.

Další - Na prázdninách u Zumthorů

Unterhus a Türmlihus jsou celoročně k pronájmu. V zimě lákají na přilehlou sjezdovku, v létě zase na horské túry malebnou švýcarskou přírodou. Týdenní pronájem v hlavní sezóně vás přijde na v přepočtu 107 000 korun, mimo sezónu pak na 50 000 Kč.

Další - Na prázdninách u Zumthorů

Vybavení interiérů pochází z dílny švýcarské firmy Baltensweiler, italského architekta Rodolfa Dordiniho, italského designéra Antonia Citteria, amerického architekta Warrena Platnera, amerického architekta finského původu Eera Saarinena a samotného Petera Zumthora.

Další - Na prázdninách u Zumthorů

Plocha většího Unterhusu činí 150 m². Dominantou domu je obývací pokoj ve třetím patře. Celá jedna stěna místnosti je prosklená a umožnuje tak výhled na malebnou přírodu, jíž jsou domy obklopeny. Unterhus pojme až pět osob.

Další - Na prázdninách u Zumthorů

Türmlihus se svými 128 m² nápadně připomíná rozhlednu či věž. Budova je specifická prosklenými panoramatickými výklenky v druhém patře,  kde se nachází sauna.  Chata ubytuje čtyři rekreanty.

Další - Na prázdninách u Zumthorů

Zumthor Ferienhäuser jsou nejen tipem na místo, kde strávit nezapomenutelnou dovolenou, ale i inspirací pro řešení víkendových obydlí. Místo exhibicionismu, který je tak často vidět na novostavbách, se Peter Zumthor nechal vést tím, co je okolí staveb nejbližší: přírodou.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Ralph Feiner

Zdroj: zumthorferienhaeuser.ch

Publikováno: 25.01.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...