Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Od Invalidovny po Dům módy. Festival Open House otevírá desítky budov

Od Invalidovny po Dům módy. Festival Open House otevírá desítky budov

Pokud rádi objevujete nová místa a zajímáte se o historii či architekturu, udělejte si o víkendu 13. a 14. května volno. Už potřetí se totiž v Praze koná festival Open House Praha, který zdarma otevírá dveře budov, kam se jen tak někdo nepodívá.

Letos se organizátorům podařilo zpřístupnit 43 architektonicky zajímavých objektů v devíti městských částech. Tak jako vloni se můžete podívat třeba do barokního objektu Invalidovny, který se letos stal kulturní památkou. Budova vznikla v 30. letech 18. století a byli tu ubytováni váleční hrdinové se svými rodinami. Melancholická a tajemná atmosféra na vás dýchne z každé místnosti. Na své současné využití Invalidovna stále čeká – Open House Praha chce prohlídkami přispět k diskusi, k čemu by objekt mohl v dnešní době sloužit.

Své dveře otevře i Invalidovna. Foto: Vladimír Lacena (archiv OHP)

Osobně doporučujeme i návštěvu dejvického Skleněného paláce, mezi Dejvickými známého jako „Skleňák“. Jde o krásný příklad čisté architektury 30. let minulého století – za návrhem stojí architekt Richard Ferdinand Podzemný. Ten prostor koncipoval v tehdy novém funkcionalistickém stylu: vyhrál si se světlem, které se odráží ve skleněné fasádě, i s ostrými liniemi. V podzemí se navíc nachází garáže s protileteckým krytem a na rozlehlé střešní terase zase bývalé sluneční lázně.

Známý dejvický Skleněný palác. Foto: Vladimír Lacena (archiv OHP)

Pokochat výhledem se můžete i ze střechy Domu módy na Václavském náměstí. Ten vznikl v roce 1956 podle návrhu Josefa Hrubého a stal se Mekkou všech milovníků módy a nejnovějších kolekcí.

Exteriér, interiér a terasa Domu módy na Václavském náměstí. Foto: archiv PSN

A jaké budovy se letos otevřou poprvé? Open House Praha láká do smíchovského sídla společnosti Seznam.cz. Nese jméno Palác Křižík II, navazuje totiž na historickou budovu původního paláce. Navrhli ho architekti z ateliéru D3A, kteří mysleli mimo jiné na důmyslné využití vnitrobloku.

Ateliér D3A a jeho návrh sídla společnosti Seznam.cz. Foto: archiv Seznamu

Podívat se nově můžete i do budovy Českého rozhlasu Regina, který sídlí v Národním domě v Karlíně, jenž vznikl roku 1911 a v roce 2002 prošel renovací. Prozkoumejte, jak jde dohromady pozdně secesní duch a moderní vysílací studio.

Budova Českého rozhlasu Regina v Karlíně. Foto: Martin Čuřík

Otevře se i Winternitzova vila z roku 1932, kterou navrhl známý architekt Adolf Loos ve spolupráci s architektem Karlem Lhotou. Dům se letos po pěti letech otevřel díky iniciativě Davida Cysaře, pravnuka původního majitele Josefa Winternitze. Díky prohlídce zjistíte víc o neveselé historii stavby, která byla silně poznamenaná nacismem i komunismem. Objekt můžete srovnat s Loosovou známější stavbou, Müllerovou vilou na Ořechovce.

Winternitzova vila, příklad skvělé práce Adolfa Loose a Karla Lhoty. Foto: archiv budovy

Sportovce nadchne otevření velodromu na Třebešíně, který v roce 1941 dokončil inženýr Josef Šídlo. Jízdu a klopené zatáčky nejrychlejší dráhy v České republice si budete moci zdarma vyzkoušet na vlastní kůži. Jak na to? Ukázku předvedou dětští cyklisté týmu TJ Kovo.

Nejen sportovci ocení zpřístupnění velodromu na Třebešíně. Foto: archiv TJ Kovo

Poslední novinkou je pak evangelický hřbitov ve Strašnicích z konce 18. století. Prohlédnout si můžete náhrobky významných německy mluvících Pražanů i urnový háj. Právě tady se natáčel film Davida Vondráčka Láska v hrobě, který mapuje milenecký vztah dvou lidí bez domova.

Strašnický urnový háj. Foto: archiv Pohřebního ústavu hl. m. Prahy

Tím však seznam budov rozhodně nekončí. Všechny objekty najdete na webu festivalu. A na závěr pár praktických informací: všechny prohlídky jsou zdarma a většina domů bude otevřena oba víkendové dny od 10 do 18 hodin. Najdou se však výjimky, doporučujeme proto prozkoumat stránky festivalu a stáhnout si mobilní aplikaci. Sledovat můžete i facebookovou událost. Registrace je nutná pouze do technických prostorů budovy Main Point Karlín. Bude spuštěna na webových stránkách festivalu v pátek 5. května ve 14.00 hodin. Objevování krásných budov zdar!


Open House Praha

13. a 14. května 2017

Facebook, Instagram

www.openhousepraha.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv festivalu Open House Praha

Publikováno: 26.04.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...