Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Odkazy minulosti v současném kontextu. Dejvická noblesa podle No Architects

Odkazy minulosti v současném kontextu. Dejvická noblesa podle No Architects

S noblesou a úctou k historii. Přesně tak přistupovali architekti ze studia No Architects k renovaci bytu, který se nachází v pražských Dejvicích a domě z počátku 20. století. Optimistický ráz budovy se stal východiskem celého projektu – když se budete dívat pozorně, v interiéru objevíte hned několik prvků, které s designem budovy korespondují. Ať už polstrované čelo postele, odkazující na dekorativní výklad domovních dveří, nebo špičaté obložky odrážející okenní štuky. Objevíte zde i kapotáže topných těles, inspirované vzory domovního zábradlí.

Původní dispozice do bytu pouštěla jen málo světla.

Architekti byt provzdušnili, otevřeli.

Dnes prosvětlený a vzdušný prostor o sto metrech čtverečních přitom býval zahalený do tmy – architekti museli změnit původní dispozici, složenou jen z řady místností podél jediné fasády. Řada pokojů byla spojená obří tmavou předsíní. „Při renovaci jsme zužitkovali monumentální šestnáctimetrový průhled celým bytem,“ vypráví architekt a spoluzakladatel ateliéru Jakub Filip Novák. Prostor se otevřel a propojil v harmonický celek, kterým jako kdybyste proplouvali.

Architekti tedy zvolili poměrně radikální řešení. Měli při navrhování naprostou svobodu? „Individuální bydlení je trochu jako portrét obyvatele. Absolutní svoboda by v této alegorii pro mne znamenala spíše absolutní ignoranci. Spíš bych řekl, že klient měl přesně takovou představu, jakou jsme mu pomohli vytvořit,“ vysvětluje Novák a doplňuje, že každému navrhování předchází důkladné poznání klienta i objektu. „Společně si procházíme varianty provozu, povídáme si o výhodách a nevýhodách jednotlivých řešení. Architekt je průvodce, který vám pomůže uspořádat priority,“ popisuje architekt. „Realizace natolik prožíváme, že za klienta trpíme i tehdy, když něco hapruje – třeba práce řemeslníků.“

Těžištěm dejvického bytu je posezení pod knihovnami, které můžete pomocí ukryté matrace rozšířit na letiště, a kuchyně s jídelnou. Na jednom konci bytu najdete rodičovskou ložnici s privátní koupelnou a šatnou, na druhé straně mají své útočiště děti – tak, aby měly obě generace dnes již čtyřčlenné rodiny dostatek soukromí.

„Do tmavé předsíně jsme vložili velkou koupelnu a zatočili příchod do bytu tak, aby nepotřeboval dalšími dveřmi oddělené zádveří, a přece byl zcela oddělen od dění na domovním schodišti,“ popisují architekti. Celým bytem vás budou provázet dubové dýhy a lakované povrchy v jemných odstínech. A taky mosazná linka, propsaná do soklu podlah, nohou stolků i nábytku. Většina doplňků vznikla na míru, od postele přes knihovny a žebřiny až po jídelní stůl.

No Architects se ve svých projektech rádi vztahují k předchozím etapám, příběhů jednotlivých čtvrtí i národa. Nejinak tomu bylo i v případě dejvického bytu. „Spojujeme současnost s odkazy na minulost mostem přes jinou a méně vzdálenou minulost. Co naši předci založili jako odpověď na své potřeby, chceme dnes často artikulovat odlišně,“ říká Jakub Filip Novák. Ukázkou, jak se může původní prostoru přizpůsobit potřebám současnosti, je třeba pracovní koutek – bývalá spížka.

Prostor pro práci, zakomponovaný do domácího prostředí, je pro ateliér obecně velkým tématem. „Myslet v bytě na místo k práci je pro nás znakem dospělého vyrovnání se s vnějším světem. Už nejsme industriální společnost práce. Domov není únik před světem a místo, kde žiju, a práce není žádné peklo, kde jsem mrtvý pro vše a všechny, co miluju. Podporovat tuhle dualitu není udržitelné, život je ta nejlepší práce.“

A co by na současnou podobu prostoru řekli původní stavebníci? „Přišel by jim jak z románů Julese Verna. Teplá voda z kohoutku, teplovodní plynové vytápění s kondenzací, GSM modul pro ovládaní kotle a zabezpečení, vnější čidla, čidla pohybu, stmívatelná LED svítidla, elektrické podlahové dotápění… Pro nás je to nudný standard,“ říká Jakub Filip Novák. Zároveň dodává, že s technologiemi v projektech raději šetří. „Máme rádi, když jsou byty přiměřeně hloupé a otevřené vývoji. Ve svých projektech reflektujeme, jak se mění dynamika vztahů mezi lidmi, a s tou je třeba srovnat jejich prostředí. Nikoliv naopak.“


Na Žvahově 11, Praha 5

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Studio Flusser

Publikováno: 31.05.2021

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...