Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Patricia Urquiola: Španělský hurikán, který si získal svět

Patricia Urquiola: Španělský hurikán, který si získal svět

Dokáže navrhnout interiér, ale i misku. Designérka Patricia Urquiola (56) se narodila ve španělském městě Oviedo, brzy si ale svými návrhy dokázala získat celý svět: i proto jí kolegové někdy přezdívají „hurikán“. Pojďme si představit některé kolekce, za kterými stojí.

Foto: Home Decor Ideas

Projekty Patricie Urquioly, která dnes žije a pracuje v Miláně, se vyznačují jednoduchostí, čistými liniemi a detaily, které dávají produktům šmrnc. Často jsou velmi ženské a jemné. Začínala ale po boku mužů. Na svých prvních projektech pracovala se známých italských designérem Vicem Magistretti. Seznámila se i s legendárním designérem Achilem Castiglionim a pracovala jako jeho asistentka – učila se tedy od těch nejlepších.

Foto: Best Interior Designers

První úspěchy přišly již brzy. Za zmínku rozhodně stojí spolupráce s italským výrobcem designového nábytku Moroso, která trvá už od roku 1998. Tehdy ji kamarádka přesvědčila, aby prototyp jednoho ze svých návrhů přinesla ukázat Patricii Moroso, kreativní ředitelce firmy. A uspěla. „Díky Morosu jsem získala v oboru důvěryhodnost,“ popisuje své začátky designérka. Úspěch sklízí třeba židle a sedačky Antibodi, které definují pestrobarevné květy – stačí je pootočit a sedačka dostane jiné ladění.

Následovala třeba spolupráce s výrobcem svítidel Foscarini. Kulaté světlo Caboche, které navrhla ve spolupráci s Elianou Gerotto a jež se skládá s drobných transparentních kuliček, se už stalo téměř ikonickým.

Urquiola spolupracuje i s firmou Hansgrohe, konkrétně se značkou Axor, jež pod firmu spadá. Vytvořila kolekci, která je inspirovaná snem a obsahuje kompletní vybavení pro koupelny: od van přes umyvadla až po baterie. Při navrhování se zaměřila na vodu, která podle ní může být ryze funkční, ale i estetický element.

V kolekci Axor Urquiola, pro kterou jsou charakteristické organické tvary a elegance, zároveň odkazuje k historii: třeba v podobě volně stojící baterie u vany či uší umyvadel – připomínají staré dobré lavory. „Koupelna je pro mě velmi intimním místem a měla by fungovat ve spojení s ložnicí,“ popisuje Urquiola v rozhovoru pro Axor. Zároveň dodává, že klíčem k úspěšnému designu je být svým vlastním klientem a představovat si, že produkt navrhujeme pro sebe.

Pro společnost Mutina vytvořila mimo jiné kolekci kachlí Déchircher, které mohou být použity jak na zem, tak na stěny. Motivy jsou inspirovány přírodou a když se dlaždice přiloží k sobě, umí vytvořit působivé textury.

Nesmíme ale zapomenout ani na interiéry. Patricia Urquiola navrhla již řadu prestižních butiků – zmiňme třeba spolupráci s luxusní značkou hodinek Officine Panerai. Navrhla její pobočky nejen v Miláně, ale i v Hong Kongu, New Yorku či Miami a Paříži.

Její rukopis najdeme i v barcelonském hotelu Mandarin Oriental – navrhla interiéry nové části hotelu, která v roce 2014 přibyla k původní budově z roku 1901.

Jiný hotel se vloni otevřel na břehu italského jezera Como. Tady se designérka opravdu vyřádila. Navrhla nejen vybavení pokojů, ale i uniformy pro zaměstnance či soukromé loďky. Pracovala se dřevem, místním terrazzem či travertinem. Vsadila na přírodní odstíny v kombinaci s pastelovými barvami.

Foto: Patricia Parinejad

Designové skvosty najdete i u samotné designérky doma. Magazín Nowness se podíval k Patrcii Urquiole domů a pořídil s ní rozhovor, ve kterém mimo jiné zmiňuje, že začátky nebyly jednoduché. Nevěřila si a dlouho přemýšlela, zdali má založit vlastní studio. Přesvědčil ji až tehdejší kolega, italský architekt a designér Piero Lissoni.

Zaujala vás španělská designérka? Další interiérové i jiné projekty najdete přímo na webu Patricie Urquioly. O své práci a životě také napsala v roce 2013 knihu, která dostala název Time to Make a Book. Prozradí vám toho ještě daleko víc.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: www.patriciaurquiola.com, www.dezeen.com, www.axor-design.com

Publikováno: 03.05.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...