Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

Co s nevyužitými vnitrobloky? Jak vnést do sídlišť o kapku více přírody? Kam s bioodpadem? Tyto otázky řeší obecně prospěšná společnost KOKOZA, tedy konkrétně dvojice mladých žen Lucie Matoušková Lankašová a Kristina Regalová.

Inspirace - Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

Díky nim teď po celé Praze vznikají komunitní zahrádky a komposty. Když se v roce 2010 rozhodlo duo projekt spustit, inspiraci hledalo hlavně v Anglii a Německu. Sem se také Lucie s Kristinou po tom, co vyhrály soutěž Social Business Idea 2010, vydaly, aby se přesvědčily, že jejich nápady fungují i v praxi.

Inspirace - Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

„Naší vizí jsou města, kde se instituce a lidé bez ohledu na jejich duševní zdraví aktivně podílejí na zpracovávání a dalším využití bioopadu a kde se daří pěstovat nejenom zeleninu, ale i dobré vztahy,” vysvětluje společnost KOKOZA. Do svých projektů zapojují mimo jiné seniory a lidi se znevýhodněním.

Inspirace - Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

O zahradu na Opatově se například starají lidé s duševním onemocněním: trénují si, jaké je plnit pracovní dobu, mít zodpovědnost a chodit včas do práce. „Cílem je lidi potom vypustit do světa, aby byli schopni najít zaměstnání,“ říká Lucie.

Inspirace - Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

Díky KOKOZE vznikají komunitní zahrady, kde si každý může vypěstovat, co se mu zlíbí, třeba na pražském Chodově či Pankráci. Tady si můžete sklidit mimo zeleniny třeba několik druhů bylinek. V současnosti funguje po celé České republice na 20 zahrad, které KOKOZA shrnuje v přehledné mapce.

Inspirace - Pěstuji, pěstuješ, pěstujeme

A jak zahrady vznikají? To prozradila Lucie v interview pro televizi Drtinová Veselovský: „Nejprve potřebujete vhodné místo, kde se dá pěstovat. Poté je třeba domluvit se s majitelem pozemku, což může být třeba městská část či magistrát. Pak stačí sehnat dost lidí, s nimiž máte chuť zahradu rozjet.“ Chcete-li si pěstování vyzkoušet, neváhejte KOKOZU kontaktovat pro bližší informace a rady, jak vytvořit malé zahradnictví uprostřed města. Nebo rovnou přijďte na některý z pravidelně organizovaných workshopů, ty nejbližší se příští týden budou věnovat kompostování a zavařování.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: KOKOZA

Zdroj: www.kokoza.cz

Publikováno: 27.08.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...