Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Post-It Notes: Jak lepící bločky obletěly svět

Post-It Notes: Jak lepící bločky obletěly svět

 

Každý z nás má většinou na stole aspoň jeden lepící poznámkový bloček. Těžko bychom asi hledali kancelář, kde by se ani jeden lepící bloček nenašel, protože bločky mají mnoho využití – slouží ředitelům sekretářkám, studentům i učitelům. S trochou nadsázky by bez nich mělo mnoho z nás ze života chaos. Odkud se vlastně vzaly?

Doplňky - Post-It Notes: Jak lepící bločky obletěly svět

Odpověď zní: v USA v roce 1980. Ještě přesněji se na nich pracovalo již od roku 1968, kdy chemik Spencer Silver, zaměstnanec firmy 3M Company, pracoval na zlepšení kvality lepící pásky. Podle svých slov hledal silnější, větší a tužší lepidlo. Ukázalo se, že našel pravý opak: lepidlo, které zůstává přilepené na povrchu, ale zároveň se dokáže rychle slepit z povrchu a nezanechat po sobě žádnou stopu. Mezitím další laborant pracující pro stejnou společnost, Art Fry, přišel s myšlenkou vytvořit lepící záložky, které by nepadaly z nástěnek a ze stolů. Protože se Fry zúčastnil jednoho Silverova semináře, na kterém představil své nově objevené lepidlo, napadlo ho, že by mohli spojit své dovednosti a vytvořit lepící záložky, které by lidem pomohli k lepší organizaci úkolů i myšlenek. A tak spolu začali pracovat na dnes již legendárních Post-It® Notes.

Doplňky - Post-It Notes: Jak lepící bločky obletěly svět

Doplňky - Post-It Notes: Jak lepící bločky obletěly svět

Doplňky - Post-It Notes: Jak lepící bločky obletěly svět

V roce 1980 byly kanárkově žluté bločky vypuštěny do čtyř amerických měst, a protože se jejich uvedení na trh setkalo s pramalým úspěchem, začali se v masovém množství rozdávat lidem zdarma jejich vzorky. Poznámkové lístky jsou totiž skvělou reklamou samy za sebe – něco na ně napíšete a nalepíte je na dokument, který potom předáte někomu jinému. A tak pořád dál. Je očividné, že se poté stal z lepících poznámkových bločků trhák a obletěly postupně celý svět. Jak je dnes už nabíledni, chemikům Silverovi a Fryovi se podařilo zlepšit organizaci v administrativě, a tak si díky jednoduchému nápadu získali celý svět. Kdo vymyslí něco takového příště?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Wikipedia, post-it.com, apartmenttherapy.com, stationery-compositions.tumblr.com, escapeadulthood.com

Zdroj: The Design Book, post-it.com, Wikipedia

Publikováno: 22.09.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...