Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pošta, dopisy a šampaňské

Pošta, dopisy a šampaňské

Na letošním Designbloku dostala prostor i pošta. V rámci prezentace světoznámého šampaňského Veuve Cliquot byla návštěvníkům k dispozici plně funkční „abstraktní“ poštovní stanice respektující styl Grandhotelu Evropa, kde byla instalace umístěna. Ptáte se, co má prémiová značka šumivých vín společného s posíláním dopisů?

Limitovaná edice Veuve Clicquot Mail oslavovala způsob, jakým se lahve s prestižním vínem od pradávna dostávají k milionům svých fanoušků. Madame Clicquot (vdova – francouzsky veuve – po synovi zakladatele značky), za které společnost zažila největší rozkvět, totiž od počátku koordinovala své dodavatele a agenty právě prostřednictvím poštovní korespondence. Díky propracované a na svou dobu bleskové komunikaci, tak byla schopná obratem plnit přání těch nejnáročnějších klientů ze všech koutů světa. Návštěvníci expozice se této historie mohli alespoň letmo dotknout a poslat svým známým originální Veuve Clicquot pohlednici.

Komerční projekty - Pošta, dopisy a šampaňské

Komerční projekty - Pošta, dopisy a šampaňské

Zlatým, nebo přesněji pozlaceným hřebem prezentace byl pak designový skvost ve formě sekretáře inspirovaného psacím stolem vdovy Clicquot z Remeše, centra kraje Champagne. Tento artefakt upomíná na oblíbený stůl slavné madame, od kterého řídila korespondenci, obchod i budoucí směřování firmy a od kterého přivedla značku Veuve Clicquot do společnosti těch nejvybranějších šampaňských vín světa. Dnes, v době přenosných počítačů a tabletů, nám to možná přijde jako malichernost, ale na počátku 19. století byl psací stůl skutečně výjimečným objektem, za nímž velké osobnosti přetvářely dějiny.

Komerční projekty - Pošta, dopisy a šampaňské

Ručně vyrobený stůl z mahagonu s bronzovou intarzií a zlacením, je inspirován érou Ludvíka XV. Dekorativní interiéry, dámské krinolíny a ozdobné kordy šlechticů byly pro vládu tohoto panovníka typické a odrážely luxus a bohatství, do něhož se tehdejší šlechta nořila. Ducha doby zachycuje sekretář, i k němu náležící stylové křeslo, dokonale. Marocká kůže se zlatým reliéfem listu a komety – ikonických symbolů značky – upomíná na exotiku a doby, kdy zdobnost nabývala opulentních proporcí a na ceně se s okázalou nonšalantností nešetřilo. Vrchní část psací desky navíc zdobí ledák ze zlatého muránského skla, který ve spolupráci s designérem Ferrucciem Lavianim vytvořil sklářský mistr. V podobném stylu je vyvedené i křeslo, také na něm najdete detaily zlatého listu a výřez ve tvaru komety.

Komerční projekty - Pošta, dopisy a šampaňské

Komerční projekty - Pošta, dopisy a šampaňské

Autor instalace Ferruccio Laviani je italský designér s duší moderního umělce a smyslem pro tradici. Na psacím stolu Madame Clicquot ho zaujalo především to, že za ním trávila nejdůležitější část dne a právě u něj se rodila veškerá její práce, která z Veuve Clicquot udělala celosvětově obdivovanou značku. Jak sám tvrdí, snažil se stolu vdechnout punc individuality, ale zároveň zdůraznit odkaz značky. Proto jsou v psací desce dva netypické otvory a funkční ledák, zároveň byl však použit pro značku typický zářivě žlutý lak a vzor komety.

Značka Veuve Clicquot patří mezi naprostou špičku šampaňských vín a je zahalena aurou výjimečnosti, kterou jí vtiskla jedna neobyčejná, podnikavá žena s vášní pro systematickou korespondenci. Kolik z vás využilo příležitosti a svým přátelům zaslalo unikátně ovíněnou pohlednici přímo z expozice na Václavském náměstí?

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: veuve-cliquot.com

Publikováno: 09.10.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...