Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Radka Valová s manželem Jakubem Valou navrhuje interiéry již 10 let. Potkali se na Českém vysokém učení technickém, kde vystudovali architekturu a později se spolu pustili do podnikání. Tak vznikl  ateliér OOOOX, dnes špičkové studio s vytříbeným stylem na poli interiérových realizací. Zavítali jsme do holešovické M Factory, tedy na adresu Osadní 35, kde najdete jak sídlo ateliéru, tak obchod LOOOOX. Ten vznikl před dvěma lety a nabízí doplňky, které odpovídají autorskému stylu ateliéru. Zeptali jsme se Radky Valové mimo jiné na to, proč v ateliéru navrhují jen rezidenční interiéry a jak postupují, když jim klient přinese navržené dispozice od jiného architekta.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Kudy vedla vaše cesta k architektuře?

V rodině se nikdo umění ani architektuře nevěnoval, odtamtud impulsy nepřišly. Jako malá jsem si navrhovala fiktivní pokojíčky, což asi dělá dost dětí. Studovala jsem střední ekonomickou školu, táhlo mě to však spíš k architektuře – řekla jsem, si, že by bylo škoda se na ni nepřihlásit. Byla jsem asi jediná z ekonomky v celém ročníku, ostatní přišli ze stavebních středních škol a gymnázií.  Začátky na Českém vysokém učení technickém byly těžké, chybělo mi gymnaziální vzdělání.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Z ekonomické školy Radka Valová nakonec zamířila k architektuře.

Máte specifický industriální styl. Jak vznikl? Inspiroval vás za studií nějaký konkrétní směr?

Dávno na začátku jsme se odráželi od dekonstruktivismu, později ho ale opustili. Nedá se říct, že bychom se řídili jen konkrétním směrem. Snažíme se při zachování určitých mantinelů navrhovat rozmanitě.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Ateliér OOOOX má specifický rukopis, inspirovaný mimo jiné Skandinávií. Viditelný je i na projektu TIVOLI.

Jak vznikal název ateliéru OOOOX a obchodu LOOOOX?

Ani jedno neznamená nic konkrétního. Nikdy jsme nechtěli mít ateliér pojmenovaný našimi jmény, ani mít v názvu slovo „design“, „architekti“ či něco podobného. Zároveň jsme chtěli něco dobře zapamatovatelného a dobře graficky zpracovatelného. Písmeno L na začátku obchodu vymysleli kamarádi grafici. Písmeno L doplnilo název ateliéru a tak vznikla značka pro interiérové doplňky. Jedná se o slovní hříčku: LOOOOX znamená looks by OOOOX, tedy doplňky, jež sami navrhujeme. Druhý význam je luxury by OOOOX a odkazuje k doplňkům, které nakupujeme jinde hotové.

Máte vlastní síť dodavatelů doplňků a řemeslných prací?

Se stálou skupinou dodavatelů doplňků nespolupracujeme, žádný nedokázal plně pokrýt naše požadavky na doplňky, vybíráme tedy napříč různými dodavateli a značky pro nás nejsou primární volbou. I proto vznikl obchod LOOOOX, který splňuje naše představy o interiérových doplňcích. Na všechny interiérové práce máme ovšem stálý tým lidí a klientům je doporučujeme. Dokonce pro klienty vymýšlíme motivační program, abychom jejich volbu podpořili. Nad rámec autorského dozoru děláme totiž ještě celý projektový management – řešíme, kolik a komu platit, kam jít na schůzky a další administrativní věci. Je to poměrně náročné, a tak musíme spolupracovat s totožnými lidmi, kteří náš systém znají a na které se můžeme spolehnout. 

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Obchod LOOOOX se nedávno přestěhoval z Vltavské do holešovické M Factory.

Dodáváte sortiment i jiným ateliérům?

Zatím spolupracujeme s několika designérkami a ateliérem SMLXL, který spoluvlastní naše švagrová Klára. Jejich rukopis je nám velmi blízký, koneckonců architektky vzešly z našeho ateliéru.

Navrhujete pouze interiéry. Proč?

Vždy mě interiéry bavily více, ale není to tak, že by nikdo z ateliéru neuměl nakreslit dům. Dobrovolně jsme se ovšem rozhodli soustředit se na interiéry. Přišlo nám, že vnitřky domů brali všichni za něco, co se tak nějak samo vytvoří – s Jakubem jsme se rozhodli, že začneme podnikat právě v tomto směru. 

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Interiér půdní vestavby v Ostrovského ulici.

Dnes děláte jen rezidenční interiéry. Proč?

Dříve jsme dělali i komerční interiéry, ale člověk musí získat rutinu, aby ho nic nepřekvapilo. Postupně jsme se začali profilovat a mířit směrem k bydlení. Je nám bližší i z osobního hlediska: u komerčních realizací někdy musíte projít přes řadu manažerů, kteří často nemají jasné priority. Naopak privátní klientela o svých financích rozhoduje daleko zodpovědněji a tomu odpovídá i výběr.

Když navrhujete interiér hotového domu, spolupracujete s autorem návrhu?

Na začátku takové realizace je ze strany architekta domu trochu blok, který chápu. Pouští si přece do díla další architekty, kteří začnou jeho práci revidovat z hlediska funkce a kdoví čeho ještě. Většinou se nám podaří složité začátky překlenout. Když jsme vytvářeli interiér rodinného domu v Osici, architekt byl zpočátku nedůvěřivý, bál se, že mu narušíme architekturu domu. Ujistili jsme ho, že se bát nemusí, že pracujeme s danou konstrukcí a do fasády nezasahujeme. Nakonec nám děkoval a uznal, že jsme jeho práci podtrhli a s výsledkem je i on spokojen.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Architekt domu v Osici, pro který OOOOX vytvářel interiér, se nejdříve bál, aby mu ateliér nenarušil stavbu. Jeho obavy se nenaplnily.

Jak řešíte nevhodně navržené prostory?

Když k nám přijde někdo s hotovou a nevhodnou studií, přistupujeme k tomu jako k developerskému projektu – smažeme příčky. Spousta architektů řeší jen vnější pohled na dům. Pro nás je na prvním místě dispoziční uspořádání a funkce, až pak následuje design. Často převracíme dispozice prostor a hledáme možnosti tam, kde by je nikdo nečekal, což si jako architekti můžeme dovolit.

S jakými chybami se u klientů setkáváte?

V České republice lidé hodně pochybují. Někdy se nám nedaří přesvědčit klienty, že náš tým řemeslníků je osvědčený a když si je lidé zvolí, celý proces realizace  se výrazně zjednoduší. Máme za sebou téměř 150 realizací a z nich i množství jak negativních, tak pozitivních zkušeností. Ne nadarmo se říká, že chybami se člověk učí. 

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Součástí projektů OOOOX jsou často také umělecká díla; například Jany Kolářové a Aleny Bergeman. Výjimkou není ani jeden z bytů v komplexu Cornlofts.

SKANDINÁVIE JAKO INSPIRACE

Jak navrhujete?

Skoro vůbec neskicujeme, skici není jak uchovávat a navíc jim chybí měřítko. Vše se rovnou rýsuje. V návrhu si zakládáme na kvalitních vizualizacích, které klientům ukážou, zda se ubíráme správným směrem a co mohou ve výsledku očekávat.

Kolik je vás dnes v ateliéru? Jak si dělíte úkoly?

Momentálně je nás sedm. Vše, co od nás vychází, kontroluji já. Do některých projektů vstupuji více, do jiných méně. Každý z našich architektů musí samostatně zvládnout proces od začátku do konce a má na starost až čtyři projekty. Na projektech často děláme ve dvojicích, Jakub má na starosti spíše exekutivu, strategie a rozvoj firmy. Stážisty nebereme, spolupracujeme jen s architekty s praxí, jelikož mají část odpovědnosti za organizování celé stavby.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Vizualizace interiéru na Dvořišti.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Zemanka, jeden z rozpracovaných projektů ateliéru.

Odkud čerpáte inspiraci pro navrhování?

Třeba při cestování. Když cestujeme, pronajímáme si designové byty, nebydlíme hotelech a  chodíme nakupovat téměř jen do obchodů s designem, nebo na večeře do restaurací, které nás zajímají i z pohledu interiéru. Bydlení v bytě nám umožňuje pozorovat, jak místní žijí, turisty téměř nepotkáváme. V tomto směru se nám líbí Skandinávie.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Cestování jako jedinečná inspirace.

Co  bychom se od Skandinávie mohli naučit?

Lidé tam mají jiné cítění pro design, pro ně je to samozřejmost. U nás se design většinou považuje za luxus či nepříjemnou výstřednost. Když jsme například procházeli ulice Amsterdamu, viděli jsme v oknech lustry Zettel`z od Ingo Maurera, v jiných další kusy nábytku od ikonických designérů. Mají samozřejmě jiné možnosti a historii, a i proto získali vybroušenější styl. Nepotřebují složitost a lesklé věci. Přesto si myslím, že se stav u nás zlepšuje.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

Nápady čerpali Radka a Jakub mimo jiné v Amsterdamu.

Jaké realizace studia byste zdůraznila?

Ráda pracuji na realizacích, které jsou v něčem nové a kde nemusíme kopírovat představu klienta, kterou okoukal někde jinde, byť v našich realizacích. Užívala jsem si projekt Tivoli, kde jsme kombinovali secesní byt a moderní solitéry. Druhým pólem jsou pak asketické interiéry jako 12 lofts. Do každého projektu se musíte vžít, jako byste ho dělali sami pro sebe, ale zároveň je třeba nechat klientovi prostor pro jeho vyjádření. Každý náš projekt je jiný, protože i klienti jsou různí. Nesmíte vytvářet interiér, který vypadá dobře jen na fotografiích. Musí být především funkční.

Architekt - Radka Valová z ateliéru OOOOX: Fotogenický interiér nestačí

 

Na funkci interiéru myslel ateliér OOOOX nejen v projektu 12 lofts.

Radka Valová navrhla byt i pro projekt SQUAT iD23. Mísí se tu secesní a ostře geometrické prvky. 

OOOOX

www.oooox.com

Osadní 35

Praha 7
170 00

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...