Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

RED CAFE: Prostor nasycený jídlem

RED CAFE: Prostor nasycený jídlem

Navázat na jasně definovanou prezentaci společnosti je vždy těžkým oříškem. Na rozdíl od běžných firemních kantýn je restaurace RED CAFE pro Vodafone příkladem, jak se může designérovi podařit zdárně překonat obtíže komerčního projektu. O zdařilý kompromis mezi tvůrčí svobodou designéra a jasně vytyčeným zadáním se postaralo studio IO, v čele s architektem a designérem Lukou Križkem.

Restauraci v současné době již nahradilo nové řešení od totožného designéra - Red CAFE, ale její koncept byl tak nadčasový, že jsme se jej rozhodli zprostředkovat alespoň zpětně.

Nad barem vznikla praktická tabule, na kterou lze psát či kreslit křídou denní menu či jiné laskominy. Tento princip se ujal, protože jej nalezneme i v následující podobě Red CAFE, která vznikla v témže prostoru v roce 2015.

Požadavkem zadavatele bylo použití pro společnost charakteristické červené barvy, která je příhodná i pro aplikaci v gastronomii - umocňuje smysly a zejména pak chuť. „Cílem bylo vytvořit prostor lehce zapamatovatelný, ze kterého si návštěvník odnese nejen zážitek z dobrého jídla, ale hlavně nevšední zážitek z interiéru“, popisuje záměr architekt a designér Luka Križek.

Koncepce prostoru se odvíjí od základních tvarů použitého nádobí, které jsou zjednodušeny a ozvláštňují celý prostor. Navzdory použití značného množství výrazných prvků - stropního osvětlení ve tvaru pekáče s neonovými trubicemi v nejrůznějších tvarech od pečeně kuřete po prase, světel ve tvaru metliček, okenních paravánů formovaných podle vařeček, polic z kastrůlků, lavic čalouněných látkou evokující typické kárované utěrky, příborových obkladů sloupů nebo zrcadel a tabulí a lá prkének na maso, působí interiér uceleným a promyšleným dojmem.

Všechny tematické prvky vychází z originálních návrhů studia IO a byly vyrobeny na zakázku firmou Bezvoda, která se specializuje na kovářské a zámečnické práce.

„Interiér čerpá z prostředí domácí kuchyně. Známě předměty přeměňuje na ikony, důvěrně známé prvky stylizuje do jednoduchých forem. Změnou přirozeného měřítka i funkce daných předmětů posouvá vnímání těchto prvků jakožto hravých symbolů“, definuje filozofii prostoru Luka Križek.

Jan Padyšák graficky znázornil tvary neonových trubic ve velkých stropních „pekáčových“ světlech, které jsou ohýbány ve tvaru pečené kachny, kuřecích stehýnek či špekáčků.

„Koncept RED CAFE byl vymyšlený již v roce 2010 a hledali jsme pro něj potencionálního zákazníka. V roce 2012 nás oslovila společnost Vodafone do výběrového řízení na jejich restauraci a my jsme s tímto konceptem v soutěži uspěli. Trvalo ještě další dva roky, než se koncept zrealizoval“, říká Luka Križek.

„Na komerčních realizacích je příjemné to, že se nejedná o prostor uzavřený za dveřmi, ale většinou jde o veřejně přístupné místo, které je následně viděno velkým množstvím lidí. Tím, že nepracujete pro soukromého klienta, u kterého musíte jednoznačně respektovat jeho přání, a pracujte pro „anonymní korporát“, máte zde daleko více volnosti a svobody projevu“ poukazuje na pozitiva komerčního projektu Luka Križek.

Osobitý interiér byl doplněn dřevěným nábytkem. Stoly a sezení vytvořily společně s podlahou stabilní dřevěný základ, na kterém se daly vystavět extravagantní sochařské instalace a prostor i přes množství doplňků nepůsobil nejednotně nebo zahlceně. Tomuto faktu napomohla kromě barev také celková otevřenost a světlost prostoru.

I když většina interiérů obvykle vychází z neutrálního základu a atmosféru poté dotváří zajímavými detaily - v tomto případě autor postupoval obráceně a dokázal nás přesto přesvědčit, že i tento přístup je možný aplikovat, pokud se k němu přistupuje s notnou dávkou citu a empatie.

Výrazně řešené vchody na toalety ve tvaru mužské a ženské siluety jsou jedním z dalších originálních prvků restaurace, které se opakují i v realizaci Red CAFE z roku 2015.

Studio IO bylo založeno v roce 2007 architektem a designérem Lukou Križkem, který od roku 2011 spolupracuje s inženýrem Radkem Bláhou.

Odstíny dřeva provází celý interiér, od podlahy přes zrcadlo až po minimalisticky pojaté sezení, které však nepopírá skulpturální kvality. Atmosféru pak dotváří kárované polstrování, které je citlivě voleným přechodem mezi neutrální dřevěnou texturou a výraznými doplňky prostoru. Kromě této funkce, je kárované polstrování také nositelem vlajkového odstínu společnosti a odkazuje na tradiční vzorované utěrky. Vzhledem k tomu, že interiér je vybudován na základě obecně známých a zjednodušených prvků, stal se také nadčasovou reflexí tradiční kuchyně.

Red Cafe se dostalo také na short list v prestižní celosvětové soutěži v Londýně - Restaurant and bar design award 2015.

Materiálová a barevná paleta využívá přírodního dubového dřeva, černého kovářského železa a rázné červené barvy, kterou známe z loga zadavatele. Vzhledem k limitovanému rozpočtu však bylo nutné akceptovat původní minerální kazetový strop a keramickou dlažbu v dekoru dřeva. Designér se tento fakt snažil alespoň částečně zakrýt výraznými prvky interiéru, které přirozeně odvedly pozornost od tohoto drobného nedostatku.

Většina nábytku byla příjemně zaoblena, čímž autor navázal na výzdobu restaurace - metličky a pekáče bez ostrých rohů. Sám atmosféru popisuje: „Ocitáte se v kuchyni u milované babičky, ve které se vám nemůže nic stát, nástrahy se ztrácí a nahrazují je teplé, vizuálně i hmatově příjemné předměty.“

Co dnes můžete ochutnat v Red CAFE? Místní nápaditou kuchyni čerpající ze všech koutů světa provozuje firma Stones Catering.

Dnešní podoba Red CAFE vychází z přírodních a kvalitních materiálů v interiéru i kuchyni. 

Restaurace RED CAFE sice již v současné době neexistuje, avšak její odkaz žije dál - namísto ní dnes naleznete na stejné adrese Red CAFE, které pochází opět ze studia Luky Križka. I o tomto, diametrálně odlišném projektu se můžete již brzy dočíst na našem blogu.

______________________________________________________________________________________

RED CAFE

Budova Vodafone, náměstí Junkových 2, Praha 5

PO-PÁ 7:30 - 18:00

www.redcafeprague.cz

SaveSave

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Alexander Dobrovský

Publikováno: 23.08.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...