Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rolls-Royce: Automobilový luxus z Anglie

Rolls-Royce: Automobilový luxus z Anglie

Vytříbené šampaňské nezachutná, pokud nemá těsně pod čtyři stupně. Podšívku smokingu je potřeba ušít z pravého hedvábí, jinak kouše. Chutný doutník nemusí být nutně z Kuby, hlavně když je zabalený do listů z horní části tabákovníku. Na zápěstí se hodí švýcarské hodinky, jen ať nejsou digitální. A když jde o auto, stačí limuzína, pohodlná a celá v kůži, nemusí to být zrovna Rolls-Royce. Ale co kdyby byl…

Už když se v květnu 1904 viděli Henry a Charles poprvé v jednom z manchesterských grandhotelů, usmysleli si, že chtějí vyrábět ta nejlepší auta na světě. O dva roky později založili automobilku nesoucí jejich příjmení. Letos oslavil Rolls-Royce na jihu Anglie 110 let a otevřel zastoupení už i v České republice. Jeho vozy patří mezi ty nejluxusnější na trhu. Ať už jde o model Wraith, Ghost, Phantom nebo nejnovější Dawn. Za ta léta se změnilo mnohé, přístup k zákazníkům ale zůstal stejný.

Modelová řada Phantom.

Premisy, ze kterých vychází ti největší gentlemani, možná připomínají puntičkářství, ale Frank Tiemann z Rolls-Roycu by se nad nimi pousmál. Luxus je přeci nepřeberný a pro každého znamená něco jiného. Auta nevyjímaje, a tak jsou Britové připraveni splnit každé přání. Jeden ze zákazníků si vysnil limuzínu v barvě autíčka, které měl jako dítě. Jiný chtěl dřevěné obložení v interiéru ze stromu, který mu rostl na zahradě.

Rolls-Royce má pro každého něco. Na sedadla automobilka používá výhradně kůži staženou z vlastních býků. Žijí vysoko v bavorských Alpách, aby je neštípali komáři. Proto je kůže tak pevná. A také pružná, na rozdíl od krav totiž býci nerodí, tudíž nemají strie.

Čalounění na stropě pak může být osazené víc než 1300 malými žárovičkami, které se rozzáří jako noční obloha. Na přání s oblíbeným souhvězdím nebo tak, jak hvězdy svítily v den, kdy jste se narodili. V továrně v Goodwoodu dokonce mají jediného pána, který ručně maluje ikonickou linku po boku vozu. Hodiny a hodiny denně.

Když ani to nenavnadí, má britská automobilka v kufru schovaný jeden nesmírně romantický příběh. Na protáhlé kapotě je každé auto osazené soškou vysvlečené okřídlené dámy. Jmenuje se Spirit of Ecstasy, tedy duch extáze, a předlohou jí stála modelka Eleanor Thortonová, asistentka a milenka lorda Montagua z Bealuie. To byl přítel Henryho Royce a Charlese Rollse, koupil si od nich vůz a nechal si od sochaře vymodelovat svou milenku na příď auta, aby ji vozil pořád s sebou.

Tím však příběh nekončí. Když se totiž milenci den před Silvestrem 1915 plavili do Indie, jejich parník ve Středozemním moři potopila německá ponorka. Lord se zachránil, Eleanor ne. Zakladatelé automobilky ovšem začali sošku Eleanor, tedy Spirit of Ecstasy, používat na všech svých vozech. Aby si každý majitel Rolls-Roycu mohl její památku připomenout.

Rolls-Royce nevyrábí stovky tisíc vozů ročně, ani neprodává v každé zemi světa. Dělá vozy, které nejsou pro každého. V nadsázce je třeba mít nějaký ten šlechtický titul a pořádnou noblesu, jinak to nebude ono. Reálně postačí pár milionů na účtu, ona podšívka z hedvábí, doutník z Kuby a šampaňské, které pro správné vychlazení můžete na pár minut dát do osobní ledničky pod zadními sedadly. Jsou tu i sklenky. A místo, to je důležité, na dvě láhve.

Rolls-Royce se stal součástí příběhu z bytu iD23B, o který se zasloužila Radka Valová z ateliéru OOOOX.


Rolls-Royce Motor Cars Prague
Pařížská 30, Praha 1
 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Matěj Skalický Autor:
Matěj Skalický

Foto: rolls-roycemotorcars-prague.cz, Dagmar Vyhnálková

Publikováno: 17.03.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...