Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Pohovka, to je takový nábytkový univerzál. Dá se do ní zabořit s knížkou a zapomenout na celý svět, usnout u televize nebo dlouze vykládat. Kočky je rády trhají svými drápy, singles na nich nezřídka večeří a děti na ně rády vylévají cokoli, co mají zrovna po ruce. Proto by měla být z kvalitních materiálů, pohodlná a její tvar by měl vyzývat k usednutí nebo ulehnutí.

Křeslo, to je naopak takový trůn. Usednout do křesla je něco úplně jiného, s rukama ležérně uloženýma na opěradlech si každý ve skrytu duše připadá tak trochu jako král. Na pohovce se dobře lenoší, z křesla se naopak dobře udílejí příkazy. Někomu se vládne lépe z robustního koženého oldschoolu, jiný se bude cítit jistější obklopen vzdušným, minimalistickým tvarem. I proto není radno výběr podcenit, aby se pak takový král necítil spíše jako princezna na hrášku. V následujících odstavcích najdete několik skutečně výjimečných tipů od předních tuzemských prodejců nábytku, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Pokud jste designový gurmán a kvalitní vybavení vám nedá spát, určitě si přečtěte také náš článek o nejlepších evropských nábytkářských značkách (po publikaci zde přibyde prolink), na který tento výběr plynule navazuje.

Výrobci designového nábytku si často pohrávají s názvy, výjimkou není ani Ladle (v překladu „naběračka“) od Arflexu. Proč zrovna naběračka? To je jednoduché, stejně jako sousto horké polévky v naběračce si i lidské tělo může v Ladle připadat v bezpečí, ohraničené, líně se přelévající a vždy nacházející pohodlnou polohu v náručí výplně z tvarované polyuretanové pěny. Návrh je tak trochu návratem do 60. let, mírné retro v mezích estetického zákona. Rám tvoří kov a základna je dostupná v dřevěném, kovovém nebo otočném kovovém provedení. Ladle najdete v nabídce dodavatele Stockist.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Designéři sedacího nábytku svým dílům rádi dávají názvy týkající se objetí. Název sedaček Favn značky Fritz Hansen možná působí na první pohled tajemně, ale jde pouze o dánský překlad tohoto slova. „Chtěl jsem pohovku modelovat trochu jako mušli, která bude působit nedobytně na povrchu, ale velmi pohodlně a organicky uvnitř,“ řekl o ní její návrhář Jaime Hayon. A pokud se podíváte na dostředivý tvar bočních opěradel a celkový tvar pohovky, skutečně se zdá, jako by jen čekala na svou druhou část, která ji zvrchu jako mušli přiklopí. Otázkou je, jestli by to díky její pohodlnosti uvnitř uvězněným vadilo, nebo by naopak ocenili fakt, že už z ní nemusejí vstávat. Stockist nabízí tuto sedačku v několika barevných variantách, díky nimž získává tato pohodlná „past“ univerzální rozměr.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Kolekce křesel od B&B nese název Husk (tedy slupka), připomíná spíše však polstrovanou skořápku vajíčka. Křeslo vás svým tvarem příjemně obejme a jeho měkké a nadýchané polstrování zaručí, že se vám z něj nebude chtít vstávat. Díky škále barevných možností se hodí do všech možných prostor a dá se kombinovat s nejrůznějšími styly v zařízení bytu. Snese vedle sebe jak starosvětské klavírní křídlo, tak moderně zařízenou knihovnu. „Ti, kdo se na křeslo podívají, musí skrze zrak pocítit fyzické i psychické pohodlí,“ řekla o kolekci její autorka, designérka Patricia Urquiola. Křesla Husk i další produkty od B&B můžete zakoupit u Konsepti.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Stejný dodavatel pak nabízí skutečný skvost mezi designovým nábytkem. Stylové křeslo LC4 nebo-li Le Corbusier 4 Villa Church pochází z kolekce nábytku, pojmenované podle slavného designéra, který mimo jiné položil základy moderního nábytkového designu. Návrh LC4 pochází z roku 1928 a zdůrazňuje vztah mezi polstrováním a kovovým rámem tak, aby bylo dosaženo elegantní a plynulé linky. Výhradní producent značky Le Corbusier, Cassina, pak provedení křesla upravil pro 21. století především ve škále nabízených barevných motivů podušek. Rám však od třicátých let zůstal v provedení chladivého kovu se zbytkem konstrukce v temnějších barvách, která jen zdůrazní neotřelý tvar křesla. LC4 Villa Church je jednoduše designový klenot, který patří do každého stylového domova.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Název pohovky Rest sofa od Muuto asi není třeba dále rozebírat. Kde jinde si odpočinout, než na něčem, co má odpočinek přímo v názvu? Kovová základna a dřevěný rám drží pohodlnou výplň z peří nebo pěny, to vše stojí na bytelných nohou z dubové dřeva. Potah je na zip a dá se proto jednoduše sundat a čas od času vyprat. Autoři zkrátka počítají s tím, že se na Rest sofa bude někdo povalovat od rána do večera. Stačí se jen podívat na fotografie a člověk se jim nemůže divit. Najdete ji v nabídce dodavatele DesignVille.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Výraz „lounging“ znamená v přeneseném významu něco jako posedávání a relaxování. Kolekce sedacího nábytku Fly Lounge od &tradition dodává tomuto slovu nový rozměr. Ať už si zamilujete pohovku, křeslo nebo obojí, relax vás nemine. Tvar sedaček vám nevnucuje žádnou konkrétní pozici a jak už název kolekce napovídá, doslova si tak můžete na sedačkách poletovat, jak se vám zlíbí. Výplň a polštáře se dají libovolně přesouvat, opěradlo je speciálně navrženo pro co největší komfort při posedávání. Tohle je zkrátka vysoká škola pohodlí, která si však zároveň díky ladným liniím dubového dřeva a matnému barvení zachovává eleganci. DesignVille si zkrátka umí vybrat, s jakým zbožím přijít na trh.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Zvrásněné Togo Michela Ducaroye je na trhu už přes 40 let, přesto zůstává stálicí mezi designovými pohovkami. Jeho ergonomický tvar s pěnovými výplněmi různé měkkosti a prošívaným potahem z něj dělá nadčasový kus, který dodá každé domácnosti styl a punc modernity. Togo je u Ligne Roset dostupné v mnoha variantách – od čistých barev až po kárování – a umožňuje tak přizpůsobit si sedačku vlastním potřebám. Každý má domov zařízený jinak, Togo se však díky široké adaptabilnosti svých vzorů může hodit téměř kamkoli. Od roku 2007 se navíc vyrábí i model pro děti, aby i ony mohly na chvíli spočinout v posezení pro dospělé.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Ligne Roset je ale všestranný dodavatel a tak nabízí i stylově zcela odlišnou sedací soupravu Confluences od Philippa Nigra. Takzvaný princip protiformy, kdy do sebe jednotlivé části zapadají jako puzzle nebo jin a jang, je moderním přístupem k navrhování nábytku, který jde proti tradiční jednolitosti a soudržnosti formy. Milovníci neotřelého designu a odpůrci klasické symetrie budou nadšeni, vzdušný koncept Confluences dělá z této sedačky ideální kus do každé mladé a svěží domácnosti. Pěna zabalená v kvalitním polyesterovém šití stojí na neviditelných opěrách z odolného plastu se základnou z pájeného kovu. Konstrukce je pak lehká a dá se s ní jednoduše manipulovat.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Moderně-historizující anglický styl, tak působí na první pohled kolekce sedacího nábytku Byron od Beaumont and Fletcher. Čisté linie, tradiční řemeslná konstrukce, tlumené barvy, není snad lepšího zástupce uhlazené aristokratické elegance, než křeslo Byron. Na nějaké takové snad usedal i Sherlock Holmes, když obklopen dýmem ze své fajfky řešil nějaký zapeklitý případ. Pokud chcete mít doma svůj vlastní kousek Londýna, ptejte se na kolekci křesel a pohovek Byron u Silkwood.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Pro skutečné aristokraty má Beaumont and Fletcher připravenu další lahůdku jménem Grenville. Jde o typické chesterfield sofa, s hluboko zapuštěnými knoflíky, prošívaným koženým čalouněním a nízkým sedákem. Do stran vybíhající opěradla připomínají vodu tryskající ze slavnostního vodotrysku, členité nohy dotvářejí dojem absolutního luxusu. První chesterfield sofa spatřilo díky lordu Chesterfieldovi světlo světa v 18. století a Greenville je výtečným zástupcem tohoto nadčasového, nestárnoucího modelu.

Nábytek - Sedací nábytek: Mezi londýnskou mlhou a radikálními formami

Vybrali jste si z naší nabídky? Oslovily vás neotřelé a odlehčené modely, nebo jste zatoužili po londýnskou mlhou prosycených bytelných kusech? Výše uvedená křesla a pohovky byly jen ochutnávkou, přední tuzemští dodavatelé toho nabízejí mnohem více a my vám můžeme více než doporučit osobní návštěvu jejich kamenných prodejen či portfolio jejich e-shopů. Každému se líbí něco jiného a definovat vlastní vkus není vůbec jednoduché, z toho důvodu jsou zde zkušení odborní prodejci, kteří vám ochotně poradí a navedou vás tím správným směrem.​  

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: Arflex, Fritz Hansen, B&B, Cassina, Muuto, &tradition, Ligne Roset, Beaumont and Fletcher

Publikováno: 18.02.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...