Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Snové, povznášející a hravé návrhy francouzské značky Petite Friture

Snové, povznášející a hravé návrhy francouzské značky Petite Friture

Značka Petite Friture navrhuje kolekce plné emocí, snové atmosféry a poezie. Snaží se vdechnout všednímu interiéru humor, hravost a eleganci. Společnost byla založena roku 2009 a přes deset let hledá svými odvážnými, inspirativními a neobvyklými produkty cestu k jinakosti. Každý kus je začátkem neobyčejného příběhu. V portfoliu značk najdete osvětlení, domácí i zahradní nábytek, drobné dekorace i tapety.

Hledáte ten pravý kousek, který váš interiér rozveselí? Zkuste Petite Friture. 

Ikonickým produktem značky je závěsné světlo Vertigo od Constance Guissetové, které nadchlo nejednoho odborníka. Chtěla jsem navrhnout světlo, které bude poctou grafickému designu," říká o něm. Je vyrobeno ze skleněného vlákna a stuh z polyurethanu, které se umisťují ručně. Světlo tak získalo drátěný vzhled, ale zůstalo neobyčejně lehké. To mu dovoluje jemný pohyb, který umí vykouzlit nádhernou hru světel a stínů. 

Dostupné je v několika rozměrech (velké a malé) a barvách (černé, bílé, tmavě zelené, kobaltově modré, měděné a v žíhané kovové úpravě beetle). Zabydlelo se ve stálé sbírce Muzea moderního umění v New Yorku, ale i v mnohých domácnostech, hotelech a restauracích. Vyniká jako solitér i v kombinaci. 

Hravý design je značce Petite Friture vlastní. Hravost ale není samoúčelná, většinou poskytuje kromě estetické funkce i prostor k přemýšlení. Předměty mívají skryté další dimenze. Skvělým příkladem jsou zrcadla Francis, které též navrhla Constance Guissetová. Zachycuje hru pigmentů, které odkazují k procesu stárnutí zrcadel – oxidaci, ale také k míšení dekorativní kosmetiky při nanášení make-upu. Dostupné je ve dvou velikostech, dvou barevných kombinacích a také jako kapesní zrcátko. 

Tomuto zrcadlu Petite Friture dovolila prozkoumat svou horizontalitu a přetvořila jej do celé skupiny odkládacích zrcadlových stolků. Dostupné v několika rozměrech, dvou barevných akvarelových kombinacích s tělem v černé a bílé. Svoji ranní kávu či odpolední čaj díky nim budete servírovat jako na hladinu jezera. 

Do dalších dimenzí hledí i moderní váza Narciso, za níž stojí Giorgia Zanellatová. S mýtem o Narcisovi v mysli navrhla dvě varianty vázy, které podporují krásu květin, kterým slouží. Giorgia vázy navrhla jako svou školní práci. Jedna je klasická vertikální, druhá vynikne spíše na konferenčním stolku v ploché aranži. Kombinace skla a zrcadlového povrchu je mystická, a zároveň moderní. Květinám dodává na důležtiosti, prostoru propůjčuje sofistikovanost a eleganci.

Značka se doslova zrodila s vůlí propagovat mladé talenty, které dokáží myslet mimo vytyčené škatulky. Katalog produktů je toho nejlepším důkazem. Mladá designérka americko-německého původu Hanna Emelie Ernsting stojí za opravdu odvážnými podnožkami Petstool, které nejsou jen kusem nábytku, ale spíše společníkem, který vám podrží a zahřeje nohy. Sam Baron zas navrhl dózu, která navazuje na kouzelné příběhy Alenky v říši divů, ale i na praktiky mistrů magie – bílou dózu s králičíma ušima s přiléhavým názvem Curiosity (zvědavost). Dózy ve tvaru tučňáka Ping navrhl Andras Rigler ze vzpomínky z dětství. 

Kromě doplňků a dekorací vytváří značka Petite Friture i papírové tapety. Jejich vzory jsou výrazné a dostupné v několika barevných provedeních. Z pestré paletové kolekce si vybere každý. 

Australské duo Daniel To a Emma Aiston vytvořilo lampy Cherry. Pyšní se minimalistickým designem s hravým detailem. Hliníkové stínidlo poskytuje díky poklopu z plexiskla rozptýlené světlo. Na dně lampy umístěna kulička – jako perla ve šperku, jako třešnička na dortu, po které lampa dostala své jméno. Svítidlo bylo navrženo rovnou ve dvou barevných variantách – bílé stínidlo a zlatá kulička, nebo černé stínidlo a kulička se zrcadlovým kovovým povrchem. Vybrat si můžete úzkou či širokou verzi, nejlépe vypadají v kombinaci.

S vybranými produkty francouzské značky Petite Friture se můžete seznámit v ve vinohradském showroomu Designpropaganda nebo v podolském showroomu designových světel Hagos. 


 Designpropaganda 

Vinohradská 34, Praha 2

Hagos

Nedvědovo náměstí 14, Praha 4

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...