Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Spisovatelské doupě od Architectare propojuje jednoduchou stavbu s přírodou

Spisovatelské doupě od Architectare propojuje jednoduchou stavbu s přírodou

Každého z nás inspiruje něco jiného. Někoho zajímavá společnost, jiné příroda. Pro brazilského spisovatele platí ta druhá část. Proto se rozhodl zadat architektům z brazilského studia Architectare projekt, který by mu poskytl místo, kde bude cítit inspiraci pro práci a přitom ho nebude nic rušit. Jako ideální prostor pro vytvoření takového útočiště tak posloužil pozemek nacházející se mezi dvěma národními parky v Brazílii, kde může majitel tiše meditovat a nechat se inspirovat okolní neporušenou krajinou.

Domek opravdu není veliký. O své rozloze 31 m2 slouží převážně jako klidné místo pro práci. Skládá se ze čtyř částí: vstupní haly, ložnice, koupelny a verandy. Jediné, co zde chybí k pojetí domku jako stálého obydlí, je kuchyně.

Projekt je zajímavý použitím přírodních stavebních materiálů. Domek má ocelový skelet, který nechali architekti obložit kamennou obezdívkou. Domek tak díky kameni a dřevu výborně zapadá do svého okolí a zůstává poměrně nenápadný. Střešní krytina je kovová a prosklené okenní otvory mají hliníkové rámy.

Na celém přístřeší je znát důkladné propojení s přírodou. V ložnici, která tvoří nejrozsáhlejší část domu, najdeme prosklenou boční stěnu, ze které je krásný výhled do zahrady. Rovněž se zde nachází vchod na menší dřevěnou verandu, která má půdorys ve tvaru trojúhelníku.

K zútulnění ložnice architekti použili dřevo – vznikla z něj nejen podlaha, ale i strop a nábytek. Další přírodní prvek sem pak vnáší dvě kamenné protilehlé stěny, které se zachovaly i jako součást interiéru.

Architectare se podařilo využít naplno potenciál přírodních materiálů. Budova výborně zapadá do okolní zeleně a svou jednoduchostí poskytuje vlastníkovi potřebné místo k soustředění a koncentraci, ale také nekonečný zdroj inspirace: stačí vyhlédnout z okna či vyjít ze dveří.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Leonardo Finotti

Zdroj: architectare.com, archdaily.com

Publikováno: 16.04.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...