Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Spojením historie a inovace vznikla unikátní fasáda ze skleněných cihel

Spojením historie a inovace vznikla unikátní fasáda ze skleněných cihel

Nápaditě pojatá fasáda obchodního domu není v evropských metropolích zcela pravidlem. V dnešním globalizovaném světě začínají vypadat obchody na různých místech Evropy mnohdy podobně, vytrácí se lokální charakter místa a často i lokální produkty. Majitel obchodního domu na amsterodamské obchodní třídě vsadil na originalitu a na to, že nápaditý design lidé ocení. A udělal dobře.

Vše začalo tak, že architekti z nizozemského studia MVRDV dostali za úkol od svého klienta (Warenar Real Estate) vytvořit vlajkový obchodní dům, ve kterém se bude propojovat historie nizozemského hlavního města s moderní architekturou. Dům se nachází na obchodní třídě plné luxusních značek nedaleko muzea moderního umění Stedelijk a národního muzea Rijkmuseum v samotném centru Amsterodamu. Zajímavé je, že tato nizozemská „Pařížská“ byla původně rezidenční a nikoliv komerční oblastí města.

Hlavní myšlenkou celého projektu se stalo sklo. Architekti Winy Mass, jeden ze zakladatelů studia v roce 1993, Gijs Rikken a Mick van Gemert se rozhodli, že ho použijí pro značnou část venkovní fasády. Nemohlo však zabírat celou čelní plochu, protože v Amsterodamu jsou jasně dané stavební podmínky s důrazem na to, aby byl zachován charakter města.

Dům tvoří čtyři patra a rozsáhlý sklepní prostor. Původní budova sice měla stejný počet pater, to nejvyšší ale prošlo důkladnou proměnou – výška domu se zvětšila a stejně tak střecha byla dobudována ve vodorovné linii. Nový obchodní dům je tak nyní o rozměr celého patra vyšší, než tomu bylo předtím.

Samotná fasáda se tak skládá ze čtyř úrovní. Tu nejvyšší tvoří dvě vikýřová okna s decentní střechou tradičního formátu za nimi. Třetí level je tvořen terakotovými cihlami, které tak plynule navazují na sousedící budovy. Dvě nejnižší patra pak tvoří dominantu celé budovy – mají totiž fasádu sice z cihel, ale zato skleněných.

Skleněná fasáda je propracovaná do nejmenších detailů, čímž maximálně napodobuje původní architektonickou podobu objektu. Omítka totiž zachovává i okenní rámy či polohu cihel. Zajímavý je rovněž přechod skleněných cihel na ty běžné terakotové – plynulost je zajištěna postupným vynecháváním skleněných cihel a převažováním těch terakotových.

K sestavení takové konstrukce bylo potřeba tří typů skleněných cihel a také rozsáhlá spolupráce s mnoha odborníky v dané oblasti, protože se jedná o úplně první konstrukci svého druhu. Samotné cihly vyrobila italská sklárna Poesia in Resana. Na vypracování technologických možností objektu pak tým spolupracoval s Technologickou univerzitou Delft, se kterou firma spolupracuje na think thanku a výzkumném institutu nesoucím název The Why Factory (Továrna Proč). Díky tomu se podařilo vymyslet strukturální řešení skleněné konstrukce. Na spojení jednotlivých cihel se použilo průhledné lepidlo, které nijak nenarušuje vzhled budovy, ale zároveň drží cihly pevně pohromadě.

Crystal Houses (v překladu Křišťálové domy) vytvářejí prostor pro pozoruhodnou obchodní vlajkovou loď, respektují strukturu svého okolí a se svou skleněnou konstrukcí sem přinášejí poetickou inovaci. Díky tomu mohou mezinárodní firmy kombinovat touhu po transparentnosti s lokálním prostředím a modernitu s dědictvím,“ popisuje záměr projektu jeden z jeho tvůrců, Winny Mass.

Dalším důležitým aspektem tohoto ojedinělého komerčního projektu byla i minimalizace odpadového materiálu. Sklo je totiž jako materiál nejenom vzhledově příhodné, ale je i naprosto recyklovatelné. Špatně vytvořené cihly se tak mohly opět roztavit a vytvořit znovu. Tato vlastnost dává také možnost majiteli domu fasádu během let poměrně snadno pozměnit, aby vždy vyhovovala aktuálnímu účelu budovy. Výjimkou byly pouze přídavné materiály převážně bezpečnostní a technické povahy. Architekti rovněž kladli důraz na obnovitelné zdroje. Topení zajišťuje čerpadlo umístěné 170 metrů pod zemí, které pomáhá zajistit ideální tepelnou konzistenci domu. Architektům ze studia MVRDV se tak v amsterodamském projektu povedlo spojit dvě na první pohled nepropojitelné věci: úctu k historickému jádru a touhu po inovaci.  

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Daria Scagliola & Stijn Brakkee, Poesia, MVRDV

Zdroj: archdaily.com, mvrdv.nl

Publikováno: 26.04.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...