Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Světlo místo zdi. Lucie Koldová v Kolíně ukáže své pojetí bydlení

Světlo místo zdi. Lucie Koldová v Kolíně ukáže své pojetí bydlení

Pro český design je to velká pocta. Na mezinárodním veletrhu interiérů IMM Cologne, který se koná od 15. do 21. ledna 2018 v Kolíně nad Rýnem, představí svou vizi bydlení Lucie Koldová. Designérka, kterou proslavila práce se světlem. Nedávno svůj návrh poprvé ukázala veřejnosti.

Co rok, to jiný designér. Kolínský veletrh každoročně v instalaci Das Haus ukazuje, jak profesionálové z celého světa vnímají současné bydlení. Když organizátoři oslovili Lucii Koldovou, bylo jasné, jaký prvek bude určující pro celý interiér: světlo. Designérka se v instalaci ptá, kolik nálad dokáže světlo vyčarovat. Odpověď je jednoduchá – nekonečno.

Designérka dostala k dispozici 180 metrů čtverečních a celou plochu rozdělila do zón. Centrální místnost, určenou ke společenskému dění, obklopují soukromější prostory.  Každý z z nich je pojatý jinak, vždy v závislosti na funkci. Jednotlivé pokoje však nedefinují zdi, ale světlo. Zatímco pro jeden prostor je určující reprezentativní osvětlení, jinde si Lucie Koldová hraje s intimní a klidnou atmosférou. Nechybí ani prostor pro přijímání hostů, práci a relaxaci. „V návrhu hraje hlavní roli světlo. To pak doplňuji nábytkem, který je mi blízký a zároveň dokresluje atmosféru,“ vysvětluje úspěšná designérka, která celou expozici pracovně pojmenovala Light Levels, tedy roviny či úrovně světla.

Lucie Koldová zároveň dodává, že jsou pro ni při navrhování stěžejní emoce. Nechtěla proto vytvářet studený a ryze architektonický prostor, nýbrž místo, které předá návštěvníkovi náladu a jistý narativ. Do hlavní místnosti tak například umístila svítidlo, které odkazuje k ohni jako srdci setkávání. Stěny šatny pak potáhla látkami a vytvořila tu Mekku módy, kterou chápe jako způsob sebevyjádření. „Je to takový osobní oltář krásných věcí, které sice nejsou živé, ale dělají člověku radost,“ popisuje designérka.

Cílem instalace je zároveň ukázat svítidla, které navrhla sama Lucie Koldová – představí tu hned dvě novinky. „Svítidla použitá v instalaci ideálně kombinují měď, sklo a dřevo. Zároveň jdou až k samé hranici toho, co je technicky možné,“ říká Dick Spierenburg, kreativní ředitel veletrhu IMM Cologne.

Na veletrhu tak Lucie Koldová opět ukáže, jak mocné dokáže být světlo. „Spolu s ním přichází do prostoru energie,“ říká. Pokud chcete vidět, o čem mluví, zamiřte v lednu do Kolína. Das Haus bude mít dveře otevřené.


Das Haus – Interiors on Stage

imm cologne, Hall 2.2

15.  21.01.2018

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: imm 2018, Studio Everbay, insidecor

Publikováno: 03.10.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...