Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tajuplná Casa Eminente odhaluje zapomenutou krásu Kuby

Tajuplná Casa Eminente odhaluje zapomenutou krásu Kuby

 

Tohle místo na mapě jen tak nenajdete. Prozradíme pouze, že se nachází v centru Prahy. Je totiž opředené tajemstvím, stejně jako receptury kvalitních kubánských rumů. Právě tady můžete ochutnat novinku z portfolia značky Moët Hennessy, která se specializuje na prémiové lihoviny: rum Eminente.

Vznikal pod rukama zakladatele firmy Césara Martího, který vyrůstal v kubánské provincii Villa Clara. Od dětství ho fascinovala pole s cukrovou třtinou a místní destilerie. Dokonce natolik, že se rozhodl zasvětit kvalitnímu alkoholu i svou kariéru a pod vedením slavného Josého Pabla Navarry, přezdívaného „první rumový mistr“, se naučil dělat ty nejlepší drinky. V rumu Eminente teď spojuje to nejlepší z Kuby – vytvořil nápoj, který je stejně bohatý a komplexní jako kulturní dědictví tohoto karibského ostrova.  

Ke kořenům Kuby se vrací i Casa Eminente, degustační prostor, který vznikal pod rukama architektky Ingrid V. Lermen a jejího ateliéru Intra Muros. Ingrid pochází z Brazílie a studovala ve Španělsku, proto pro ni bylo víc než přirozené pracovat s odkazy latinskoamerické a hispánské kultury. „Na Brazílii i Kubě mě baví, jak jsou lidé srdeční. Přátelskou atmosféru jsem se proto snažila dostat i mezi zdi Casa Eminente.“

Projekt dává na odiv tradiční řemeslo, nebojí se stárnout a zrát. „Je útulný, ale taky trochu divoký, a mysteriózní. Vybízí prostě k objevování a volá po dobrodružství,“ říká architektka. Opravdová krása tohoto projektu se podle ní skrývá v nedokonalosti a předmětech, na kterých se podepsal čas. Proto taky většina vybavení pochází z nejrůznějších antiků.

V Casa Eminente narazíte na materiály v jejich ryzí podobě, od surového dřeva až po odhalené zdivo. Špetku lesku a zároveň působivý kontrast přidává křišťálový lustr a zrcadlová stěna za barem, která slouží jako pomyslná výstavní skříň pro lahve a skleničky. Rovněž prostor opticky zvětšuje. 

„Hrála jsem si s neobvyklými kompozicemi i protiklady. Se světlem a stínem, s novým a starým, s luxusním a omšelým. Chtěla jsem oživit zašlou krásu zdí, stolků, křesel, sudů i opotřebených cestovních kufrů, jejichž genius loci a poetika mi byli velkou inspirací,“ říká autorka návrhu. Polstrované vintage vybavení navíc zaručuje lepší akustiku, stejně jako koberec. 

Přírodní materiály tu zastupuje mimo jiné taky ratanový nábytek, z něhož vznikly i svítilny. Významnou roli v projektu hraje rovněž zeleň, jež je nedílnou součástí všech architektčiných projektů a taky kubánské přírody – na přilehlé terasa vytváří pomyslný prales.

Ingrid V. Lermen zkrátka navrhla místo, které vám dovolí, abyste si špičkový rum a ostrovní atmosféru vychutnali všemi smysly. Můžete tu zpomalit a aspoň na chvíli si v zimě připomenout hřejivé paprsky slunce. 

„Prahu miluju, občas mám ale pocit, že se tu lidé neustále za něčím ženou. Zapomínají se zastavit a užívat si obyčejné radosti každodenního života. Casa Eminente do rušné metropole dostává trochu té latinskoamerické nátury, vřelosti i ryzího požitku. Nepřestane vás překvapovat stejně jako samotný rum, který je kubánský v každé kapce. Casa Eminente je zase kubánská v každém koutě,“ popisuje. 

Pokud se chcete přesvědčit, jak dokáže design podpořit zážitek z prvotřídního drinku a že Kuba toho skrývá daleko víc než jen turistické atrakce, Casa Eminente je to pravé místo. Stačí už jen dostat pozvánku…


Casa Eminente

MOËT HENNESSY

Interiérový design: INTRA MUROS

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Gabriel Britto | insidecor

Publikováno: 13.11.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...