Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

TAUN & HPL Service: Laminát, který toho snese opravdu hodně

TAUN & HPL Service: Laminát, který toho snese opravdu hodně

Jak a co při zařizování domova použít? Jaký je mezi materiály rozdíl a co od nich máme očekávat? Někdy aby se v tom čert vyznal. TAUN a HPL Service CZ jsou dvě firmy, které nabízejí kvalitní lamináty architektům a hlavně poradí, co je pro vás to pravé.

Firma TAUN vznikla v roce 1993 jako projekční architektonická kancelář. V roce 1995 začala spolupráce s francouzskou firmu Polyrey, která v té době hledala distributora pro Českou republiku. 

Polyrey vyrábí plošné interiérové a exteriérové materiály. Ty se používají v kompletním interiéru bytové výstavby i do obchodních center, školství, zdravotnictví a dopravy. Firma TAUN dnes mimo to spolupracuje s architekty, truhláři a stavebními firmami. Nabízí dodání několika značek: ResopalBushboardRichlite a další. A jaký je rozdíl mezi TAUN a HPL Service CZ?

HPL Service CZ nabízí také plošné materiály, ale liší se od společnosti TAUN nabídkou zastupovaných značek. „TAUN má exkluzivní smlouvu s firmou Polyrey a nyní zastupuje i další značky amerického vlastníka Wilsonart, který je největším výrobcem vysokotlakých laminátů na světě. HPL Service CZ obchoduje s dalšími významnými evropskými výrobci vysokotlakých laminátů a nabízí jiné speciální plošné materiály,“ říká jednatel firmy TAUN Miloslav Kočí. V nabídce HPL Service CZ jsou značky ValchromatDekodurViroc a další.

Co je na laminátu tak zajímavé? Vysokotlaký laminát je příjemný na dotek, povrchově a tepelně velmi odolný. Základem laminátu jsou kraftové papíry impregnované pryskyřicí. Tento plošný materiál má standardně tloušťku od 0,6 do 1,2 mm. Dále se lisuje na dřevotřískovou či MDF desku. Aby se deska nezkroutila, druhou stranu plochy pokrývá identický nebo levnější protitažný laminát. Vysokotlaký laminát se využívá pro komerční prostory, ale hodí se i pro uživatele, kteří chtějí kvalitní povrchy do svých domovů. „Lidé si často pletou umakart, tedy vysokotlaký laminát s laminem. Lamino je totiž jen dřevotřísková deska s dekorativním papírem,“ vysvětluje Miloslav Kočí.

Monochrom Vibration, nová kolekce firmy Polyrey, přišla se sněhobílou barvou Blanc Névé TOUCH B188, která působí velmi čistě a jemně. Materiál je povrchově odolný vůči praskání, nárazu a oděru. Snadno se udržuje a je barevně stálý pod umělým světlem.

Dnešním trendem je také černá a bílá kůže CUIR, která se dá například použít jako čelo postele. V portfoliu firmy nechybí ani mramor. Standardní rozměr desky je: 307 x 132 cm a tloušťka od 1,2 do 12,5 mm.

Německá firma Resopal vyrábí vysokotlaké lamináty, kompakty, kovolamináty a obklady do koupelen na speciálním voděodolném jádru. V nové kolekci LOOK BOOK je nabídka hlubokých matů Traceless i pastelových až sytých barev.

Vizuální novinkou kolekce Resopal LOOK BOOK jsou retrodekory Dancing Lines. Vyniknou na velkých plochách a jsou k sehnání v několika barevných provedeních. 

Dále nová kolekce nabízí Performance Textures s technologií na bázi akrylu s elektronickým vytvrzením povrchuPovrchová úprava má označení Traceless, na laminátu nezůstávají viditelné otisky prstů. A to hlavně oceníte na odstínech, které jsou velmi oblíbené: černá nebo antracitově šedá. Objekty potažené povrchem Traceless jsou navíc vhodné pro kontakt s potravinami. Firma Resopal je dodává ve formátu 305 x 132 cm v tl. od 0,8 mm. TAUN má skladem 9 unibarev v tomto na údržbu skvělém povrchu a kompaktní samonosné desky v tl. 10 a 12 mm v černé a antracitové barvě.

Traceless materiál se například použil na stolové desky v nových saunách po celé České republice. Prohlédnout si ho můžete třeba v nové Saunii na Černém Mostě.

Největší anglický výrobce pracovních desek, firma Bushboard, nabízí antibakteriální velkoplošné desky Nuance do koupelen i kuchyní. Desky se skládají ze 100 % voděodolného jádra na něž se lepí vysokotlaký laminát. Celková tloušťka desky je 11 mm. Jednotlivé desky se spojují klik systémem (pero+drážka) a zakončení tvoří zaoblená postformingová hrana.

Standardní rozměry jsou 242 x 120 cm, nebo 242 x 60 cm. Šířka koncových panelů je 16 cm. Čas a peníze vám ušetří Nuance tím, že se dá lepit na jakýkoli rovný povrch, třeba i na starý obklad.

Kolekce je skvělá nejen svým designem, ale především také svou funkčností a jednoduchému zpracování. TAUN dodává několik dekorů. Tmavý Nuance Black Quartz, živý hnědý Nuance Dolce Macchiato, bílý Nuace Calacatta Marble a další.

A další zástupce v portfoliu TAUNu? Firma Richlite. Ta začínala v roce 1943 výrobou kompozitů na bázi papíru pro letectví a pevnostní desky lodí. Postupně se Richlite díky své odolnosti začal používat i na pracovní desky a následně i na kompletní výrobu nábytku. Všechny materiály Richlite se vyrábějí ze 100 % z recyklovaného papíru, aby omezily dopad na životní prostředí, a mají certifikace LEED, Greenguard a další.

Materiál Richlite se vyrábí z kraftových papírů prosycených fenolickou pryskyřicí. Papíry se naskládají na sebe a následně slisují za vysokého tlaku a teploty a vytvoří velmi pevný deskový materiál, ze kterého se dá vyrobit téměř cokoliv od šperků, přes kuchyňské doplňky až po nábytek. V exteriéru se používá jako obklad provětrávaných fasád nebo na skate rampy (označován jako Skatelite). Tloušťka materiálu je od 3,5 do 74 mm. Na kuchyňské linky se standardně používá tl. 12 mm.

Firma TAUN také spolupracuje s architekty a designéry. Mimo jiné s Marcelem a Evou, designéry studia LLEV. Vyrobili kolekci Moon, stoličku Apollo a kuchyňská prkénka Kvaadr. „Setkali jsme se na jedné oslavě a já jsem se chlubil krytem na telefon z materiálu Richlite. Marcel se nadchnul. LLEV připravoval prezentaci pro Designblok a hledali materiál pro výrobu stolových desek," říká Kamil Marek, obchodní zástupce TAUNu. A tak to všechno začalo. „Kolekce Moon dostala ocenění za nejlepší nový výrobek a nejlepší kolekci interiérových doplňků. Teď jsme nadšení z nových kuchyňských prkének, která jsou také z materiálu Richlite. Líbí se mi, jak jsou jednoduchá, a přitom tak elegantní," říká Kamil Marek.

Portugalská továrna Valchromat vyrábí probarvené HDF desky. Zpracovává dřevo portugalské borovice z vlastních lesních porostů. Desky jsou k dostání ve čtyřech rozměrech a deseti barvách. HPL Service CZ poprvé představil nabídku Valchromat na letošním Designbloku.

Valchromat je v celé tloušťce probarvený a proto je ideální na obrábění. Lze z něj tvořit i 3D objekty, které můžou sloužit jako velmi efektivní dekorace do komerčních prostor.

Rodinná firma Dekodur funguje už 145 let a 50 let vyrábí lamináty. Je prvním výrobcem kovolaminátu na světě. HPL Service CZ dodává i zajímavé kolekce Dekoart, do které se řadí velmi elegantní dekor Royal art s 23 karátovým zlatem na bílém, modrém, černém a červeném pozadí.

Velkou zajímavostí je nová technologie a s ní nové kolekce Dekoduru. „Dodáváme třeba ekologickou kolekci Re-y-stone, Dekoleather a Dekowood. Hlavní surovinou je recyklovaný papír a BIO pryskyřice, která se vyrábí z bagassu (vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru).. Skvělé je, že povrchová odolnost je stejná jako u běžné pryskyřice. Bark Cloth laminát je zase z pravé kůry fíkovníků," vysvětluje Kamil Marek jednatel HPL Service CZ. Ekologický laminát HPL Service CZ dodává v rozměrech 305 x 122 cm a 244 x 122 a v tloušťce 0,8 až 1,5 mm. Můžete si vybrat ze široké škály přírodních i fantazijních dekorů.

Kompozitní materiál Viroc zvukově izoluje, je odolný vůči povětrnostním podmínkám a snadno se instaluje. Je také ekologický a nehořlavý. Skládá se z komprimované suché směsi štěpek portugalské borovice a cementu. Viroc v sobě spojuje flexibilitu a životnost dřeva s pevností cementu, což umožňuje využití pro interiérové i exteriérové aplikace. 

Kompozitní materiál Viroc zvukově izoluje, je odolný vůči povětrnostním podmínkám a snadno se instaluje. Je také ekologický a nehořlavý. Skládá se z komprimované suché směsi štěpek portugalské borovice a cementu. Viroc v sobě spojuje flexibilitu a životnost dřeva s pevností cementu, což umožňuje využití pro interiérové i exteriérové aplikace. 

Firmy TAUN a HPL Service CZ dodávají plošné materiály do všech regionů České republiky, na Slovensko i do dalších částí Evropy. Na vzorky materiálů se můžete přijít podívat na pobočku do Prahy, nebo do Brna. „Umakartu se věnuji už třináct let a pořád se pro něj umím nadchnout. Jdu do toho naplno. Vždy rádi poradíme," uzavírá za HPL Service CZ a TAUN Kamil Marek. 


TAUN

HPL Servis

Průmyslová 1368

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Aneta Krupková Autor:
Aneta Krupková

Publikováno: 16.01.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...