Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vinohradský Pavilon žije designem

Vinohradský Pavilon žije designem

Je 11. října roku 2013, právě probíhá ojedinělá tuzemská událost jménem Designblok a na adrese Vinohradská 50 se otevírá zbrusu nové centrum interiérového designu.

Dostalo jméno Pavilon a najdete v něm řadu kvalitních produktů proslulých značek. Pojďme si ho blíže představit a podívat se do historie tohoto jedinečného místa.

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Historie tehdy Vinohradské tržnice se začíná psát v roce 1903, kdy je tato novorenesanční stavba architekta Antonína Turka dokončena. Vzniká z původně tovární haly a její prostory postupně zaplňuje 98 stánků s ovocem, zeleninou a všelijakými jinými druhy potravin.

Antonín Turek se s ohledem na delší životnost materiálu rozhodl použít tehdy neobvyklou ocelovou konstrukci, která je charakteristická vyšší nosností i protipožární odolností než dřevěná, ze které se v té době většina tržnic stavěla.

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

V suterénu budovy se nacházelo 140 chladírenských boxů, jež zajišťovaly čerstvost potravin, a strojovna. Navzdory hojnému využívání budovy město neinvestovalo do jejích oprav, a proto začala postupně chátrat.

Nejhorší časy pro Vinohradskou tržnici nastaly po roce 1986, kdy zde vypukl požár. Tehdy se uvažovalo o její likvidaci. V roce 1900 založený Klub za starou Prahu se tehdy stavby zastal a zasloužil se o její zapsání na Státní seznam nemovitých kulturních památek.

V 90. letech se začalo s rekonstrukcí objektu. Chopilo se jí duo architektů Jan Vrána a Vladimír Štulc, po nich poté renovaci vedl Milan Veselý. V roce 1995 projekt vyhrál soutěž v Cannes. Tehdy potraviny nahradily menší luxusní butiky, které byly chabou konkurencí nově vznikajícím obchodním centrům. O návštěvníky tu byla nouze, prodejci odsud odcházeli a vypadalo to, že se již podruhé blíží konec.

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Z bludného kruhu Vinohradskou tržnici v roce 2012 vysvobodil Martin Leitgeb, když dostal nápad vytvořit z ní centrum současného bydlení. Se svým společníkem koupil v roce 2013 firmu Pavilon a.s. a devítiměsíční revitalizace objektu začala. V témže roce získal Pavilon cenu Obchod roku Czech Grand Design.

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Z budovy byly odstraněny nepůvodní elementy a Martin Leitgeb zároveň trval na zachování industriální krásy objektu. 

Na rekonstrukci objektu spolupracovala celá řada menších i větších firem. Studio Mimolit pomohlo nejen s technickými nákresy, ale Barbora Škorpilová z tohoto ateliéru navrhla speciálně pro Pavilon i veliký lustr - ten pak vyrobila menší továrna v Klatovech. Další osvětlení dodala firma Bulb a Etna iGuzzini, podlahy jsou od Brother & Duck a Barkotexu, Tita vytvořila schody, společnost Profimaxx zase třeba vitríny - stejně jako Sinai. Dveře pocházejí od studia Massive 94, firma Klima Expert se postarala o klimatizaci, TC Classic zase pomohlo s nákresy prostoru.

Mezi menší firmy, které se podílely na realizaci a jež většinou tvoří ne více jak 4 lidi, patří třeba Petr Nesvadba. Ten vybavil Pavilon sádrokartonem. Václav Petrák zajistil elektřinu, Pavel Michalíčk vymaloval, Petr Štáhlavský zařídil obklady a Andriy Chonka provedl stavební práce. Seznam společností, jež byly u obnovy Pavilonu, je samozřejmě ještě delší. Každopádně všechny práce kontroloval a koordinoval po osm měsíců sám Martin Leitgeb.

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

V Pavilonu najdete prakticky všechno, co potřebujete k vybavení svého domova. Širokou škálu nábytku pro různé použití nabízí mezinárodní značky jako například Lema, Desalto, Republic of Fritz Hansen, Zeitraum nebo Hay. Vše potřebné týkající se kuchyní a koupelen včetně unikátních obkladů, dlažeb a dalších doplňků naleznete u Brother & Duck. Domov pak zkrášlíte sortimentem květinového studia Mario Wild Flowers. Domácí kina a hi-fi systémy nabízí firma Fullstars, audiovizuální elektroniku zase dostanete u AVITSmartu. Holdujete-li ikonickým produktům funkcionalismu, kubismu a nadčasovému stylu první republiky, propadnete sortimentu Modernisty. V Pavilonu najdete i českého výrobce jedinečného nábytku LUGI. Confido Home zase disponuje řadou doplňků do domácnosti. Podlahovými krytinami vás zásobí Barkotex. 

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Součástí prostoru je i galerie, kde se představují práce současných českých umělců, a kavárna.

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Obchod - Vinohradský Pavilon žije designem

Cílem bylo vytvořit místo, kde si zákazníci budou moci vyzkoušet širokou škálu kvalitního nábytku na vlastní kůži, a vyhnout se tak zklamání, když obrázek v katalogu neodpovídá realitě. Mimo to se Martin Leitgeb rozhodl, že ukáže zákazníkům, že investice do bydlení není zbytečná a dokáže zvýšit kvalitu životní úrovně. O jeho motivaci, nápadech a inspiraci se již brzy dočtete v rozhovoru, jejž připravujeme.

Pavilon chce také změnit české myšlení v oblasti interiérového designu. Aby svého cíle dostál, plánuje v současnosti nové strategie, jejichž součástí budou různé doprovodné akce.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor

Zdroj: www.pavilon.cz

Publikováno: 17.07.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...