Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Výrazné jméno, chutě i barvy. To je bistro Fresh & Fat

Výrazné jméno, chutě i barvy. To je bistro Fresh & Fat

Čerstvý a tučný. Dvě slova, která vedle sebe uvidíte jen málokdy. Tedy pokud nevyrazíte do bistra Fresh & Fat, kde mají jasno, že k sobě tahle adjektiva prostě patří. „Jsme fresh, protože jdeme s dobou. Jsme fat, protože zdravý tuk je nositelem chuti,“ říká místní tým.

Příběh bistra se začal psát v roce 2017, kdy spolumajitel podniku Tomáš Hron oslovil s nabídkou spolupráce architekta Patrika Tichého. „Zkoumali jsme, co se na Anděl hodí nejvíc. Nakonec jsme vyšli z toho, že je kolem hodně kanceláří, a tak jsme se rozhodli vytvořit neformální podnik, který nabídne rychlé, ale kvalitní jídlo,“ popisuje architekt.

Jakmile bylo rozhodnuto o typu podniku, mohl se začít řešit samotný interiér a koncept. „Spousta bister sází na to, že nechá prostor v původní podobě a dovnitř prostě umístí nějaký nábytek. Takový přístup se nám ale nelíbil, je překonaný. O interiéru jsme chtěli víc přemýšlet a zajímavěji propojit tradiční a moderní prvky,“ popisuje Patrik Tichý.

Jedno bylo jisté: design musí odrážet místní menu a název podniku. Tedy chutnost, čerstvost, hravost, zkrátka jídlo, které má šmrnc. Architekt proto pracoval s výraznými jarními barvami – veselou žlutou a sytou magentou. „Příliš studené interiéry někdy působí rušivě. Abychom prostor zabydleli a vizuálně vyčistili, sjednotili jsme ho bílou barvou, kterou jsme přetřeli i přiznané klenby a obnažené zdivo,“ popisuje architekt Patrik Tichý.

Útulnost umocňují různé textury a materiály – od knoflíkové mozaiky na baru až po dubovou podlahu, kterou architekt použil v zadní části: „Záměrně jsme vybrali kusy s drobnými vadami, které působí přirozeně.“ Sem tam podlahu protínají bílé geometrické tvary, které narušují tradiční vzor parket. Prostor má připomínat obývací pokoj a sloužit k delšímu posezení. I proto tu najdete pohodlnou vypolstrovanou lavici, která stejně jako další barevný nábytek vznikala na míru. V přední části bistra je naopak strohá betonová stěrka, která naznačuje, že tady si dáte jen kávu, skleničku nebo rychlý snack.

Geometrické prvky do prostoru vnášejí také kovová stínidla, která na zakázku vytvořil zámečník, i navigační systém na podlaze: barevné linie, které hosta provádějí prostorem. Hlavní jídelní zóna ještě zahrnuje koláž, vytvořenou z ženského portrétu. „Měl jsem dokonce takovou svobodu, že jsem navrhl i logo a nejrůznější symboly, které označují jednotlivé části interiéru,“ popisuje architekt Patrik Tichý. Návrh tak mohl pojmout opravdu komplexně.

Na interiér navazuje venkovní posezení s udírnou a výrazným dřevěným stolem. Architekt do něj vsadil truhlíky s čerstvými bylinkami, kterými si hosté můžou dochutit jídlo. I tady najdete výrazné geometrické prvky a barevnou návaznost na zbytek projektu – stačí se zaměřit na kovové podnože dlouhých lavic.

„Chtěli jsme, aby nábytek pořádně vynikl, proto jsme terasu obložili černými deskami. Na podlahu jsme použili jednoduchá šedočerná prkna,“ popisuje architekt Patrik Tichý, který se do Fresh & Fat velmi rád vrací. Interiér s jeho rukopisem si sice pořádně užijete až po koronavirové krizi, místní pokrmy ale můžete zkusit už teď. Pořádnou porci chuti vám bistro zabalí s sebou.


 

Bistro Fresh & Fat

Štefánikova 21, Praha 5

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 27.04.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...