Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Čajový dům

Čajový dům

Proti proudu konformních altánů a zahradních pergol se vydali David Maštálka a Lenka Křemenová, když si pod hlavičkou studia A1Architekti postavili na zahradě v pražské čtvrti Hloubětín zcela jiný prostor pro setkávání s přáteli: čajový dům.

Další - Čajový dům

Inspirací architektům a stavebnímu mistrovi, sochaři a tesaři Vojtěchu Bilišičovi, byla návštěva tradičního čajového domu v Japonsku.

Další - Čajový dům

Na podlahách domku s otevřeným čtvrtkruhovým půdorysem jsou rohože ze sušeného rákosu. Uprostřed prostoru je ohniště, na kterém se připravuje čaj. Stropní klenba je průsvitná a světlo tak může v prostoru efektně pracovat. Podobně fungují i papírové zástěny. Ty se střídají s hliněnou omítkou.

Další - Čajový dům

Čajový dům o ploše 3,75 metry čtvereční stavěli architekti ve dvou lidech nepřetržitě pětatřicet dní na přelomu měsíců dubna a května v roce 2008. Vynaložená suma dosáhla 135 tisíc korun a vznikl původně jako Maštálkův diplomní projekt. Dnes se může sejít se v čajovém domku až šest hostů.

Další - Čajový dům

Ani v zimě nevypadá čajový dům mezi jabloněmi a třešněmi zahalenými do zimního hávu teskně. Použity byly pouze přírodní materiály. Základy jsou kamenné, konstrukce dubová, pomalu šednoucí fasáda má modřínové obložení.

Další - Čajový dům

Čajový dům lze v budoucnu kdykoliv podle potřeby přestěhovat i na jiné místo, ve zcela nedotčeném stavu. Po dokončení tohoto čajového domu v Hloubětíně následovaly další podobné realizace. V roce 2010 čajový dům Klobouk a o rok později tzv. černý čajový dům nedaleko České Lípy.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Marcela Kazdová Autor:
Marcela Kazdová

Zdroj: a1architects.cz

Publikováno: 29.09.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...