Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jak recyklace zvítězila

Jak recyklace zvítězila

 

Architektonicky kvalitní návrhy a realizace staveb vybírá soutěž Think Arch pořádaná sdružením Centrum české architektury. Hledá projekty, které svou koncepcí sledují dopad na životní prostředí, snaží se s ním invenčně pracovat a případně okolí dokonce postupně zlepšovat. Mezi další z dlouhodobých cílů přehlídky patří propagace mladé a progresivní české architektury. Proto je vyhlašována ve dvou hlavních kategoriích Student a Architekti do 40 let.

Důležitým přínosem projektu je nastolení diskuse ohledně problematiky udržitelnosti. Co je možné pod termínem udržitelnost v architektuře spatřovat? Vzhledem k široké definici tohoto pojmu napříč rozdílnými obory, vypisuje soutěž každoročně jiné oblasti, kterým se mají přihlašované návrhy věnovat. Tématem letošního ročníku byla právě udržitelnost a efektivnější využití materiálů a energie v architektuře.

Výsledky této ojedinělé akce jsou vyhlašovány pravidelně jednou ročně. V komisi tentokrát zasedli teoretik architektury a pedagog PhDr. Vladimír Czumalo, CSc., Mgr. arch. Gabriela Kaprálová, Ing. arch. Eduard Trembulák, Ing. arch. Tomáš Vích a Lucie Zedníčková. Mimo architektonickou kvalitu návrhu porota hodnotila kreativitu a také přínos pro životní prostředí. Po celých 5 hodinách rozhodování konečně zvolila vítěze.

Události - Jak recyklace zvítězila

Koncem března jsme se na slavnostním předávání cen v pražském NoD dozvěděli závěrečné pořadí účastníků druhého ročníku Think Arch 2013. V rámci studentských prací zvítězil návrh Jindřicha Ráftla Re:location, který představil pozemskou stanici vesmírného výtahu.

Události - Jak recyklace zvítězila

Stále oblíbenější typ recyklace bývalé zástavby zajistil vítězství studiu Prokš Přikryl architekti ve starší kategorii soutěže. 

Události - Jak recyklace zvítězila

Pro stavbu využili architekti původní objekt zemědělského družstva, který je dnes součástí regenerace usedlosti na turistický areál. Ze zchátralé budovy garáží zachovali železobetonový skelet a prostor mezi sloupy vyplnili občerstvením, jídelnou, půjčovnou sportovních potřeb a hygienickým zázemím.

Události - Jak recyklace zvítězila

Celý dům se může otevřít do všech stran díky velkým vratům vsazeným mezi sloupy. Díky své polopropustnosti pomáhají vrata budově dýchat, když je zavřená. V konceptu provzdušněnosti architekti pokračovali navržením vzorců do zdí tvořených vynecháním některých cihel.

Události - Jak recyklace zvítězila

Zbývající zdi jsou částečně vyzděny z původních ostře pálených vážanských cihel bývalých zemědělských garáží z roku 1962. Recyklace originálního, historického materiálu kombinovaná se surovým vzhledem kovového zázemí, dodává budově rustikální texturu a zároveň podporuje projekt v duchu udržitelnosti. 

Události - Jak recyklace zvítězila

V rámci letošního ročníku byla vyhlášena také zvláštní cena Autodesk Award za využití 3D nástrojů CAD v architektuře, kterou si odnesl návrh Ivany Linderové a Roberta Gallo Live in Plug in. Přijdete se na jubilejní třetí ročník podívat s námi?

Události - Jak recyklace zvítězila

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: Prokš Přikryl architekti

Zdroj: www.thinkarch.cz, www.proksprikryl.cz

Publikováno: 06.04.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...