Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Místo, kde to žije – obývací pokoj jako esence domova

Místo, kde to žije – obývací pokoj jako esence domova

Vytvořit senzační obývák není vůbec jednoduché, protože by měl být ze své podstaty vskutku multifunkční: mísit v sobě komfort, funkčnost a originalitu se špetkou reprezentativnosti. V obýváku pravděpodobně budete vítat návštěvy, trávit čas se svými blízkými, relaxovat, číst si nebo koukat na televizi. Nejživější místnost a středobod celého domova nemusí být nutně napěchovaný nábytkem. Nepříjemný pocit, že nám v místnosti něco chybí, nebo přebývá, většinou přijde ve chvíli, kdy začneme prostor dennodenně využívat.

S kvalitní sedací soupravou, pohodlným křeslem, vkusným konferenčním stolkem a rafinovanými odkládacími či úložnými prostory nešlápnete vedle. Následující řádky vám přinesou inspiraci, jak z obývacího pokoje vykouzlit syntézu pohodlí a elegance. Provedeme vás tipy na originální kousky, které pomohou váš obývací pokoj přetvořit přesně v to, co od něho očekáváte.

Pohovka často hraje první housle, strhává na sebe pozornost. Není divu, vždyť komfortní sezení je základem kvalitně stráveného času. Pokud je gauč dominantním prvkem místnosti, ostatní kusy nábytku by na něj měly navazovat svými tvary i velikostí. Někteří designéři při navrhování myslí na to, aby mohl spotřebitel nábytek využívat různými způsoby – tak jako v případech níže.

Moderní sedací souprava Exclusif od designéra Didiera Gomeze si na nic nehraje. Dokonalé proporce a jednoduché provedení mluví za vše. Péřová výplň sedací části i polštářů zajišťuje maximální pohodlí a odlehčená konstrukce slibuje snazší manipulaci. Na tuto prostornou elegantní klasiku usadíte i ty početnější návštěvy a podřimovat na ní může s přehledem celá rodina. Ligne Roset nabízí tento nadčasový kousek v různých variantách. Z hrstky jednotlivých dílů vytvoříte širokou škálu rohových kompozic a typů sezení, které hravě přizpůsobíte svému prostoru. A samozřejmě počtu relaxujících osob.

 

Modulární sofa NeoWall je takovým chameleonem mezi sedacími soupravami. Italský architekt a designér Piero Lissoni si vyhrál s variabilitou jednotlivých segmentů pohovky a představil model mnoha tváří. Nechává vám volnou ruku nejen ve volbě velikosti a tvaru základních modulů, ale i jejich jednotlivých součástí. NeoWall si prostě postavíte sami. Taky jste vždycky měli rádi tetris? U sedačky NeoWall si můžete vybrat výšku, šířku či hloubku područek. A hurá do skládání. Dílčí komponenty soupravy jsou propojené speciálními háčky. Čalounění je k dispozici jak v koženém, tak látkovém provedení různých barev. Potah můžete jednoduše stáhnout a vyčistit. Pokud vás sedačka zaujala, zamiřte do obchodu Stockist.

Výrobky švédské firmy Sits se prezentují jednoduchým designem s neotřelými tvary. Motto firmy zní „comfortable life“ a při pohledu na křeslo Alex vám naskočí téměř automaticky. Střízlivé křivky můžete obléct do potahových látek, které stejně jako křeslo seženete u firmy Innex, kde vám navrhnou i další doplňky jako polštáře či plédy. Když se pohodlně usadíte s dobrou knížkou, zjistíte, že neexistuje nic lepšího než podnožník, který váš odpočnek posune na jinou úroveň.

  

Legendární výrobce nábytku Thonet vytvořil novou řadu 808 a s ní i nadčasové relaxační křeslo, ve kterém se snoubí maximální komfort s elegancí. Relaxační v žádném případě neznamená nudný a v tomto kusu dřímá i jistá dávka extravagance. Návrháři studia Formstelle hledali inspiraci v místech, kde neplatí jasné hranice: například v podvodním světě. Nové křeslo S808 vychází z klasického ušáku a akcentuje určitý vnitřní rozpor mezi vnějším ochranným pláštěm připomínajícím skořepinu a měkkým vlnitým čalouněním vnitřního jádra. Tvůrci spolu s výrobcem věnovali maximální pozornost výběru a kombinaci materiálů, aby uspokojili i ty nejnáročnější požitkáře. Pohodlně se usaďte, nechte se pohltit hmotou, jako když se ponoříte do vody a vychutnejte si pocit klidu a bezpečí, který vám poskytne polouzavřený tvar skořápky.

   

Nikomu se nechce vstávat, když se po dlouhém dni uvelebí do oblíbeného křesla. A poblíž ušáku oceníte přítomnost tohoto malého pomocníka. Odkládací stolky z kolekce Salute od La Chance lze umístit téměř kamkoli a budou vypadat stylově. Mramorové tělo korunované deskou z mědi či chromu dává stolku jedinečný tvar, prvotřídní materiály jsou atributem kvality a luxusu. V obchodě Monobrand, kde je kolekce Salute k dostání, nabízí různé variace. Vysoké stolky skvěle poslouží jako odkládací plocha třeba vedle křesla, menší můžou sloužit jako  konferenční stolky. Co bylo prvotní inspirací pro tento nevšední soubor? „Představte si, když frisbee narazí do stromu,“ říká designér Sebastian Herkner.

 

Lehký jako obláček, ostrý jako břitva. Že to nejde dohromady? Omyl! Dalším zástupcem z distribuce obchodu Marthi Design je sofistikovaný konferenční stolek Thin belgického výrobce Ethnicraft. Jste-li fanouškem minimalistických přímočarých řešení, tohoto štíhlého krasavce si zamilujete. Desku z masivního dubu kontrastně doplňuje konstrukce z chladného kovu. Svými čistými liniemi a dokonalým zpracováním zapadne téměř kamkoli a dovolit si ho mohou i obyvatelé menších bytů – vzdušná forma opticky zvětší a odlehčí prostor.

Všichni víme, že bez úložného prostoru to prostě nejde. Španělská firma Treku se v kolekci Aura rozhodla zkombinovat skandinávské vlivy a retro, tedy věci, které budou v kurzu snad vždycky. Výsledkem jsou snové policové komplety, které na vás dýchnou atmosféru tradičního severu, ovšem ve velmi moderním provedení. Kombinaci současných a vintage prvků zde podtrhuje zejména kovové nebo dřevěné podnoží, které celé kolekci dodává velmi aktuální vzhled. Jak velí současný trend, tvůrci zde opět nechávají pracovat lidskou fantazii. Můžete si tedy sestavit korpus, jednotlivé vnitřní komponenty i dvířka dle libosti a potřeb. Za těmito hravými komodami se vydejte do Stockist.

Milujete čtení? Vykřičte to do světa pomocí knihovny Booken. Knihovna nemusí být vždy jen kolos rozprostírající se od podlahy po strop. Nechte své knihy dýchat a dejte jim prostor, který si zaslouží. Booken díky své neobvyklé konstrukci funguje kromě knihovny i jako odkládací prostor pro rozečtené knihy. Nikdy nebylo snazší vrátit se na stránku, na které jste naposledy skončili – díky přírodním dřevěným zarážkám je to hračka. Firma Stockist nabízí tuto unikátní knihovnu ve dvojím barevném provedení.

Vybrali jste svého favorita do obývacího pokoje? Přehled našich tipů v sobě nese variabilitu a především svobodu volby. Designéři stále více přistupují k řešením, kde část tvůrčího procesu přenechají budoucím majitelům. Ať už žijete v rodinné vile, nebo v úsporném loftu, díky variabilním produktům prostor snadno přizpůsobíte svým možnostem. Zařizování se poté mění v čirou radost. Hledáte další inspiraci pro obývací pokoj? Nechte se překvapit výběrem, který pro vás chystáme. Malá nápověda: těšit se můžete na originální svítidla, kvalitní podlahy či měkké koberce.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: sits.eu, archiproducts.com, thonet.de, lachance.fr, lemamobili.com

Publikováno: 04.04.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...