Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Spižírna 1902: bistro v divokém pralese

Spižírna 1902: bistro v divokém pralese

Těžko byste našli jiný podnik, kde se hosté tak často dívají do stropu. Pokud sledujete českou gastronomickou scénu, o novém bistru na Korunní jste už určitě slyšeli. Spižírna 1902 láká na domácí kuchyni, ale také na neobyčejný interiér, který vás překvapí hned po otevření vstupních dveří. Ocitnete se totiž pod divokými rozkvetlými stromy.

Za návrhem stojí architekt Kamil Štajgl a designérka Anna Štěpánková, kteří na interiéru pracovali po boku majitelů. Spižírna je totiž tak trochu rodinný podnik – provozu a kuchyni velí Annina sestra Alžběta, o chod se stará také jejich strýc Jindřich a rodinný přítel Luděk. Med, marmelády a šťávy zase dodává maminka.

Nejvíc pozornosti přitahuje tapeta od lotyšské ilustrátorky Ievy Ozoly, která pokrývá většinu stěn v hlavní místnosti. Kamil a Anna ji nechali vyrobit na zakázku. „Pečlivě jsme řešili druhy listů, větví i květů a jejich rozmístění. Strávili jsme na tom s Ievou opravdu hodně času,“ vysvětluje dvojice. Akvarelová malba dodává interiéru hloubku a snovou atmosféru, jen málokdo odolá a neudělá si fotku na památku. Pestrobarevné stěny však rozhodně nejsou to jediné, co ve Spižírně stojí za pozornost.

Foto: archiv Ievy Ozoly, www.behance.net/IevaOzo

Anna Štěpánková vystudovala produktový design na UMPRUM, a tak Kamilovi pomáhala s navrhováním nábytku a doplňků – od židlí po háčky na kabáty. Dezerty jsou vystavené na subtilní polici s téměř galerijním osvětlením, jednoduchý dřevěný nábytek s kovovými podnožemi zase přidává špetku industriálního designu.

Právě hrubé prvky, mezi které patří i veliké tovární okno v sousedním salonku, rozbíjejí dekorativnost prostoru. „Když se nám zdálo, že začala Spižírna příliš připomínat cukrárnu, rozbili jsme sladkost kontrastními prvky,“ popisuje Anna. Tak vzniklo i logo s ostrými hranami nebo jednoduché židle, jejichž dřevěné podsedáky mají záměrně useknuté rohy. Dvojice společně vyráběla také lustry a další zajímavá svítidla.

A proč je v názvu podniku letopočet? „Odkazuje k roku, kdy byl dům postaven,“ vysvětlují Anna a Kamil. Historii stavby připomínají i podlahy: najdete tu hned tři. Skrývaly se pod lacinou dlažbou. Mramorové čtverce můžou být podle architektů takových třicet let staré, hned vedle leží prvorepubliková dlažba. Na ni tvarem i velikostí dlaždic navazuje obložení baru – opět vznikalo na zakázku, vodní paprsek vyřezal jednu dlaždici po druhé.

Objevíte tu i novou dřevěnou podlahu, kterou autoři návrhu položili v salonku. „Sem chodí hlavně ti, kdo chtějí mít soukromí a klid na práci, nebo tu v klidu posedět s přáteli,“ říkají o oddělené místnosti Anna a Kamil, „tato část se designem blíží klasickým kavárnám třetí vlny v britském stylu." Architekti naráží na jednoduché industriální ladění, které je u mnoha nových podniků oblíbené. Kamil Štajgl ví, o čem mluví – v Berlíně navrhl kavárnu Happy Baristas. U Spižírny vyzdvihuje skvělou spolupráci s řemeslníky i investory, kteří dali autorům návrhu svobodu a potřebnou důvěru.

Různé druhy podlah ve Spižírně připomínají časy, kdy se tu nacházely malé obchůdky rozdělené příčkami a později oblíbený místní lokál. Ten ale změnil provozovatele a brzy zkrachoval, a tak se sem dostala Spižírna. Ta je teď na nejlepší cestě k tomu, aby si našla své štamgasty a nabídla hostům zážitek z jídla i prostoru. O něco zelenější a odvážnější, než je běžné.


Spižírna 1902

Korunní 86, Praha 2

facebook

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor

Publikováno: 08.12.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...